Applied Science
Applied Science

Applied Science

Is biologie of scheikunde jouw favoriete vak? Pas je graag je kennis meteen toe in de praktijk? Vind je het doen van wetenschappelijke experimenten helemaal geweldig?  Dan is Applied Science iets voor jou! Bij ons ontwikkel jij jezelf tot een onderzoeker met dé oplossingen voor morgen. Doe gewoon lekker die labjas aan!

  • Locatie Heerlen, Geleen
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands

Applied Science in beeld

Als je deze labjas aantrekt, kies je niet alleen voor een opleiding, je kiest voor een manier van leven

Wat leer je bij Applied Science?

Wil jij met een 3D-printer of bioprinter zorgen voor nieuwe, herbruikbare materialen voor de gezondheidszorg of sportwereld? Of zie je jezelf met een team onderzoekers een oplossing vinden voor diverse ziektes? Of toch eerder als chemicus de meest duurzame producten maken die onze maatschappij hard nodig heeft?

Bij Applied Science vertrekken we vanuit je interesse in biologie, chemie en/of natuurkunde en gaan samen aan de slag om de onderzoeker in jou naar boven te halen. Samen vinden we ongetwijfeld hét laboratorium dat perfect bij jou en je talenten past.

We leren je…

  • Verder ontwikkelen als biomedisch, chemisch en/of materiaalkundig onderzoeker.
  • Alles over moleculen en hoe je deze in een laboratorium kan bestuderen én toepassen.
  • Hoe je theorie meteen kan vertalen naar de praktijk.
  • Samenwerken, wetenschappelijke projecten managen, effectief communiceren, presenteren en rapporteren
  • Stap voor stap regie nemen over je eigen persoonlijke ontwikkeling. Jij bepaalt uiteindelijk zelf je eigen toekomst.

Studeren op een unieke locatie

In de praktijk brengen en toepassen wat we je tot nu toe hebt geleerd. Daar doen we het uiteindelijk voor! Want in het lab maak je als onderzoeker echt het verschil. Bij Applied Science doen we dit op een uniek locatie: in onze laboratoria op de Brightlands Chemelot Campus. Dit is een innovatieve bedrijvencampus waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen. Hier verzorgen we onze praktijklessen en doe je als student samen met bedrijven aan onderzoek vanaf jaar 3. Hierdoor heb je tijdens je studie al een echte impact op je omgeving. Het is ook de plek om je netwerk te vergroten met bedrijven die jou straks verder helpen als je een baan zoekt. Dat kan al gebeuren tijdens een pauzemoment tussen twee lessen. Dat is nog eens handig kennismaken!

Zo ziet je week eruit

Hoe je week eruitziet, dat is elke keer anders, maar toch ook weer niet. Er is in ieder geval veel afwisseling.

We werken altijd in dagdelen. Een ochtend en een middagdeel. De dagdelen worden ingevuld met theorie, praktijk of wetenschappelijke projecten. Of we bieden de ruimte om door zelfstudie met een groepje of zelfstandig te werken aan bepaalde lesstof. Een docent staat altijd voor je klaar als je vragen hebt. Studeer je liever thuis, dat kan ook prima! Maar we gaan je dan wel hard missen.

We begrijpen ook dat je nog een leven hebt naast je studie. Dus we proberen er samen voor te zorgen dat je na de schooluren gewoon tijd hebt voor ontspanning of een bijbaantje. Ons motto: work hard, play hard! Op de Brightlands Chemelot Campus geven we onze praktijklessen en onderzoeksprojecten. De theorielessen geven we op onze onderwijsomgeving in Heerlen. Om het makkelijk te maken is je rooster zo gemaakt dat je niet op 1 dag in Heerlen en in Geleen moet zijn. Wel zo handig.

Een dag proefstuderen?

Wil je weten hoe het echt is om bij ons te studeren? Meld je aan voor een voor een proefstudeermiddag. Een aanrader, vinden huidige studenten van onze opleiding.

Kom proefstuderen

  • Collegegeld

    Voor elk studiejaar betaal je collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.

    Meer informatie over collegegeld

  • Overige kosten

    In het eerste jaar ben je naast collegegeld ongeveer € 1.000,- kwijt aan de aanschaf van boeken en andere lesmaterialen zoals een eigen labjas, veiligheidsbril en molecuulbouwdoos. De kosten in de volgende studiejaren zijn lager omdat een aantal (dure) boeken en andere lesmaterialen uit het eerste leerjaar de hele studie gebruikt worden. Ook wordt er van je verwacht dat je bij de start van je studie een notebook en software hebt. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 600,-.

