Vaktherapie
Vaktherapie

Vaktherapie (Creatieve Therapie)

Wil jij echt iets kunnen betekenen voor een ander? Soms helpt denken en praten over een probleem niet, doen en ervaren wel. In de opleiding Vaktherapie, voorheen Creatieve Therapie, leren we je hoe je iemand vooruithelpt met een van de studierichtingen muziek, beeldend vormen, drama of dans en beweging. 

Topopleiding
Kies je voor de opleiding Vaktherapie bij Zuyd, dan studeer je bij een topopleiding. Wij krijgen hoge cijfers van onze studenten in de Keuzegids Hbo 2024

  • Locatie Heerlen
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands
In september 2025 start de studierichting psychomotorische therapie. 

De opleiding Vaktherapie in beeld

Over de opleiding

Wat leer je bij de opleiding Vaktherapie?

Vaktherapie is een therapievorm waarbij je muziek, beeldend vormen, drama of dans- en beweging gebruikt om de psychische, sociale en emotionele gezondheid van mensen te verbeteren. Je behandelt niet alleen door te praten, maar door te laten ervaren. Dat is waar deze opleiding over gaat. Eerst ervaar je wat behandelvormen doen voor jouw eigen ontwikkeling. Daarna leer je stap voor stap hoe je dit kunt inzetten in de therapie voor een ander.

We kijken naar:

  • welke ziektebeelden er zijn
  • hoe je een behandelplan maakt
  • hoe je beweging, muziek, beeldend vormen of drama daarin gebruikt
  • wat het effect is van je behandeling
  • wie jij bent, wat je motiveert en waar je goed in bent 
Studente Jolijn vertelt over de opleiding

Studierichtingen

We hebben 4 richtingen in de opleiding Vaktherapie. Bij je aanmelding kies je voor de opleiding tot muziektherapeut, beeldend therapeut, dramatherapeut, of dans- of bewegingstherapeut. De algemene term is vaktherapeut.

Vanaf september 2025 kun je ook kiezen voor de richting psychomotorische therapie (PMT).

Muziektherapie

Met muziektherapie help je mensen zich uit te drukken met muziek. Ze hoeven niet te praten over moeilijke dingen maar gebruiken melodieën, ritmes of akkoorden. Muziek maken of ernaar luisteren is plezierig en ontspannend. Je vergeet even je problemen. Of je maakt contact door samen muziek te maken. Als muziektherapeut help je mensen zodat ze verder kunnen met hun leven.

Beeldende therapie

Als beeldend therapeut laat je iemand zijn verhaal vertellen door te tekenen, schilderen, boetseren of solderen. De manier waarop iemand iets maakt, vertelt veel over die persoon. Samen ontdekken jullie wat het probleem is en gaan jullie op zoek naar een oplossing.

Dramatherapie

Mensen helpen met rollenspel, drama dus. Dat doe je als dramatherapeut. Julllie spelen moeilijke situaties na, dat lucht op en geeft inzicht. Of je laat iemand ander gedrag oefenen door 'te doen alsof'. Je probeert gevoelens en gedrag zo te veranderen dat iemand vooruit kan. 

Dans- en bewegingstherapie

Wanneer het niet goed met je gaat, merk je dat vaak aan je lichaam. Dansen en bewegen helpt om te ontspannen of om gevoelens te uiten. Als dans- en bewegingstherapeut help je iemand zijn problemen aan te pakken door te bewegen. Je laat iemand voelen waar zijn blokkades zitten zodat hij deze letterlijk te lijf kan gaan. Deze richting kun je in Nederland alleen bij Zuyd volgen.

Psychomotorische therapie

Vanaf september 2025 kun je bij ons ook kiezen voor de richting PMT. Als psychomotorisch therapeut werk je in de gymzaal met mensen aan hun problemen. Met sport en spel laat je iemand in beweging komen om zo lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen. Samen oefenen jullie vervolgens ander gedrag. 

Hoe ziet je week eruit?

Je week tijdens de opleiding Vaktherapie hbo ziet er heel afwisselend uit! ’s Morgens zitten we in de collegezaal en kijken we naar een stoornis. En ‘s middags duiken we het muziek- of dramalokaal in. Of we gaan naar de danszaal of het beeldend atelier. Per week ben je zo’n 40 uur met je studie Vaktherapie bezig. In het eerste jaar hebben we per week ongeveer 10 uur colleges en trainingen. De rest van de tijd studeer je zelfstandig en werk je in groepjes. We mixen de klassen vaak, zo krijg je ook iets mee van de andere richtingen en leer je veel mensen kennen! 

Onze docenten helpen je graag als je iets niet snapt. Vaak combineren ze hun werk met een baan als therapeut. Superfijn, want zo leer je het vak van mensen die vaak bakken praktijkervaring hebben. 

  • Collegegeld en overige kosten

    Voor elk studiejaar van je opleiding Vaktherapie betaal je collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal. 

  • Onderwijs- en examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de opleiding Vaktherapie, je begeleiding en hoe je wordt getoetst. 

    • Bekijk de actuele OER
  • Hoe beoordelen studenten de opleiding Vaktherapie?

    En wat zijn je kansen op een baan nadat je hbo Vaktherapie hebt afgerond? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk de opleiding Vaktherapie met het landelijk gemiddelde. 

Kom proefstuderen

Wil je écht voelen hoe het is om Vaktherapie te studeren? Kom dan een dag proefstuderen! Bekijk het programma en meld je aan.

studieopbouw

Studieopbouw

  • Jaar 1: basiskennis en –vaardigheden

    In de collegezaal leren we je veel over de theorie. Bijvoorbeeld psychologie en psychische ziekten. Daarbij zoomen we in op 3 doelgroepen: kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen. Ook kijken we naar de verschillende behandelingen, technieken en materialen. En dan zijn er nog jouw sociale en communicatieve vaardigheden. We oefenen bijvoorbeeld hoe je een gesprek voert. Als gastdocenten vertellen over hun werk, kun je alvast proeven aan de praktijk

  • Jaar 2: oefenen met behandelingen en stage

    In leerjaar 2 van de opleiding Vaktherapie gaan we verder met behandelplannen maken. Ook leren we je hoe je omgaat met verschillende typen cliënten. Oefenen van behandeltechnieken staat ook op het programma. Verder leer je samenwerken en we trainen je onderzoeksvaardigheden.   
     
    Je mag nu 7 maanden snuffelen aan de praktijk. Een halve dag per week werk je in het basisonderwijs. Je verzorgt activiteiten voor de kinderen. Je past hierin de technieken toe die je hebt geleerd en oefent meteen het werken met groepen. 

  • Jaar 3: stage

    Het derde leerjaar van Vaktherapie hbo loop je het hele jaar stage in een instelling. Geniet en laat maar zien wat je kunt! Je mag therapiesessies verzorgen en behandelingen opstellen. Geen zorgen, je staat er niet alleen voor. Er kijkt altijd iemand met je mee en dan is er nog de hulp van een begeleider op je stageplek en een docent.  

  • Jaar 4: specialiseren en afstuderen 

    In het laatste jaar van de opleiding Vaktherapie kun je je met keuzevakken nog verder specialiseren. En je gaat afstuderen! Alles wat je hebt geleerd gebruik je in je afstudeeronderzoek. Je pluist een probleem uit en beschrijft dat in een verslag. Een paar voorbeelden van afstudeeropdrachten: 

    • Hoe kan vaktherapie ingezet worden bij personen met kanker?  
    • Hoe draagt vaktherapie bij aan de behandeling van kinderen met autisme?  

    Afstudeertitel
    Na je afstuderen is je titel 'Bachelor of Arts'.

Toelatingseisen

Is hbo Vaktherapie iets voor jou?

Wil jij echt graag met mensen aan hun problemen werken? Je wordt opgeleid tot therapeut. Daarnaast houd je van muziek, beeldend, drama of dans-beweging. 

  • Je bent sociaal en hebt inlevingsvermogen.
  • Je hebt mensenkennis en zelfkennis.
  • Je hebt lef.
  • Je kunt verantwoordelijkheid nemen.
  • Je bent emotioneel stabiel.
  • Je durft naar jezelf te kijken en je mindere kanten te ontdekken.

Toelatingseisen

Je kunt bij ons studeren met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Daarnaast hebben we aanvullende eisen. Op een speciale ontmoetingssdag, onze matchingsdag, bekijken we samen met jou of de opleiding Vaktherapie bij je past.

  • Havo

    Je wordt met elk profiel toegelaten. 

    • Natuur & Techniek
    • Natuur & Gezondheid
    • Economie & Maatschappij
    • Cultuur & Maatschappij
  • Vwo

    Je wordt met elk profiel toegelaten. 

    • Natuur & Techniek
    • Natuur & Gezondheid
    • Economie & Maatschappij
    • Cultuur & Maatschappij
  • Mbo

    Met een mbo-diploma op niveau 4 word je toegelaten. 

  • 21+

    Heb je niet het juiste diploma maar ben je 21 jaar of ouder? Dan mag je een toelatingstoets maken. Dit is een persoonlijkheidsonderzoek en een capaciteiten- en interessetest. Neem voor meer info over de kosten hiervoor en andere vragen contact op met onze decaan, marjo.dullens@zuyd.nl

  • Buitenlands diploma

    Wil je als buitenlandse en anderstalige student studeren aan de opleiding Vaktherapie? Je wordt toegelaten met een gelijkwaardig diploma en als je het Nederlands voldoende beheerst. Dit laat je zien met het staatsexamen Nt2-II, de cursus Nederlands voor anderstaligen, of met een vergelijkbaar certificaat.  Je moet dit examen halen vóór je aanmelding bij onze opleiding. Neem gerust contact op met onze studentendecaan als je vragen hebt: 

    E marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 38 07 32 84

    En lees meer over het staatsexamen.

