Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Satijnwit

Maastrichtse Mensenrechtenprijs 2017

08-12-2017

Op donderdag 7 december vond voor de derde keer de prijsuitreiking plaats van de Maastrichtse Mensenrechtenprijs. Plaats van handeling was het Westgebouw van ROC Leeuwenborgh in Maastricht.

In 2015 riep Onno Hoes bij zijn afscheid als burgemeester van de gemeente Maastricht de ‘Maastrichtse Mensenrechtenprijs’ in het leven. Zuyd Hogeschool is al vanaf het begin nauw betrokken bij deze prijs. Zo is Jeanette Oostijen, faculteitsdirecteur bij International Business and Communication, een van de bestuursleden. Daarnaast hebben studenten van Zuyd meegeholpen bij de organisatie en de communicatie rondom het evenement. Vanuit de opleidingen European Studies en Oriëntaalse Talen en Communicatie zijn er ook bijdrages ingestuurd; één daarvan, van Laura Lahaye en Anya Koep, viel in de prijzen in de categorie 18 jaar en ouder.

 

Thema

Elk jaar staat een ander artikel uit Universele Verklaring van de Rechten van de Mens centraal. Dit jaar was dat Artikel 18: iedereen heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en religie. De deelnemers hebben dit thema omgezet in een persoonlijke creatieve uiting, variërend van een kinderboek tot de opvoering van een dramastuk, van een gezongen lied tot een zelfgeschreven gedicht. Jury Onno Hoes kon de finale niet bijwonen vanwege verplichtingen als waarnemend burgermeester van de gemeente Haarlemmermeer. In een video sprak hij de deelnemers toe met: “Encourage many many students to participate next year.” De taak van plaatsvervangend jurylid werd vervuld door Désirée Tonnaer, visual artist. Mathias Deleu vertegenwoordigde Zuyd Hogeschool al jurylid. Desiré Tonnaer toonde zich - namens de jury - onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen: “Er zijn drie dingen die ons opvielen bij alle inzendingen van vanavond. In de eerste plaats vinden we dat jullie ontzettend veel moeite hebben gedaan om je in zo’n moeilijk thema te verdiepen. Het tweede wat ons opviel is dat er een grote variatie is in de expressie, ondanks dat moeilijke thema, en het derde is de grote kracht die we vanavond gezien hebben om jezelf kwetsbaar te durven stellen om andermans kwetsbaarheid te durven tonen. Dat is heel mooi.”   

 

Prijzen  

De MMP was dit jaar begonnen met 77 inzendingen. Na een een strenge selectie bleven nog maar 25 deelnemers over. Na twee rondes waren het 9 finalisten. De grote groep deelnemers werd vervolgens opgesplitst en verdeeld in de twee groepen; 17 jaar en jonger en 18 jaar en ouder. De winnaars mochten het geldbedrag doneren aan een goed doel naar keuze. Daarnaast ontvingen alle 6 finalisten als blijk van erkenning een kunstwerk van Sanne Vaassen.

Winnaars categorie 17 jaar en jonger

  • 1ste prijs: Cathy, Cayou, Iris en Jill (€500 voor Stichting Simbrias)
  • 2de prijs: Hana Oden (€200 voor BlinkNow)
  • 3de prijs: Alessandra de Luca en Sofia Kali Kirn

Winnaars categorie 18 jaar en ouder

  • 1ste prijs: Femke Triepels en Michelle Geraerts (€500 voor Artsen Zonder Grenzen)
  • 2de prijs: Laura Lahaye en Anya Koep (€200 voor Plooshier Projot)
  • 3de prijs: Nina Scholten
De winnaars van de categorie t/m 17 jaar: Cathy, Cayou, Iris en Stefanie. (Foto: Peter Müllenberg)