  • Onderwijs- en examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over Applied Science, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.

    Bekijk de actuele OER (in het Nederlands) of English translation.  

  • Hoe beoordelen studenten Applied Science?

    En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk Applied Science met het landelijk gemiddelde.

    Bekijk de beoordeling van Applied Science

studieopbouw

Studieopbouw

Applied Science is een 4-jarige opleiding. Elk studiejaar is opgebouwd uit 4 blokken van 10 weken. Tijdens jaar 1 en 2 bestaat een blok uit 3 vakken waarbij er altijd aandacht is voor theorie én praktijk. Vanaf jaar 3 laten we de schoolbanken definitief achter ons en gaat het enkel nog om de praktijk, want je leert vooral door te doen.

  • Jaar 1: basistheorie en handelingen

    In het eerste jaar maak je kennis met de 3 programma's van de opleiding Applied Science: Circular Materials, Molecular Health en Sustainable Chemistry. We bieden je alle noodzakelijke theoretische en praktische basiskennis aan om een topper in de wetenschappelijke wereld te worden. Daarnaast besteden we ook veel aandacht aan oriëntatie. Welke labs en werkzaamheden passen nu het beste bij jouw talenten en interesses? En welke beroepen kan je er later mee gaan doen? Op het einde van jaar 1 kies je uiteindelijk voor 1 van onze 3 programma's. Een vaste coach begeleid je door het eerste jaar heen. Je staat er dus nooit alleen voor.

    Dit is een overzicht van de vakken van jaar 1:

    Vakken

    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    • Moleculair Rekenen
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Atomen naar Moleculen
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Lab- en onderzoeksvaardigheden
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Licht en Spectroscopie
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Structuur en Reactiviteit van Moleculen
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Professionalisering en Oriëntatie
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Celtechnologie
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Macromoleculen
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Onderzoeksproject
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Kinetiek en Reacties
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Organische Synthese en Productie
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
    • Geïntegreerd Onderzoeksproject
      Blok 1
      Blok 2
      Blok 3
      Blok 4
  • Jaar 2: verdiepen

    Vanaf jaar 2 kies je voor een specifiek programma om je verder in te ontwikkelen We duiken vanaf nu dan ook dieper in de theorie en praktijk van je favoriete studierichting. Alle vakken die je krijgt hebben als doel om je goed voor te bereiden op  onderzoeksprojecten die het hele studiejaar duren. De onderzoeken die je doet, zijn afgeleid van problemen uit het werkveld. Ook stomen we je verder klaar in je persoonlijke ontwikkeling, zodat je optimaal voorbereid aan de start verschijnt van je eerste stagemoment in jaar 3.

    De 3 programma's die je vanaf jaar 2 kan volgen zijn:

    Circular Materials: in dit programma ligt de nadruk op materialen: we leren hoe je  materialen kan produceren, testen en verwerken tot een product. Denk bijvoorbeeld aan 3D-geprinte borstprothesen voor een borstkankerpatiënt. Of recycleerbare klimgrepen voor een boulderhal. In dit programma zal je 1 ding merken: wat je doet is heel tastbaar en circulariteit is de rode draad. We leren je namelijk nieuwe materialen ontwikkelen die nooit op de afvalhoop moeten, maar die je zo kan verwerken zodat je het materiaal altijd kan hergebruiken. De natuur zal je dankbaar zijn.

    Molecular Health: In dit programma ligt de nadruk op gezondheid van de mens en zijn omgeving: we leren je hoe diverse biologische processen in verschillende organismen werken, hoe je hier onderzoek naar kan doen, maar ook hoe je organismen kan gebruiken om op een duurzame manier producten te maken. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een nieuwe DNA-analyse waarmee je de diagnose of behandeling  voor een kankerpatiënt kan verbeteren. Of het genetisch aanpassen van micro-organismen zodat zij bioplastics maken. Of zou je toch liever leren hoe je met behulp van cellen kweekvlees kan produceren? Dit programma maakt het mogelijk dat je als onderzoeker een enorme impact hebt op de gezondheid van alle mensen in je omgeving.

    Sustainable Chemistry: chemie is werkelijk overal, en in dit programma gaat je die chemie écht voelen. De nadruk ligt in het maken van chemische producten op kleine (in een chemisch laboratorium) én grote schaal (in een chemische fabriek). We leren je met behulp van de nieuwste technieken grondstoffen maken die overal in gebruikt worden, van je telefoon tot een levensreddend medicijn. Ook leren we je onderzoek doen om op een duurzamere manier aan chemie te doen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonlicht om reacties mogelijk te maken. Chemie is de basis om veel uitdagingen in onze wereld op te lossen en daar kan jij een belangrijke schakel in worden.

