Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Satijnwit

Scholieren ontdekken het beroep van leerkracht tijdens de basisschool-ontdekdag op 30 november

29-11-2017

Op donderdag 30 november 2017 organiseren vijf basisscholen, samen met de Nieuwste Pabo, de ‘basisschool-ontdekdag’. Scholen in Heel, Swalmen, Landgraaf, Sittard en Maastricht openen ’s middags hun deuren voor geïnteresseerde scholieren. Gedurende deze ‘basisschool-ontdekdag’ maken zij kennis met leerkrachten van deze scholen, maar ook met studenten die daar op dat moment meedraaien. De hele middag staat in het teken van het beroep leerkracht.

Opsnuiven onderwijscultuur
‘We willen studenten laten proeven wat het beroep inhoudt en hen de onderwijscultuur als het ware laten opsnuiven”, aldus Paola Kerkhoffs, leerkracht aan de basisschool en mede-organisator van dit initiatief.

Vorig jaar november vond de eerste editie van de basisschool-ontdekdag plaats. De animo voor de tweede editie is vele malen groter dan afgelopen jaar. Marieke Opgenoorth van de Nieuwste Pabo: “Het basisonderwijs is natuurlijk veel in het nieuws geweest, onder andere door het lerarentekort. Ik denk dat scholieren nieuwsgierig zijn geworden naar dit beroep en de mogelijkheden ervan. Het is dan ook verstandig om op deze manier een kijkje in de ‘onderwijskeuken’ te nemen en alle vragen te stellen die er leven.”

Samen opleiden, samen voorlichten
De schoolbesturen waar de Nieuwste Pabo nauw mee samenwerkt zijn enthousiast over dit gezamenlijke initiatief. “We laten zien dat het opleiden van de toekomstige leerkracht niet alleen in de schoolbanken bij Pabo gebeurt”, zo vertelt Paola Kerkhoffs. “Al jaren leiden wij, de Nieuwste Pabo en tien schoolbesturen uit Limburg, de studenten gezamenlijk op. Maar we gaan nu dus een stap verder. Ook het voorlichten over beroep en studie doen we gezamenlijk.”

Leerkracht basisonderwijs voor de klas