Richard Dunne: ‘Verbindt onderwijs met context van natuur’
Eerder deze maand was de Britse onderwijsvernieuwer Richard Dunne op bezoek bij Zuyd. Dunne is de oprichter en directeur van The Harmony Project; een non-profit die erop gericht is om onderwijs in lijn te brengen met de principes van harmonie in de natuur. De Engelsman deelde zijn ideeën in diverse sessies met studenten én medewerkers.
Richard Dunne onderscheidt zeven principes als het gaat om harmonie in de natuur: interdependence, cycle, diversity, adaptation, health, geometry en oneness. Deze principes zorgen voor een context waarin leerlingen of studenten een beter begrip ontwikkelen van wat het betekent om in harmonie met de natuur en de mensen om ons heen te leven. Volgens Dunne draagt deze context bij aan een fundamentele verduurzaming van de manier waarop wij als mensen leven.
De Brit was jarenlang het hoofd van een basisschool, waar hij een curriculum op bouwde dat geheel draaide om harmonie. Het resultaat was een school die qua bedrijfsvoering duurzamer werd, maar die ook leerlingen voortbracht met een sterk gevoel voor de betekenis van duurzaamheid en aandacht voor wat je daar als individu zélf aan kunt doen. De ervaring die hij opdeed op zijn ‘eigen’ school, heeft Dunne nu vertaald naar projecten over de hele wereld.
People + planet = 1
“Als kind bracht ik veel tijd door in de natuur”, vertelt hij aan een groep medewerkers van Zuyd. “Later toen ik volwassen werd, zag ik hoe ver wij als mens van de natuur zijn af komen te staan. Terwijl er in mijn optiek geen verschil is tussen people en planet. Het is één ding!” De verhouding tussen de mens en de planeet is volgens Dunne volledig scheefgegroeid. “Vandaar dat ik zo bezig met harmonie. Want de natuur brengt zich vanzelf in balans. Maar dan moeten wij als mensen ook de principes van de natuur - het leven eigenlijk - volgen.”
Een voorbeeld van een project dat Dunne nu doet, is een zero waste-pilot in de Maldiven. Daar gaan kinderen aan de slag om het afval dat vissers achterlaten op het strand, op te ruimen. Niet alleen worden zo de stranden weer schoon, maar worden ook de ouders bewust van de hoeveelheid afval die ze produceren. Op zijn eigen school gaf Dunne in het verleden al de regie aan zijn leerlingen in het terugdringen van de afvalstroom en het overmatig energiegebruik. “Iedereen kan het, kinderen dus ook. Belangrijk is wel dat je het inbedt in een lokale context, zoals in de Malediven gebeurt”, legt Dunne uit.
Juiste context
Ook de onderwijscontext is essentieel voor het leren van de principes van harmonie, benadrukt Dunne. “Je moet de link leggen tussen wat je doceert en hoe dat een plek in de wereld buiten. Neem bijvoorbeeld geometrie. Je kunt kinderen leren dat alles in de natuur een patroon heeft. Dat het dus niet alleen om cijfers draait, maar dat die cijfers ook een verbinding met de natuur hebben. Zoals de Reeks van Fibonacci, die in de natuur weerspiegeld wordt in de vorm van een slakkenhuis bijvoorbeeld.”
Zelfde doel, andere methode
De medewerkers die de sessie met Dunne bijwoonden, waren na afloop erg geïnspireerd door het verhaal van de Brit. Zo ook Laurien Kok, onlangs uitgeroepen tot de meest duurzame docent van Zuyd: “Vooral om te horen hoe het op de natuur en harmonie gebaseerd model van Richard Dunne binnen onderwijsinstellingen over heel de wereld wordt toegepast en zoveel kwaliteitsverbeteringen heeft weten te realiseren. Binnen Zuyd werken we weliswaar met andere methodes om duurzamer te worden. Maar je ziet de onderlinge raakvlakken en de gemeenschappelijke doelen. Alleen de weg ernaartoe is anders. Mooi om te zien hoe het op andere plekken in de wereld gedaan wordt.” Ook de studenten waren enthousiast, enkele internationale studenten vonden het zelfs ‘the most inspirational presentation I have ever seen’.
Meer informatie over The Harmony Project vind je via http://www.theharmonyproject.org.uk