  • Jaar 3: stage en onderzoek

    Vanaf dit leerjaar duiken we helemaal de praktijk in. Eerst volg je een stage van 20 weken. We helpen je al in de loop van jaar 2 om een leuke, uitdagende stageplek te vinden. Je mag uiteindelijk zelf kiezen welk bedrijf het beste bij je past. Na je eerste stage is het tijd voor een onderzoeksprojecten op de Brightlands Chemelot Campus  Samen met medestudenten, een coach en een expert uit het werkveld werk je als team aan opdrachten van bedrijven uit de regio. Jouw onderzoeksresultaten dragen bij aan de ontwikkeling van een nieuw product, of de doorgroei van een bedrijf.

    Dit onderzoek doe je bij onze onderwijspartner CHILL. CHILL zorgt op de Brightlands Chemelot Campus voor een innovatieve leer-, werk- en onderzoeksomgeving waarin jij jezelf echt in de kijker kan zetten van het bedrijfsleven.

    Wil je naast je onderzoeksproject bij CHILL liefst je kennis nog verbreden? Dan kan dit ook prima. Je hebt namelijk de mogelijkheid om je studie zelf vorm te geven met onderwijs buiten Applied Science. Wil je graag iets leren over het opstarten van je eigen bedrijf? Hoe je een manager van een team kan worden?  Of misschien al vakken bij een universiteit gaan volgen voor een vervolgopleiding? Dan kan dat hier gewoon.

  • Jaar 4: verdiepen en afstuderen

    De eindstreep is in zicht. In jaar 4 ga je afstuderen bij een bedrijf, ziekenhuis, universiteit of onderzoeksinstituut in binnen- of buitenland.

    • Met je afstudeeronderzoek laat je zien dat alles wat je hebt geleerd kunt toepassen.
    • Je analyseert een complex probleem, bestudeert literatuur, zet zelfstandig een onderzoeksproject op en probeert zo tot een oplossing te komen voor het bedrijf waar je werkt.
    • Een bedrijfs- en docentbegeleider houden jouw voortgang in de gaten en helpen je met de laatste loodjes. .
    • Je rondt af met een afstudeerverslag en een presentatie.

    Afstudeertitel
    Na je afstuderen is je titel ‘Bachelor of Science’.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • Havo

    Je wordt toegelaten met de profielen:

    • Natuur en Techniek
    • Natuur en Gezondheid
    • Economie en Maatschappij
  • Vwo

    Je wordt toegelaten met de profielen:

    • Natuur en Techniek
    • Natuur en Gezondheid
    • Economie en Maatschappij
  • Mbo

    Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een mbo-4-diploma hebt.

    In 3 jaar je diploma behalen? Dat kan door een compacter programma en (gedeeltelijke) zelfstudie. Neem voor meer informatie contact op met appliedscience@zuyd.nl.

  • 21+

    Als je 21 jaar of ouder bent, kun je in aanmerking komen voor een vrijstelling van de vooropleidingseisen. Je moet hiervoor wel een toelatingstoets afleggen. Deze toets bestaat onder andere uit een wiskunde- en scheikundetoets bij onze opleiding, een testdag bij Profiel ASL Sittard en een motivatiegesprek. Neem voor meer informatie over de 21+ toets contact met ons op via appliedscience@zuyd.nl.

Beroep

Beroep

Afgestudeerd? Dan zijn de mogelijkheden enorm: Word laborant, onderzoeker, kwaliteitsmedewerker of adviseur bij een biotechnologisch, chemisch of materiaalkundig bedrijf. En dit van kleine start-up bedrijven, universiteiten, ziekenhuizen tot enorme chemische fabrieken in binnen- en buitenland. Maar dat wil niet zeggen dat je met een diploma Applied Science op zak enkel in een laboratorium kan gaan werken. Want o.a. als business developer, projectmanager of verkoopspecialist van chemische of medische producten of kan je gewoon aan de slag. Je startsalaris ligt rond €2.700,-.

Doorstuderen

Je kunt na je afstuderen kiezen voor verschillende technische of wetenschappelijke masteropleidingen, bijvoorbeeld bij de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit, de RWTH Aachen of de TU Eindhoven. Bij diverse materopleidingen bij de Universiteit Maastricht is niet eens een schakeljaar nodig en kan je binnen 2 jaar je masterdiploma behalen.

Onderwijslocatie 1:
Zuyd Hogeschool
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen

Onderwijslocatie 2:
Brightlands Chemelot Campus
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen