Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Academie Beeldende Kunsten Zuyd

Autonome Beeldende Kunst

Studieopbouw
In het eerste semester volg je een algemeen programma waarmee jij je artistieke, technische en theoretische mogelijkheden breed kunt onderzoeken. Daarnaast werk je zelfstandig aan een individueel project waarmee je aan het eind van het eerste semester de definitieve keuze voor de opleiding Autonome Beeldende Kunst | Fine Arts duidelijk maakt.

 

Wat kun je verwachten in het eerste jaar?

Eerste semester
Het eerste half jaar studeer je in gemengde groepen samen met de studenten van de opleiding Vormgeving.

Workshops
Het algemene deel bestaat uit een reeks van twintig wekelijkse workshops met uiteenlopende thema’s, zoals:

  • harde en zachte materialen
  • archeologie
  • fotografie en waarneming
  • tekenen
  • theorie als praktijk
  • gieten 
  • verbinden
  • archieven en bibliotheken, enz.

Workshop harde materialen

Colleges
Je krijgt colleges in idee-ontwikkeling en kunsttheorie.

Studiereis
Er staat ook een studiereis op het programma.

Individueel project
Naast werk je zelfstandig aan een individueel project waarmee je aan het eind van het eerste semester kunt laten zien waarom jij beeldende kunst wil studeren.

Begeleiding
Je docenten bekijken hoe je reageert op verschillende werksituaties, naar welke specifieke materialen, werk- en denkwijzen en gereedschappen je voorkeur uitgaat en naar je begrip voor de wereld van de kunst. Begrijp je wat er van je verwacht wordt?

Tweede semester
In het tweede semester bestaat je studiegroep alleen nog uit studenten die ook een keuze hebben gemaakt voor de opleiding Autonome Beeldende Kunst | Fine Arts.

Het programma bestaat nu niet meer uit korte workshops, maar uit een meer samenhangend vakkenpakket waarin een ander soort van concentratie wordt verwacht. Je ontwikkelt steeds meer je eigen beeldende kracht.

 

De rest van de studie

Tweede jaar
In het tweede studiejaar deel je een atelier met een paar medestudenten. Daarnaast werk je veel in de hout-, metaal- en keramiekwerkplaatsen. Materiaalbeheersing, gevoel voor ruimte en plasticiteit, werken met bewegend beeld en geluid, theoretische reflectie en het ontwikkelen van eigenheid worden in dit jaar steeds verder ontwikkeld. Maar ook performance komt aan de orde. Tijdens de colleges theorie worden thema’s behandeld vanuit de historie en de actualiteit. Het zijn kunsthistorische en kunstfilosofische thema's en soms hebben ze schijnbaar niets met kunst te maken.

Derde jaar
In het derde studiejaar heb je geen lesrooster meer, maar werk je aan een persoonlijk project. Je krijgt alleen op vaste momenten colleges kunsttheorie en artistic research. Daarin leer je het belang van de onderzoekende houding die je als kunstenaar nodig hebt inzien en gebruiken. Ook leer je om je werk te presenteren, en jezelf…

Eindexamenwerk Beeldende Kunst

Toegang tot de kunstwereld
Je maakt kennis galeristen, tentoonstellingmakers, verzamelaars en andere kunstenaars.  Zo krijg je langzaam maar zeker steeds meer toegang tot de professionele kunstwereld. We introduceren je in een (regionaal) netwerk, o.a het Bonnefantenmuseum, Marres, Neue Aachener Kunstverein, Kunstpodium T in Tilburg, Nieuw Dakota in Amsterdam en Les Brasseurs in Luik.

Learning community
Vanaf het derde studiejaar wordt het effect van onze learning community voor jou het duidelijkst merkbaar. Omdat je geen vakken meer hebt en alles nu van jou afhangt, zul je een actieve rol moeten spelen in de learning community. Je voert werkbesprekingen met je studiegenoten of met mensen van in het werkveld.

 

 

Afstuderen

Afstudeeropdracht
In het vierde studiejaar krijg je je eigen atelier en kun je werken aan je eindexamenproject. Dat bestaat uit het maken van eigen werk en het voorbereiden van een gezamenlijke tentoonstelling. Je werkt ook aan een gezamenlijke publicatie waarin je de relatie tussen praktijk, theorie en onderzoek duidelijk maakt. Dat doe je samen met een grafisch vormgever. Docenten en gastdocenten van de opleiding beoordelen tijdens het eindexamen jouw werk.

Samenwerking
Tijdens de hele hoofdfase werk je regelmatig met studenten van de Faculty of Art and Social Science van de Maastricht University, de Van Eyck Academie en andere kunstacademies in Nederland of België.

Eindexamenwerk Beeldende Kunst

 

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie