Pareltjes van Zuyd
Pareltjes

Onderwijs in coronatijd

In crisistijd komt vaak het beste in mensen naar boven, ook bij de studenten, docenten en medewerkers van Zuyd. Online lesgeven, afstuderen, samenwerken en zelfs online introducties? Geen probleem. Met veel enthousiasme, inventiviteit en doorzettingsvermogen wisten we ons snel aan te passen aan de nieuwe situatie: onderwijs geven en onderwijs volgen in coronatijd.

Rechtenstudenten helpen bedrijven en particulieren bij juridische coronavragen

Hoe zit het precies met mijn reisvouchers? Mag het loon van mijn werknemers gekort worden? Mag ik mijn werknemers ontslaan vanwege de coronamaatregelen? Met deze en andere juridische vragen kunnen mkb-bedrijven en particulieren terecht bij het Corona Lab. Dit lab is onderdeel van het leerwerkbedrijf Zuyd Legal Lab, waar studenten van de opleiding HBO-Rechten juridische diensten leveren en leren ondernemen.

Conservatoriumstudenten geven prachtige online uitvoering tijdens lockdown

Afstand weerhield studenten van Conservatorium Maastricht niet om samen muziek te maken. Ook in moeilijke tijden brachten zij positiviteit en vreugde in de wereld. Midden in de eerste lockdown gaven meer dan veertig studenten een uitvoering van de prachtige compositie The Seal Lullaby van Eric Whitacre. Kippenvel gegarandeerd…

Lectoraat doet onderzoek naar buurtwerk in coronatijd

Voor maatschappelijk kwetsbare mensen zijn burgerinitiatieven en activiteiten in de wijk erg belangrijk om andere mensen te ontmoeten. En dat is lastig in coronatijd. Een flinke uitdaging dus voor opbouwwerkers in de wijk. Het lectoraat Sociale Integratie kreeg in 2020 van ZonMW de vraag om te onderzoeken welke gevolgen de coronamaatregelen hebben voor buurtwerk en burgerinitiatieven in de wijk.

In 72 uur naar 300 nieuwe beschermingsmaskers voor Zuyderland

Twee docenten van de opleiding Engineering laden in april 2020 zeven 3D-printers in hun auto en ‘printen’ thuis 300 verbindingsstukken voor beschermingsmaskers voor medisch personeel. 72 uur later is de klus geklaard.

Zuyd-studenten creëren eigen 3D online onderwijs- en social hotspot

Online onderwijs moet ook inspirerend zijn, vonden studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design. En daarom ontwikkelden ze een online wereld waarin studenten en docenten met elkaar kunnen chatten, lessen volgen, werkstukken kunnen exposeren en hulp vragen. Een mooi voorbeeld van hoe de coronacrisis leidde tot innovaties in het onderwijs. L1 maakte er een reportage over.

1,5 meter? Hou een Beppie afstand

Om studenten en medewerkers te (blijven) wijzen op de 1,5 meter afstand en om hen een hart onder de riem te steken schreef muzikant Bart Storcken op verzoek van Zuyd een coronanummer. In de hoofdrol zangeres Beppie Kraft, (bijna) 1,5 m lang. Tijdens de onthulling van het nummer ‘Hou een Beppie afstand’ was er een ‘meet and greet’ voor studenten. Ook op andere manieren blijven we studenten en medewerkers op de 1,5 meterregel attenderen. Onder andere met inzet van onze eigen corona-ridder Sander.

Onderwijs in tijden van corona, zo doen we dat

Sinds het begin van het studiejaar 2020-2021 kunnen we gelukkig weer deels onderwijs geven op de locaties. Deels, want door de 1,5 meter is er geen plaats voor álle studenten. En dus ontstaat blended onderwijs. In de brochure Zuyd-onderwijs na 1 september beschrijven we hoe we daar invulling aan geven. De brochure is bedoeld als inspiratiebron en stimulans voor onze docenten bij het opzetten van studeerbaar én doceerbaar blended onderwijs.