Coronanieuws

Coronanieuws

Op deze pagina staat een verzameling van nieuws rondom het coronavirus van de afgelopen maanden.

Voor het laatste nieuws en meer informatie, raadpleeg de algemene coronavirus pagina. Voor meer (praktische) informatie rondom corona, raadpleeg de veelgestelde vragen pagina

Augustus 2021

Corona-update: maatregelen start studiejaar 2021-2022 | 17 augustus

Op vrijdag 13 augustus heeft het kabinet tijdens een persconferentie een update over de coronasituatie gegeven. Onder andere over het hoger onderwijs zijn een aantal belangrijke mededelingen gedaan.

Per maandag 30 augustus wordt de 1,5 meter-maatregel in het hoger onderwijs opgeheven. Wij zijn blij en opgelucht dat er hierdoor (veel) meer fysiek onderwijs mogelijk zal zijn! Dit is belangrijk voor zowel onze studenten als voor onze docenten en andere medewerkers. Uiteraard zullen wij ons best doen, onder toepassing van de geldende regels, een zo veilig als mogelijke studie- en werkomgeving te creëren.

Groepsgrootte
Er geldt een maximale groepsgrootte van 75 studenten per ruimte waar onderwijsactiviteiten plaatsvinden, exclusief docenten en/of begeleiders. Dit geldt voor alle onderwijsactiviteiten, voor de bibliotheken en voor de restaurants indien deze niet ingericht zijn als afhaallocatie maar zitplaatsen hebben.

Mondkapjesplicht
Vanaf maandag 23 augustus geldt weer de afspraak dat we bij Zuyd allemaal een mondkapje dragen als we ons verplaatsen door de onderwijsgebouwen. Op een vaste zitplaats en tijdens een onderwijsactiviteit kan het mondkapje af, met uitzondering van praktijklessen waarbij brancheprotocollen mondkapjes verplicht stellen. De maatregel gaat al op 23 augustus in omdat de drukte in de gebouwen in verband met tentamens en introductie-activiteiten aan het toenemen is.

Basismaatregelen hygiëne en gezondheid
De reeds bekende hygiëne- en gezondheidsrichtlijnen blijven we handhaven. Dit betekent dat er voldoende desinfecteermiddel aanwezig is en oppervlakken frequent worden schoongemaakt. Tevens maken we gebruik van een adequaat ventilatiesysteem conform de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Verder blijft het belangrijk dat studenten en medewerkers de basisrichtlijnen volgen (regelmatig handen wassen; niesten en hoesten in de elleboog; thuisblijven bij klachten en je laten testen bij de GGD; quarantaineregels naleven; ruimten voldoende ventileren).

Zelftesten en vaccineren
We vragen studenten en medewerkers twee keer per week een zelftest te doen, zeker als ze naar Zuyd komen en/of een introductie-activiteit hebben. Zelftesten zijn nog tot nader order (gratis) aan te vragen via www.zelftestonderwijs.nl. Verder vragen we studenten en medewerkers gebruik te maken van de mogelijkheden zich te vaccineren. Zowel zelftesten en vaccineren helpen het aantal besmettingen bij Zuyd zo klein mogelijk te houden, en het onderwijs veilig.

Gratis zelftesten vanaf nu ook voor eerstejaarsstudenten | 09-08-2021
Vanaf nu kunnen ook eerstejaarsstudenten gratis zelftests bestellen op de speciale website www.zelftestonderwijs.nl. Start jij binnenkort met je studie bij Zuyd en heb je al een Zuyd-account? Bestel dan snel een of meer setjes zelftesten. Met zelftesten help je mee het risico op besmettingen op school zo klein mogelijk te houden en het onderwijs veilig. Je kunt zelftesten bestellen tot nader order.

