In een week krijgen we op maandag bijvoorbeeld les over het hart en op dinsdag voeren we een meting uit waarbij je de werking van het hart ziet én snapt hoe dat meetapparaat werkt. Op donderdag leer je hoe je het meetsignaal verbetert met signaalfilters en op vrijdag bouwen we zelf een filter.
Mens en Techniek | Biometrie
Hoe het menselijk lichaam werkt en hoe je dat meet. Daarover leren we je alles bij onze opleiding Mens en Techniek | Biometrie. Met jouw hart- of longmetingen kunnen artsen de juiste diagnose stellen en verbeteren sporters hun prestaties. Of je helpt bij de ontwikkeling van software voor smartwatches. Wij leiden je op tot een specialist die techniek inzet om mensen te helpen.
Studeren bij een topopleiding
Kies je voor Mens en Techniek bij Zuyd, dan volg je een topopleiding. Al 3 jaar op rij krijgen wij hoge cijfers van onze studenten in de Keuzegids Hbo.
- Locatie Heerlen
- Duur 4 jaar, start in september
- Taal Nederlands
Dit leren we je bij hbo Mens en Techniek
- de werking van het menselijk lichaam: hart, hersenen, longen, bloedsomloop, spieren en meer;
- deze lichaamsfuncties meten;
- meetapparatuur gebruiken en resultaten interpreteren;
- de omgang met sporters, patiënten, artsen, fysiotherapeuten, ingenieurs, enzovoort.
Zo ziet je week eruit
Tijdens de opleiding Mens en Techniek volg je lessen en trainingen of studeer je zelfstandig. Volop afwisseling dus! Verder maken we veel praktijkopdrachten in wisselende groepjes. Zo leer je veel mensen kennen. Wat we net hebben geleerd, passen we toe in de opdrachten: meten, analyseren en ontwerpen. Zo blijft die theorie beter hangen. Ook niet onbelangrijk: we leren je optimaal samenwerken, plannen, rapporteren en presenteren.
Specialisaties
De eerste 2 jaar ontdekken we samen wat bij jou past. Daarna kies je een van onze specialisaties:
- Sport en revalidatie: je voert bewegings- of inspanningsanalyses uit voor een (sport)arts of trainer.
- Klinisch-diagnostisch: je voert metingen uit in het ziekenhuis op de afdeling hartfunctie, longfunctie of klinische neurofysiologie.
- Medisch-technisch: je leert hoe je medische apparatuur gebruikt, ontwikkelt en verbetert.
Fijne sfeer en goede begeleiding
Bij onze bachelor Mens en Techniek | Biometrie kent iedereen elkaar. Er hangt een gezellige, informele sfeer. Eerstejaars zeggen dat ze zich daardoor snel thuis voelen en het naar hun zin hebben. Dat blijkt ook uit de ranking van de Keuzegids 2024. Onze opleiding Mens en Techniek werd beoordeeld als ‘Topopleiding’.
Ken je dat, dat het allemaal even niet zo lekker loopt? Dan sta je er bij Zuyd nooit alleen voor. Onze docenten staan voor je klaar en een coach volgt sowieso je ontwikkeling. Samen kijken jullie naar wat goed gaat en waar je extra hulp bij kunt gebruiken.
Aan de slag met hightech apparatuur
We hebben ook een speciaal MotionLab. Hier oefenen we met echte vragen van atleten en revalidatiepatiënten. Je onderzoekt bijvoorbeeld de ideale kniehoek om zo hoog mogelijk te springen. We hebben een hightech bewegingsanalysesysteem om dit onderzoek uit te voeren. Moet je echt zien!
Hardlopers en andere atleten komen naar ons MotionLab voor bewegingsanalyses. Die voeren studenten onder mijn begeleiding uit. Onze studenten, maar ook de atleten vinden dat echt geweldig.
Versneld afstuderen
Ja, dat kan! Je kunt in 3 jaar in plaats van 4 jaar afstuderen. Het stagejaar vervalt en in plaats daarvan voer je projecten uit naast het normale studieprogramma. Volg je versneld onze Mens en Techniek opleiding? Dan is dat wel wat harder werken dan normaal. Tijdens de studiekeuzecheck bespreken we dit daarom met je. Wil je het versnelde traject volgen, dan moet onze Examencommissie ook een positief advies geven.
Doorstromen naar een universitaire master
Of je nu hbo Mens en Techniek in 3 of 4 jaar doorloopt, je kunt altijd in het laatste jaar een keuzevak volgen dat je voorbereidt op een studie aan de universiteit. Zo vergroot je de kans je hbo-bachelor én je universitaire master in 4 of 5 jaar te halen.
-
Collegegeld
Gedurende je opleiding Mens en Techniek betaal je voor elk studiejaar collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.
-
Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over Mens en Techniek | Biometrie, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.
Bekijk de actuele OER.
-
Hoe beoordelen studenten Mens en Techniek | Biometrie?
En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk de opleiding Mens en Techniek met het landelijk gemiddelde.
Studieopbouw
In de eerste 2 jaar van de opleiding Mens en Techniek geven we lessen rond 1 thema en we werken in kleine groepen aan opdrachten. We gaan ook op pad! Op excursie leer je meer over beroepen in de gezondheidszorg, sport en revalidatie of medische techniek.
-
Jaar 1: oriënteren en leren
-
Blok 1: Hart en ECG – Elektriciteit en geleiding
-
Blok 2: Longen en bloedsomomloop – Gassen en vloeistoffen
-
Blok 3: Hersenen en spieren – EEG en EMG – Filteren en wisselstroom
-
Blok 4: Bewegingsanalyse – Inspanningsfysiologie – Biomechanica en videoanalyse
-
-
Jaar 2: specialisatie kiezen
-
Blok 5: Meten aan regelsystemen - regelsystemen in het lichaam en in de techniek
-
Blok 6: Innovaties ontwerpen en implementeren
-
Blok 7: Interpretatie van gegevens - advies aan de klant, arts, coach
-
Blok 8: Verdieping per specialisatie, veiligheid en kwaliteitscontrole
-
-
Jaar 3: de praktijk in
Na het tweede studiejaar kies je je specialisatie voor jaar 3. Je mag kiezen uit:
- Sport en revalidatie
We beginnen met 20 weken stage, gevolgd door een module sportbiometrie van 10 weken. We sluiten het jaar af met 10 weken projectonderwijs. - Klinische diagnostiek
Je volgt 4 modules op 1 klinische afdeling in het ziekenhuis (hartfunctie, longfunctie of klinische neurofysiologie). Een aansluitende module loopt door in jaar 4. - Medische techniek
Je loopt 2 stages van 20 weken bij een bedrijf of instelling. Beide stages sluit je af met een verslag en een presentatie. Onze docenten en je stagebegeleider in het bedrijf beoordelen je. Heb je zin om naar het buitenland te gaan? Pak je koffers maar, want voor veel Europese stages zijn beurzen beschikbaar.
- Sport en revalidatie
-
Jaar 4: keuzeprogramma en afstuderen
Hoe je laatste jaar van je opleiding Mens en Techniek eruit ziet, is afhankelijk van jouw richting.
- Sport en revalidatie
Je begint met een interne scholing van 10 weken. Daarna volgt een keuzeprogramma. Ook dat duurt 10 weken. Het laatste half jaar studeer je af in een zelfgekozen specialisatie. - Klinische diagnostiek
Je volgt een module in ‘jouw’ afstudeervariant: hartfunctie, longfunctie of klinische neurofysiologie. Daarna staat een keuzeprogramma op het menu. Je studeert het laatste half jaar af op een ziekenhuisafdeling. - Medische techniek
Je begint met een interne scholing van 10 weken. Daarna starten we met een keuzeprogramma. Ook dat duurt 10 weken. De tijd vliegt voorbij! Het laatste half jaar van de opleiding studeer je af in een zelfgekozen specialisatie.
Keuzeprogramma
Kies modules binnen of buiten jouw opleiding of zelfs buiten Zuyd. De modules van de opleiding zijn:
- Technologie in de zorg
- Brain Therapy: neurodiagnostiek en neurotherapie
Afstudeertitel
Na je afstuderen aan de opleiding Mens en Techniek | Biometrie is je titel ‘Bachelor of Science’. - Sport en revalidatie
Toelatingseisen
-
Havo
Met alle profielen word je toegelaten aan onze Mens en Techniek opleiding.
-
Vwo
Met alle profielen word je toegelaten aan onze Mens en Techniek opleiding.
-
Mbo
Heb je een mbo-diploma (niveau 4), dan word je toegelaten tot de opleiding Mens en Techniek Zuyd.
-
21+
Als je ouder bent dan 21 en niet het juiste diploma hebt, vraag dan een toelatingsonderzoek aan. Dit onderzoek bestaat uit een persoonlijkheidsonderzoek, capaciteiten- en interessetest.
Meer informatie over dit onderzoek en de kosten ervan kun je krijgen bij de studentendecaan:
E marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)45 400 66 11
-
Buitenlands
Als buitenlandse en anderstalige student kunnen we je toelaten aan onze Mens en Techniek opleiding als je een gelijkwaardig diploma bezit en de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dit laat je zien met het behalen van het staatsexamen Nt2-II, de cursus Nederlands voor anderstaligen of met een vergelijkbaar certificaat. Je moet dit examen behaald hebben vóór aanmelding bij de opleiding. Neem hiervoor contact met onze studentendecanen:
E marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 380 732 84
E monique.smeets@zuyd.nl, T +31(0)6 418 290 16
Meer info over het staatsexamen vind je hier.
Bijspijkeren wis- en natuurkunde
Wiskunde en natuurkunde zijn belangrijk in deze opleiding. Kun je nog wat extra hulp daarbij gebruiken? Spijker je kennis dan bij tijdens een cursus. Meer info.
Beroep
Heb je je hbo-diploma Mens en Techniek binnen? Dan kun je gaan werken in de gezondheidszorg, sportwereld of de medische-technische industrie. Denk aan:
- Een ziekenhuis: je ondersteunt artsen bij hun diagnose en het gebruik van apparatuur.
- Ontwikkelafdeling van een medisch-technisch bedrijf: je werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten.
- De sportwereld: je doet metingen in de inspanningsfysiologie of voor bewegingsanalyses en ondersteunt daarmee de trainer, onderzoeker of sportarts.
Beroepen
Onze afgestudeerden werken bijvoorbeeld als:
- hartfunctielaborant, longfunctieanalist, data analist
- medisch technicus
- applicatiespecialist, productspecialist of productontwikkelaar
- onderzoeksassistent of bewegingsonderzoeker
Baankans
Je kansen op een baan na het afronden van bachelor Mens en Techniek zijn goed. Door vergrijzing en een toename van technische toepassingen in de gezondheidszorg is steeds meer vraag naar biometristen. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven.
Startsalaris
Het startsalaris hangt af van het bedrijf, de organisatie of instelling waar je terechtkomt, maar is ongeveer € 2.500,- bruto per maand. Dit bedrag loopt op naarmate je verder komt in je carrière.
Doorstuderen
Je kunt ook verder studeren voor een master. Goed om te weten: je kunt in je laatste jaar een doorstroomminor volgen die rechtstreeks toegang geeft tot een aantal masteropleidingen.
Secretariaat Mens en Techniek | Biometrie
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen