Agenda
Promotie

Promotie Claire Huijnen: A touching connection

Datum
Tijd
-
Locatie
Minderbroedersberg 4-6, Maastricht

Op 12 december 2018 om 12.00 uur verdedigt Claire Huijnen haar proefschrift 'A Touching Connection, robot-mediated interventions for children with autism spectrum disorder'. Huijnen onderzocht het potentieel van robot-gebaseerde interventies in het speciaal onderwijs en bij therapie voor kinderen met autisme spectrum stoornis (ASS).

Sociale robot

Huijnen gebruikt robot KASPAR om kinderen met ASS te helpen met de uitdagingen die autisme met zich meebrengt. KASPAR is een voorbeeld van een sociale robot: een robot waarmee je kunt communiceren. Het voelt ergens misschien vreemd om een robot in te zetten om de interactie met mensen te bevorderen. Het klinkt zelfs paradoxaal. Maar Huijnen toont in haar onderzoek aan dat het werkt. De interactie met een robot werkt voor kinderen met ASS prettiger. Mensen praten niet alleen, ze maken ondertussen ook gebaren met hun handen en kijken op een bepaalde manier. Zo ontstaat er een boodschap achter de boodschap, die voor kinderen met ASS moeilijk te begrijpen is. Eerder was dit al te zien in de 2doc ‘Scenario’s voor een normaal leven’, waarin de 8-jarige Jonathan werd gevolgd. 

 

Proefschrift: A Touching Connection

Claire Huijnen verdedigt haar proefschrift op 12 december aan de Universiteit Maastricht.

Lees het proefschrift.

Meer agenda berichten