Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Satijnwit

Begrippenlijst hbo

Wie een hbo-opleiding gaat volgen krijgt te maken met allerlei nieuwe begrippen. Een korte uitleg...

 • Bachelor-masterstructuur

  Het hoger onderwijs is verdeeld in twee fases: een bachelorfase en een masterfase. In het hbo duurt een bacheloropleiding vier jaar, aan de universiteit drie jaar. Na de bachelorfase komt de masterfase en die duurt, zowel in het hbo als aan de universiteit, minimaal een jaar. Na het afronden van de opleiding ontvang je een bachelor- of mastergraad.

 • Decaan

  In het voortgezet onderwijs: een schooldecaan helpt een leerling bij het studiekeuzeproces. In het hbo: een studentendecaan begeleidt een student die door privé-omstandigheden moeilijkheden ondervindt bij zijn studie.

 • ECTS

  ECTS staat voor European Credit Transfer System. 'European Credit' is in feite een ander woord voor 'studiepunt'. Een studiejaar komt overeen met 60 European Credits of studiepunten.

 • Leenstelsel

  Nieuw systeem van studiefinanciering waarin de basisbeurs vervalt en de student geld kan lenen voor zijn studie naast een eventuele aanvullende beurs.

 • Major

  Opleidingen in het hoger onderwijs bestaan uit majors en minors. De major is de basis van je opleiding, de 'hoofdrichting' die je volgt.

 • Minor

  Een minor is een keuzeonderdeel waarmee je je opleiding een persoonlijke 'touch' kunt geven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verdiepende minor waarin je jezelf verder specialiseert in je eigen vakgebied of voor een verbredende minor waarin je kennis opdoet van een ander vakgebied. Een minor hoef je niet te volgen binnen je eigen opleiding: je kunt ook een minor volgen bij een andere opleiding van je hogeschool of - met toestemming van de examencommissie - bij een hoger onderwijsinstelling elders in de wereld.