Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Satijnwit

Waardering voor jong talent kunstopleidingen

08-09-2017

Op de Toneelacademie in Maastricht heeft gisteravond (7 september 2017) de uitreiking van de Henriëtte Hustinx prijs 2017 plaatsgevonden. Genomineerd waren studenten en afgestudeerden van de kunstopleidingen van Zuyd Hogeschool: de academie voor Beeldende kunst, de Toneelacademie Maastricht en het Conservatorium Maastricht. Sinds vorig jaar wordt aan iedere discipline, muziek, theater en beeldend, jaarlijks een eigen prijs toegekend. Daarmee is dit een van de omvangrijkste prijzen voor jonge kunstenaars in Nederland. Een (inter)nationale jury beoordeelt de nominaties en wijst de winnaars aan. De prijzen van 5000 euro ieder zijn uitgereikt door Servé Hermans, de artistiek directeur van de Toneelgroep Maastricht.

Categorie Beeldend: Alina Maria Frieske
Alina Maria Frieske geboren in Aken op 04-06-1994 begon haar studie in 2013 aan de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht en behaalde haar diploma in 2017 aan de Maastricht Academy of Media Design and Technology.

Vanaf het begin van haar studie toonde Alina haar interesse in verschillende media en was daardoor niet te vangen in een specifiek opleidingsprofiel. Officieel is zij afgestudeerd in het profiel Fotografie, maar haar werk verraadt haar affiniteit met meerder disciplines. Zo ook in haar afstudeerwerk, waarin ze de fotografie combineert met illustratief en grafische vormgeving. Door deze crossovers schept haar werk een ander realisme. Dat Alina van meerdere markten thuis bewees ze met de short film ‘Windspiele’, die zij met haar medestudenten Ilse Cuevas Perales en Lukas Bruns maakte in het derde jaar van haar studie. Deze film kreeg een speciale plaats op het filmfestival in Canne. Alina volgt nu een Master in Photography in Lausanne (Zwitserland).

Categorie Muziek: Amber Haddad
'Als Vlaams-Libanese heeft masterstudent Amber Haddad zich de afgelopen twee jaar toegelegd op het wezen van de Arabische taal en muziek om een muziekprogramma te bouwen waarin ze de luisteraar naar zich toe zuigt door in elke noot universaliteit aan haar authenticiteit te binden. De jury waardeert hogelijk haar inspanningen op muzikaal, maar ook op sociaal vlak om haar identiteit als musicus vorm te geven.

Het mag gerust een nieuw muzikaal ambacht heten - het is een pad dat eerst geplaveid dient te worden alvorens het bewandeld kan worden en waar het je vervolgens brengt is onzeker. Een ambacht dat een hoge sensitiviteit en interesse vereist voor je culturele omgeving, dat de moed vraagt om jezelf èn je medespelers binnenste-buiten te keren, en dat een on-aflatende honger naar eigen identiteit in stand houdt. Volgens de jury belooft Amber veel als muzikante en muzikaal denker, en voorziet zij haar generatie van nieuw muzikaal bloed.'

Categorie Theater: Silke De Bruyne
Silke De Bruyne, afgestudeerd aan de Parttime Opleiding tot theaterdocent/regisseur in 2015, werkt veel en graag met kinderen en jongeren. Zij houdt van hun observaties, hun inzichten, hun reacties en hun fysieke communicatie en weet hen op hun beurt te verleiden om zonder schroom haar esthetisch universum te betreden. In het theater zoekt en vindt ze geen excessieve verhalen met grootse gebaren en dramatische uithalen, maar detaillistische en fragmentaire schetsen vol kleine disrupties en suggestieve details. Het is haar kracht dat deze verstilde universa blijven boeien en nooit bloedloos worden. Silke is zich bewust van de fragiliteit van haar beeldentaal, via haar theatrale knowhow leert ze haar publiek om goede observatoren te worden, om te focussen en in te zoomen.

De driejarige opleiding ging gepaard met zeer zware persoonlijke beproevingen: het definitieve afscheid van een vervreemde vader en een levensbedreigende ziekte van haar partner. Dat brengen wij hier ter sprake omdat Silke dat ook expliciet heeft gedaan in haar theatrale onderzoek. Met dezelfde zorg, fijngevoeligheid en oog voor het veelzeggend detail, wars van pathetiek en zelfmedelijden, heeft ze haar persoonlijke geschiedenis verwerkt in haar theatrale schetsen. De bevestiging van haar authenticiteit als theatermaker en van haar geloof in het helende karakter van theater.

Vakjury
Categorie Muziek
Greg Torunski – voormalig winnaar HH prijs, alumnus en voorzitter | Roderik Povel - musicus| Ron van Stratum - musicus | Joep van Leeuwen - musicus

Categorie Beeldend
Stijn Huijts - directeur Bonnefantenmuseum |Jules van den Langenberg – curator | Chris Reinewald - journalist

Categorie Theater
Peet Houwen - voorzitter | Lieke Benders - theatermaker| Tamara Jongerden - theatermaker

Uitreiking Henriette Hustinxprijs 2017
Foto: v.l.n.r. Silke De Bruyne, Amber Haddad en Alina Frieske (Foto: Harry Heuts).