Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Satijnwit

Een jaar ertussenuit?

Weet je echt niet wat je wilt studeren of twijfel je over je studiekeuze? Dan kun je ervoor kiezen om er eerst nog een jaar tussenuit te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een jaar gaan werken of reizen.

In een tussenjaar leer je niet alleen veel over de wereld, maar je leert jezelf ook beter kennen. Na het tussenjaar is het dan ook waarschijnlijk makkelijker om een opleiding te kiezen die bij je past.

 

Waarom wel

  • Je leert jezelf beter kennen, waardoor je waarschijnlijk beter je studiekeuze kunt maken.
  • Je wordt zelfstandiger.
  • Als je werkt verdien je geld en kun je daarmee alvast sparen voor je studie.


Waarom niet

  • Je kunt gewend raken aan het geld dat je binnenkrijgt.
  • De overgang naar studeren kan weer lastig zijn


Tussenjaar doorbrengen in het buitenland
Er zijn veel verschillende manieren om je tussenjaar in het buitenland in te vullen. Je kunt gaan reizen, vrijwilligerswerk doen, een jaar high school of college doen, een taalcursus volgen of au pair worden. Veel jongeren combineren betaald werk met reizen. Ze werken bijvoorbeeld eerst in Nederland en gaan dan naar het buitenland. Op de website WilWeg staat heel veel informatie en je kunt de ervaringen van anderen bekijken. 


Van werken naar studeren
Heb je al een jaar of een aantal jaren gewerkt en wil je (weer) gaan studeren? Start dan met het maken van een persoonlijk profiel of je laat onder deskundige begeleiding een ervaringsprofiel opstellen.

 

 

Een jaar reizen