Zodra je een Zuyd-account hebt kun je op de website www.zelftestonderwijs.nl gratis zelftesten bestellen. Je kunt elke twee weken een setje van acht testen bestellen. We verzoeken je een zelftest te doen als je terug komt van vakantie, voordat je naar Zuyd komt en voordat je deelneemt aan een introductie-activiteit. En in de eerste twee weken van het nieuwe studiejaar vragen we alle studenten en medewerkers twee keer per week een zelftest te doen, dus vier keer in totaal. Bestel dus voldoende testen!.

Meer informatie over zelftesten vind je bij de veelgestelde vragen op www.zuyd.nl. Informatie over je Zuyd-account staat op start.zuydnet.nl.

Lees meer Lees minder

Juli 2021

Zelftesten na vakantie en bij start nieuwe studiejaar | 20-07-2021
Het kabinet vraagt studenten en alle medewerkers uit het middelbaar en hoger onderwijs om zichzelf te testen op het moment dat zij terugkeren uit het buitenland. Daarnaast vraagt het kabinet aan studenten en medewerkers dat zij zich in de eerste twee weken van het nieuwe hogeschooljaar twee keer per week testen. Je bent zelf verantwoordelijk om tijdig genoeg zelftesten in huis te hebben. Zelftesten zijn verkrijgbaar bij de drogist/apotheek/supermarkt. Studenten met een Zuyd-account kunnen tot 31 juli zelftesten bestellen op www.zelftestonderwijs.nl. Dit geldt niet voor eerstejaarsstudenten. Eerstejaarsstudenten hebben wel vanuit het voortgezet onderwijs (havo/vwo) voor de zomer vier zelftesten meegekregen die zij kunnen gebruiken in de eerste twee weken. 

Lees meer Lees minder

Mei 2021

Zelftesten vanaf 5 mei gratis te bestellen op portaal | 04-05-2021
De Vereniging Hogescholen heeft geregeld dat vanaf 5 mei zelftesten besteld kunnen worden. Via de website www.zelftestonderwijs.nl kunnen studenten en medewerkers zich registreren en de zelftesten bestellen. De zelftesten worden kosteloos geleverd op het adres dat de aanvrager op het portaal invult.

Vrijwillig maar belangrijk
Het zelftesten is op vrijwillige basis, maar erg belangrijk. Als je twee keer per week een zelftest doet help je mee om coronabesmettingen snel op te sporen en een veilige omgeving te creëren op de hogeschool en daarbuiten. Lees meer over de zelftesten.

Coronamaatregelen blijven van kracht
Zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Om de versoepelingen te kunnen doorvoeren is het belangrijk dat iedereen ook de geldende coronamaatregelen blijft volgen. Dit betekent onder meer dat we nog steeds 1,5 meter afstand houden, dat mondkapjes verplicht blijven en je bij een positieve zelftest niet naar locatie komt. Heb je klachten of is de uitslag van je zelftest positief, laat je dan testen door de GGD.

Lees meer Lees minder

April 2021

Corona-update: vanaf 26 april gemiddeld één keer per week weer terug op locatie | 20 april

Op dinsdag 20 april heeft het Kabinet tijdens een persconferentie over de coronasituatie bekendgemaakt dat hogescholen studenten met ingang van maandag 26 april weer gemiddeld één keer per week op locatie kunnen ontvangen. Zuyd Hogeschool is blij met dit besluit en met de duidelijkheid die er nu is over de datum waarop deze versoepeling ingaat. Alle opleidingen zetten zich in om dit mogelijk te maken.

Zelftesten
Vanaf begin mei biedt de overheid aan alle studenten en medewerkers in het hoger onderwijs gratis zelftesten aan. De zelftesten zijn op vrijwillige basis, maar erg belangrijk. Wanneer studenten en medewerkers twee keer per week een zelftest doen helpen ze mee om coronabesmettingen snel op te sporen en een veilige omgeving te creëren op de hogeschool. De zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Om de versoepelingen te kunnen doorvoeren blijven de reeds bestaande coronamaatregelen van kracht. Dit betekent dat we waar mogelijk 1,5 meter afstand houden, dat mondkapjes verplicht blijven en dat studenten en medewerkers alleen naar een Zuyd-locatie komen als de uitkomst van de zelftest negatief is. Bij klachten of een positieve testuitslag laten zij zich testen door de GGD.

