Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Academie Beeldende Kunsten Zuyd

Autonome Beeldende Kunst

De opleiding
Belangrijke eigenschappen van een beeldend kunstenaar zijn creativiteit, zelfstandigheid, (zelf)kritisch kunnen zijn, duidelijke keuzes maken en proactief kunnen reageren op de (arbeids)markt.  Maar doorzettingsvermogen en zelfdiscipline zijn waarschijnlijk de belangrijkste voorwaarden om te bereiken wat je wil.

Meer over de opleiding

Traditie en innovatie
De opleiding Autonome Beeldende Kunst | Fine Arts vind je in een voormalig 19e eeuws schoolgebouw in het historische centrum, omgeven door allerlei andere bouwstijlen. Dat levert een omgeving op waar je als student dagelijks de sfeer proeft van historie en traditie, maar ook van vernieuwing.

Het DNA van de opleiding
Hier krijg je de ruimte om jouw artistieke brutaliteit te tonen in beeldende experimenten en innovatieve processen, waarbij je gestimuleerd wordt om de nieuwste media te gebruiken. Je maakt gebruik van prachtige ateliers en excellente werkplaatsen. Maar je doet dat wel op een manier die zich verhoudt tot een traditie. Jouw zelfredzaamheid staat voorop en je bent ervan doordrongen dat alles staat of valt met jouw eigen initiatief. Als jij niets doet, gebeurt er ook niets.

De ateliers
In het 'De Stuers'gebouw vind je uitzonderlijke ateliervoorzieningen. De goed uitgeruste werkplaatsen bevinden zich in het ernaast gelegen hoofdgebouw. In deze inspirerende omgeving wordt je uitgedaagd om dingen te maken en te veroorzaken, om die dingen op verschillende manieren te presenteren aan anderen, en om samen met anderen kritisch na te denken over de betekenis van (autonome) kunst in de huidige complexe samenleving.

Studente Beeldende Kunst aan het werk

Learning community
Het onderwijsmodel van de opleiding is gebaseerd op de learning community. Dat betekent dat iedere leersituatie wordt beschouwd als een nieuw begin waar studenten en docenten op basis van gelijkwaardigheid op in kunnen gaan. Er is dus niets op voorhand zeker. De learning community is een uniek en succesvol model gebleken, mede dankzij een ijzersterk docententeam. Dit is de garantie dat er een onafgebroken aandacht bestaat – van begin tot eind - voor de manier waarop jij je ontwikkelt tot beeldend kunstenaar.

Nederlandstalige opleiding met internationaal karakter
Je goed kunnen uitdrukken in gesproken en geschreven taal is ook in de beeldende kunst belangrijk, want het is vaak de enige manier om erachter te komen wat het nu eigenlijk is wat je hebt gemaakt. En hoe dat misschien ook anders zou kunnen. Hoewel de opleiding officieel Nederlandstalig onderwijs aanbiedt, komt het er in de praktijk vaak op neer dat er Engels als Duits gesproken wordt. De opleiding trekt namelijk ook buitenlandse studenten en er wordt veel samengewerkt met andere kunstacademies in Europa. De colleges artistic research en kunsttheorie worden altijd in het Nederlands gegeven.

Vervolgopleiding
Na de vierjarige opleiding Autonome Beeldende Kunst kun je doorstromen naar de tweejarige Engelstalige mastertrack Polis, the learning community: artistic practices as debating laboratories.

Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. Informatie over de toelatingseisen vind je in het reglement Toelating en Inschrijving (pdf). Als er voor de opleiding nog extra, specifieke eisen gelden, vind je die in hoofdstuk 3 van de onderwijs- en examenregeling (OER).

Werkplaatsen en ateliers

Keramiekwerkplaats

 

Ruth Dalemans

Metaalwerkplaats

 

Thomas Gunther

Houtwerkplaats

Nicole Hamers

Zeefdrukruimte

 

Foto Chantalle Heerings

Atelier 2e jaarsstudenten

 

Loes Herremans

Eigen atelierruimte

Rian van Heugten

 Textielwerkplaats

Ilse Hoeben

Textielwerkplaats

 

Prijzen

Ieder jaar vallen studenten  (en docenten) Autonome beeldende Kunst in de prijzen met hun werk. Hieronder een paar voorbeelden.


Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

1991: Ton Boelhouwer

1996: Rik Meijers

1999: R.J. Gijzen

2006: Antoine Berghs

2008: Bas de Wit

2012: Keetje Mans

2016: Tanja Ritterbex

2017: Vera Gulikers


Hustinxprijs

2014: Sanne Vaassen

2016: Ties van Dijk

 

Scriptieprijs

2016: Ties van Dijk

 

ME Award

2015: Thomas Hütten en Richard Kromjong

2016: Kiki Nickel en Ties van Dijk

2016: Cas Bannierink

 

Gilbert de Bont prijs

2014: Maarten Davidse en Simon Weins

2015: Sara Bachour

2016: Julie Fassbender

2017: Nika Schmitt

  

Rotterdam TENT Award
2015: Sara Bachour

2016: Michiel Ubels

2017: eervolle vermelding: Simone Schuffelen

 

Parkstad Limburg prijs
1996: Paul Devens

2000: Hadassah Emmerich

2004: Bas de Wit

2012: Jeroen van Bergen

2016: Sanne Vaassen 

 

Hermine van Bers Beeldende Kunst prijs
2011: Keetje Mans

2013: Tanja Ritterbex

2015: Charlotte Lagro

2017: Mike Moonen

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie