Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Academie Beeldende Kunsten Zuyd

Autonome Beeldende Kunst

De opleiding
Belangrijke eigenschappen van een beeldend kunstenaar zijn creativiteit, zelfstandigheid, (zelf)kritisch kunnen zijn, duidelijke keuzes maken en proactief kunnen reageren op de (arbeids)markt.  Maar doorzettingsvermogen en zelfdiscipline zijn waarschijnlijk de belangrijkste voorwaarden om te bereiken wat je wil.

Wat maakt de opleiding Beeldende Kunst zo uniek?

Traditie en innovatie
Maastricht is een stad met een rijke historie. De ateliers van de opleiding Autonome Beeldende Kunst | Fine Arts zijn gevestigd in een voormalig 19e eeuws schoolgebouw in het historische centrum, omgeven door bouwstijlen uit de Late Middeleeuwen, de 19e en de 21e eeuw. Dat levert een omgeving op waar je als student dagelijks de sfeer proeft van historie en traditie, maar ook van vernieuwing. De tegenstelling komt ook in de opleiding tot uiting, omdat je als student wordt uitgedaagd om te zoeken naar je persoonlijke en artistieke positie in een steeds veranderende wereld.

Het DNA van de opleiding
De opleiding geeft ruim baan aan artistieke brutaliteit, experiment, innovatieve processen en 'nieuwe' media. Maar wel op een manier die zich verhoudt tot de traditie. De opleiding accepteert autonomie als belangrijke grondhouding van kunstenaars. Jouw zelfredzaamheid staat voorop en je bent ervan doordrongen dat alles staat of valt met jouw eigen initiatief. Als jij niets doet, gebeurt er ook niets.

De ateliers
In het 'De Stuers'gebouw vind je uitzonderlijke ateliervoorzieningen. De goed uitgeruste werkplaatsen bevinden zich in het ernaast gelegen hoofdgebouw. In deze inspirerende omgeving wordt je uitgedaagd om dingen te maken en te veroorzaken, om die dingen op verschillende manieren te presenteren aan anderen, en om samen met anderen kritisch na te denken over de betekenis van (autonome) kunst in de huidige complexe samenleving.

Studente Beeldende Kunst aan het werk

Learning community
Het onderwijsmodel van de opleiding is gebaseerd op de learning community. Dat betekent dat iedere leersituatie wordt beschouwd als een nieuw begin waar studenten en docenten op basis van gelijkwaardigheid op in kunnen gaan. Er is dus niets op voorhand zeker. De learning community is een uniek en succesvol model gebleken, mede dankzij een ijzersterk docententeam. Dit is de garantie dat er een onafgebroken aandacht bestaat – van begin tot eind - voor de manier waarop jij je ontwikkelt tot beeldend kunstenaar.

Nederlandstalige opleiding met internationaal karakter
Je goed kunnen uitdrukken in gesproken en geschreven taal is ook in de beeldende kunst belangrijk, want het is vaak de enige manier om erachter te komen wat het nu eigenlijk is wat je hebt gemaakt. En hoe dat misschien ook anders zou kunnen. Hoewel de opleiding officieel Nederlandstalig onderwijs aanbiedt, komt het er in de praktijk vaak op neer dat er Engels als Duits gesproken wordt. De opleiding trekt namelijk ook buitenlandse studenten en er wordt veel samengewerkt met andere kunstacademies in Europa. De colleges artistic research en kunsttheorie worden altijd in het Nederlands gegeven.

Vervolgopleiding
Na de vierjarige opleiding Autonome Beeldende Kunst kun je doorstromen naar de tweejarige Engelstalige mastertrack Polis, the learning community: artistic practices as debating laboratories.

Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. Informatie over de toelatingseisen vind je in het reglement Toelating en Inschrijving (pdf). Als er voor de opleiding nog extra, specifieke eisen gelden, vind je die in hoofdstuk 3 van de onderwijs- en examenregeling (OER).

Werkplaatsen en ateliers

Keramiekwerkplaats

 

Ruth Dalemans

Metaalwerkplaats

 

Thomas Gunther

Houtwerkplaats

Nicole Hamers

Zeefdrukruimte

 

Foto Chantalle Heerings

Atelier 2e jaarsstudenten

 

Loes Herremans

Eigen atelierruimte

Rian van Heugten

 Textielwerkplaats

Ilse Hoeben

Textielwerkplaats

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie