Pareltjes van Zuyd
Pareltjes

Onderzoek in onderwijs

Onze opleidingen en lectoraten werken samen aan onderzoek dat betekenisvol is voor onze studenten en voor de regio. Zo dragen lectoraten bijvoorbeeld bij aan de ontwikkeling van hun vakgebied, aan de professionalisering van docenten en aan innovatief en actueel onderwijs. En door onderzoek en onderwijs te integreren ontwikkelen onze studenten zich bovendien tot kritische, innovatieve en gewilde professionals.

‘Langer thuis’: onderzoek naar levensloopbestendig (ver)bouwen in Kerkrade

Met het project ‘Langer thuis’ willen Zuyd en de gemeente Kerkrade woningbezitters stimuleren om bij (ver)bouwplannen vooruit te denken. Het doel: toegankelijke, comfortabele en veilige huizen in elke levensfase. Studenten van verschillende opleidingen werken mee in het onderzoeksproject van het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg. Eerder deed het lectoraat ook al onderzoek in Horst aan de Maas.

Lees meer over het onderzoek naar levensbestendig bouwen

Met LIME geeft Zuyd een boost aan meten in de zorg

In 2017 begon Zuyd samen met drie partners met Limburg Meet, of kortweg LIME. Bij LIME kan iedereen met een vraag over meten in de zorg terecht, waarna onderzoekers en studenten van Zuyd samen met patiënten, mantelzorgers, zorgprofessionals, bedrijven, overheden en zorginstellingen op zoek gaan naar antwoorden. Waar nodig werken studenten van verschillende Zuyd-opleidingen samen in praktijkgericht onderzoek. ‘Iedereen werkt vanuit zijn eigen discipline mee aan een optimaal eindresultaat.’

Neem een kijkje achter de schermen bij LIME

Rolling Solar: zonnecellen in het wegdek van de Brightlands Chemelot Campus

Het lectoraat Sustainable Energy in the Built Environment werkt met het innovatieproject ‘Rolling Solar’ aan de ontwikkeling van opschaalbare, betaalbare en betrouwbare zonnewegen. Als opleider van de ingenieurs van de toekomst willen wij natuurlijk graag daarbij betrokken zijn. Het stelt ons in staat wat we leren te vertalen naar het onderwijs’, zegt lector Zeger Vroon.

Lees meer over zonnewegen en het project Rolling Solar

Digitalisatie in de horeca: hoe neem je ouderen mee in het proces?

Door corona is digitalisering in een stroomversnelling terecht gekomen. Ook in de horeca, denk aan bestel-apps en QR-codes. Voor jongeren is dit gesneden koek. Maar hoe zit dat met ouderen? Studenten van de Hotel Management School Maastricht onderzochten dit (in opdracht van The Food Research Company) en kwamen met drie eenvoudige maar zeer werkbare aanbevelingen om ook ouderen mee te nemen in het digitalisatieproces.

Praktijkgericht onderzoek bij Zuyd: hoe, wat en hoeveel?

Bij Zuyd doen tal van lectoren, docenten en studenten praktijkgericht onderzoek. De effecten en resultaten ervan vatten we samen in het rapport Onderzoek bij Zuyd en in de factsheet Valorisatie onderzoek

Meer over onderzoek bij Zuyd