Aanvullende eisen?

Elk jaar hebben wij een aantal matchingsdagen. Dat betekent dat iedereen die bij ons wil studeren op deze dag naar Heerlen komt. Je krijgt van tevoren een paar opdrachten en op die dag ontdekken we samen of de Vaktherapie opleiding bij je past. We kijken vooral naar je vaardigheid in muziek, drama, beweging of beeldende vormen. Hieronder lees je meer daarover.  
 
Ook kijken we naar hoe je contact maakt met anderen, verbaal en non-verbaal, en naar de manier waarop je samenwerkt. Actief meedoen en initiatief nemen zijn natuurlijk ook belangrijk op deze dag. Tot slot horen we graag hoe je de dag ervaren hebt: wat ging er goed, wat kan beter, en vooral, vond je het leuk?  

Lees hieronder wat de vaardigheidseisen voor de opleiding Vaktherapie per richting inhouden.

  • Muziektherapie

    Bij muziek kijken we op welk niveau je de theorie beheerst, welk instrument je bespeelt, wat kun je op de piano en en gitaar en hoe zuiver kun je zingen.

  • Beeldende therapie

    We zijn nieuwsgierig naar de verschillende beeldende technieken die jij kunt laten zien, zowel in 2D als 3D. Ook is het goed als je geïnteresseerd bent in beeldend vormen en als je kunt experimenteren met verschillende materialen en technieken. 

  • Dramatherapie

    Bij drama gaan we kijken hoe je reageert op andere spelers, verbaal en non-verbaal. Kun je ook spontaan reageren op onverwachte situaties? Of speel je makkelijk een rol op basis van regieaanwijzingen? 

  • Dans- en bewegingstherapie

    Geen zorgen, je hoeft niet technisch geschoold te zijn, maar het is wel fijn als je al bekend bent met 1 of 2 dansvormen. Verder is het handig als je je comfortabel voelt in je eigen lichaam en met je bewegingsmogelijkheden. Dat betekent dat je je ontspannen voelt als mensen naar je kijken. En net als bij drama hopen we dat je kunt improviseren, dat je samen met anderen kunt dansen, bewegen of een spel spelen. En niet onbelangrijk, dat je betekenis kunt geven aan een dans. 

Hoe doe je mee aan de matchingsdag?

Heb je al zin om jouw vaktherapietalent te laten zien tijdens de matchingsdag? Meld je dan aan voor opleiding Vaktherapie bij Zuyd via Studielink. Daar schrijf je je in voor een richting. Je ontvangt automatisch een uitnodiging voor onze eerstvolgende matchingsdag. Daar zit ook een beschrijving bij van de opdrachten die je thuis mag voorbereiden. 

Twijfel je tussen meerdere richtingen? Logisch, ze zijn ook allemaal leuk. Wat je dan kunt doen is je aanmelden voor bijvoorbeeld 2 matchingsdagen. Dus op 2 verschillende dagen.

Data matchingsdagen 

Voor muziek, drama en beeldend is er een matchingsdag op: 
do 29 augustus 2024, van 13.00-17.00 uur.  

En voor dans: 
ma 26 augustus 2024, van 13.30-17.00 uur 

Heb je een matchingsdag achter de rug? Dan krijg je binnen 2 weken schriftelijk de uitslag. 
 

Schrijf je in voor deze opleiding

Beroep

Beroep

Het leuke van de Vaktherapie opleiding is dat je straks op heel veel plekken kunt gaan werken. Een paar voorbeelden: 

  •   in de geestelijke gezondheidszorg of de kind- en jeugdpsychiatrie 
  •   in de verstandelijke gehandicaptenzorg 
  •   in de verslavingszorg 
  •   op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis 
  •   in het speciaal onderwijs 
  •   in een eigen praktijk, therapeutische behandelpraktijk of bij coachingbureaus. 

Baankans 
Maak je geen zorgen over werk. Na het afronden van de opleiding Vaktherapie zijn er volop banen. Vrijwel alle afgestudeerden vinden binnen een jaar werk als vaktherapeut.  

Doorstuderen 
Heb je de smaak te pakken? Er zijn veel masters die aansluiten op onze opleiding: 

  • Master Vaktherapie bij de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen
  • Master of Dance Movements bij codARTS in Rotterdam
  • Pre-master Gezondheidswetenschappen bij de OU in Heerlen
  • Pre-master Gezondheidszorg psychologie bij de OU in  Heerlen
  • Pre-master Mental Health Universiteit Maastricht 

Secretariaat Vaktherapie
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen