Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
ict achtergrond

HBO-ICT (Informatie- en Communicatietechnologie)

De bachelor opleiding HBO-ICT is een samenvoeging van de voormalige hbo-opleidingen Information Management, Netwerk Infrastructuur Design, Informatica en Technische Informatica. 

 

De opleiding in het kort

Waarom ict?
Eigenlijk heb je dagelijks te maken met ict. Denk maar aan je smartphone, tablet, navigatie of laptop. Maar ook software zoals iDeal, Facebook, Spotify en Apps op je telefoon zijn ict. Het ict-vakgebied is heel breed en wordt bijna overal ingezet. Je kunt ict inzetten om mensen te helpen door creatieve oplossingen te bedenken voor dagelijke problemen. Of je gebruikt ict om bedrijven innovatiever en winstgevender te maken. Daarbij zit je niet de hele dag alleen achter je computer te programmeren, maar ben je bijvoorbeeld met klanten in gesprek over hun wensen, creatief aan het brainstormen, ontwerpen of tot in detail een applicatie aan het testen. Ict is overal nodig en dat wordt de komende jaren alleen maar meer. In de ict-branche is er volop werk en heb je goede baankansen.

Wil jij ook die gewilde ICT-er worden? Dan heeft Zuyd de volgende mogelijkheden voor jou:

 • 4-jarige bachelor HBO-ICT
  Bij de opleiding HBO-ICT van Zuyd kun je ervoor kiezen om ICT-breed opgeleid te worden of je te verdiepen binnen een van de ICT-profielen. Klik hier voor het totaaloverzicht van het programma en de vakken.
 • 3-jarig traject bachelor HBO-ICT voor vwo'ers
  Speciaal voor vwo'ers hebben we een 3-jarig traject ontwikkeld. Dat levert tijdswinst op! Ook hebben we afspraken met verschillende universiteiten gemaakt over de doorstroom vanuit de bachelor HBO-ICT naar een Masteropleiding zonder een extra schakelprogramma te volgen.

Interessant? Check dan:

 • Voor een goed en volledig beeld adviseren wij je om op je school deel te nemen aan een voorlichtingssessie, een Open dag bij Zuyd te bezoeken en je in te schrijven voor een Proefstudeerdag/Meeloopdag.
 • Vervolgens kun je je voor de opleiding HBO-ICT inschrijven via Studielink en wordt je uitgenodigd voor een Studiekeuzecheck

Andere ict-opleidingen van Zuyd:

 • 2-jarige opleiding Ad-ICT
  De opleiding Associate degree ICT (Ad-ICT) is interessant voor jou als je een mbo-4 of havo-diploma hebt (of al werkt) en een kortdurende, praktijkgerichte voltijd opleiding in 2 jaar wilt volgen.
 • Traineeship voor werkenden
  Vanaf september wordt het traineeship Train4SmartServices aangeboden. Dit traject is vooral bedoeld voor als je een ICT-achtergrond hebt (mbo-niveau 4) en je je verder wil specialiseren of als je je wil omscholen richting ICT. Bekijk de website om te zien of dat traject bij jou past. Zuyd Hogeschool is naast andere hogescholen uit België en Nederland partner in dit traject. Op 13 september aanstaande wordt een informatiesessie georganiseerd voor geïnteresseerden.

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in cijfers HBO ICT

 

 

 

Verkort studietraject voor vwo'ers

HBO-ICT heeft ook een variant voor vwo'ers. Waar anderen de opleiding in 4 jaar volgen, doe jij dat in 3 jaar. Zo heb je in kortere tijd je bachelordiploma. Vervolgens kun je geld gaan verdienen, of doorstuderen aan een (pre)master.

Iets voor jou?

 • Ben jij in het bezit van een vwo-diploma?
 • Geef jij de voorkeur aan een praktijkgerichte bachelor in plaats van een universitaire bachelor (ook als je wil doorstuderen voor een master)? 
 • Ben jij pro-actief ingesteld en is plannen en samenwerken voor jou geen probleem?
 • Vind jij het belangrijk om een stage en afstudeeropdracht als praktijkervaring op te doen? Deze werkervaring ontbreekt meestal in een universitaire bachelor. 
 • Wil je werk dat toekomst heeft, dynamisch is en meegaat met de tijd? 


De opleiding
Het traject voor vwo'ers is een studieprogramma van 180 EC (European Credits) dat in drie jaar tijd kan worden afgerond. Omdat je als vwo’er al beschikt over bepaalde kwalificaties (o.a. zelfstandig werken en een onderzoekende houding) kun je de lesstof in een hoger tempo doorlopen. Je krijgt vrijstelling voor enkele vakken in jaar 1, omdat je deze lesstof al tijdens je vwo-opleiding hebt gehad. Denk bijvoorbeeld aan rapporteren, presenteren en projectmatig werken.

Jaar 1
Het eerste blok krijg je een algemene, brede inleiding op het ICT-vakgebied. Het tweede blok komen alle ICT-profielen aan bod, zodat je vanaf blok drie een keuze kunt maken voor een van de ICT-profielen die Zuyd aanbiedt: IT Services, IT Development of Business Intelligence.

Jaar 2 en 3
Je volgt onderwijs in je gekozen ICT-profiel. Bij de opdrachten en casussen maken we zo veel mogelijk gebruik van praktijkonderzoeken vanuit aangesloten lectoraten (onderzoeksafdelingen) of opdrachten uit het bedrijfsleven. 

In het derde blok start je met een stage van 10 weken bij een bedrijf in binnen- of buitenland. De opgedane kennis en vaardigheden pas je toe in de praktijk en je krijgt een beeld van de bedrijfsomgeving. 

Vanaf het vierde blok specialiseer of verbreed je jouw kennis binnen de profileringsruimte door minoren te volgen. Aan alle ICT-minoren zijn bedrijfs- of onderzoeksprojecten gekoppeld. Het aanbod van de ICT-minoren is actueel en gevarieerd op basis van de ontwikkelingen uit het bedrijfsleven. Het laatste half jaar van het derde studiejaar ga je afstuderen bij een bedrijf of instelling naar keuze.

Studieopbouw

3-jarig traject HBO-ICT voor vwo


Toelating

Je wordt toegelaten tot het 3-jarig traject als je in het bezit bent van een vwo-diploma.  

Start en locatie van de opleiding
De opleiding is gevestigd in Heerlen. De opleiding start één keer per jaar in september.

Aanmelding
Aanmelding voor de opleiding HBO-ICT kan vanaf 1 oktober via www.studielink.nl. Meld je bij voorkeur aan vóór 1 mei. Nadat je aanmelding is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck.


Meer weten?

Wil je meer weten over toelatingseisen, aanmelding, kosten, studieprogramma of aansluitende masteropleidingen zonder schakeljaar?

Neem dan contact met op met de studieadviseur van de opleiding via:

 • E-mail: ict@zuyd.nl
 • Telefoon: +31 (0)45-400 6400
 • WhatsApp: +31(0)6 3807 3274

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie