Pareltjes van Zuyd
Pareltjes

Onderwijs in de praktijk

We zorgen ervoor dat onze studenten tijdens hun studie zoveel mogelijk ‘met de voeten in de klei’ staan. Werken aan echte opdrachten, vragen en uitdagingen uit de praktijk, het liefst samen met docenten, lectoren, studenten van andere opleidingen en mensen uit het werkveld. We zijn ervan overtuigd dat deze wisselwerking de relevantie van onze studenten én ons onderwijs versterkt.

‘Vredesduif’ Lotte maakt servies van duivenpoep

Duivenpoep is een enorme plaag in Horst Sevenum. Dat bracht kunstenstudente Lotte Hendriks op het idee een koffie- en theeservies van duivenpoep te maken. Ze wint er de Scriptiekunst van Zuyd mee. Voor haar project roept ze de hulp in van studenten van andere opleidingen, waaronder studenten van de opleiding Applied Sciences om de chemische samenstelling van de duivenpoep te onderzoeken.

Bekijk het verhaal van Lotte en haar servies van duivenpoep

MKB-datalab: digitale hulp voor kleine ondernemingen

Hoe maak je slim gebruik van klantgegevens, pintransacties, verkoop- en inkoopcijfers van om geld te besparen of te verdienen? In het MKB-datalab adviseren studenten en docenten van Zuyd en andere onderwijsinstellingen Limburgse ondernemers die willen digitaliseren en innoveren. De Rabobank en de Brightlands Smart Services Campus ondersteunen en faciliteren daarbij.

Lees meer over het MKB-datalab
Bekijk de website van MKB Datalab 
 

Zuyd Vertalingen: waardevolle praktijkervaring voor studenten

Zuyd Vertalingen is een door studenten van de Vertaalacademie gerunde vertaalbureau. Hier kunnen bedrijven en instellingen, maar ook medewerkers van Zuyd terecht voor vertalingen van en naar Spaans, Frans, Duits, Engels en Nederlands. De studenten vertalen niet alleen, ze verzorgen ook copywriting, ondertiteling en revisie- en tolkopdrachten. Een mooi voorbeeld van verankering in de praktijk.

Lees meer over Zuyd Vertalingen

Zuyd-studenten geven fysiek beperkte voetbalfan virtual reality-ervaring

Studenten van de opleiding Engineering maakten het voor Roda JC-fan Job mogelijk te ervaren hoe het is om op de middenstip van zijn geliefde voetbalclub te staan. De 18-jarige Job heeft een fysieke beperking. Voor de module Serious Gaming maakten de studenten 360 graden video’s in het stadion, die Job op zijn telefoon kan draaien. Een mooi voorbeeld van een boeiende en leerzame samenwerking tussen de technologie- en zorgopleidingen van Zuyd.

WOOW: samenwerken in de wijk van de toekomst

In WOOW (Wonen, Opleiden, Ondernemen en Werken) pakken onze docenten en studenten met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties een aantal problemen aan waar Limburg mee te maken heeft. Tekorten op de arbeidsmarkt, leefbaarheid, leegstand… al deze uitdagen worden vanuit verschillende disciplines aangepakt. Zo werkt WOOW bijvoorbeeld vanuit de Saffierflat in Heerlen aan de wijk van de toekomst. Een heus ‘living lab’, midden in de wijk en onder leiding van het lectoraat Smart Urban Redesign.

Lees meer

Zuyd Labs

In de Zuyd Labs doen studenten onderzoek of voeren ze opdrachten uit voor bedrijven, overheden en (maatschappelijke) organisaties. Het kan gaan om het ontwikkelen van een prototype, opstellen van een financieringsplan, onderzoeken van klanttevredenheid, vertalen van teksten of verrichten van metingen. Onderwijs in de praktijk dus. Van, voor en vaak ook met het werkveld.

Lees meer over Zuyd Labs