Praktijkonderwijs en kwetsbare studenten
Voor praktijkonderwijs blijft de uitzonderingssituatie van kracht; dit vindt altijd plaats op locatie. Dit geldt ook voor kwetsbare studenten; zij konden al gebruik maken van bepaalde faciliteiten op locatie en dat blijft zo.

Medewerkers
Medewerkers blijven zoveel mogelijk thuis werken. Zij werken alleen op locatie als dit noodzakelijk is vanwege onderwijs of ondersteuning en doen dan ook een zelftest.

Corona-update: vooralsnog geen verandering hoger onderwijs | 15 april

Dinsdagavond 14 april heeft het Kabinet weer een persconferentie over de coronasituatie gegeven. Het Kabinet heeft vanwege het aanhoudende aantal besmettingen nog geen besluit genomen over de ingangsdatum van de gedeeltelijke herstart van het hoger onderwijs op locatie. Het definitieve besluit hierover wordt nu verwacht op 20 april. Als het kabinet positief zou beslissen, betekent dit dat vermoedelijk vanaf 26 april – dit is de start van blok 4 − weer beperkt les op locatie mogelijk is.

Voor nu betekent dit dat de huidige maatregelen vooralsnog van kracht blijven. Voor het hoger onderwijs en dus ook Zuyd Hogeschool geldt: onderwijs wordt online verzorgd en thuiswerken blijft de norm. Uiteraard blijft de uitzonderingssituatie van kracht voor het praktijkonderwijs en kwetsbare studenten en medewerkers; zij konden al gebruik maken van bepaalde faciliteiten en dat blijft zo.

Zodra er meer bekend wordt over de gedeeltelijke herstart zullen wij dit zo spoedig mogelijk met studenten en medewerkers delen. 

Duitsland verscherpt inreismaatregelen | 8 april

Vanaf 6 april gelden strengere maatregelen voor wie vanuit Nederland de Duitse grens wil oversteken. Zo geldt er een registratieplicht en moet een negatief testresultaat getoond kunnen worden dat niet ouder is dan 48 uur. Voor ‘grenspendelaars’, waaronder studenten en medewerkers die in Duitsland wonen en bij Zuyd studeren of werken, gelden uitzonderingen.

Grenspendelaars moeten bij het terugreizen vanuit Nederland naar Duitsland een actueel negatief testresultaat op zak hebben dat niet ouder is dan 72 uur (in plaats van 48 uur). Dit betekent in de praktijk ca. twee testen per werkweek. Wanneer je een Duitse ziektekostenverzekering hebt of ingeschreven staat bij de Duitse Krankenkasse, dan kun je je (gratis) laten testen in een van de Duitse testcentra. Een registratieplicht geldt niet voor ‘grenspendelaars’. Duitsland zal geen grenscontroles instellen, maar in de grensregio steekproefsgewijs controleren of je een testbewijs in je bezit hebt.

 

Lees meer Lees minder

Maart 2021

Corona-update: huidige regels blijven van kracht | 26 maart
Dinsdagavond 23 maart heeft het kabinet weer een persconferentie gegeven over de coronasituatie. Vanwege de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in de afgelopen weken worden de meeste maatregelen verlengd. Alleen de avondklok gaat vanaf 31 maart één uur later in.

Het kabinet heeft aangeven dat men onderzoekt of zelftesten in het onderwijs kunnen worden ingezet. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer één dag per week les op locatie kunnen volgen. Als de omstandigheden dit toelaten kan dit op zijn vroegst vanaf 26 april, het begin van blok 4. Het is duidelijk dat veel studenten en medewerkers uitkijken naar het moment dat onderwijs op locatie weer mogelijk is.
Uiteraard blijft de uitzonderingssituatie van kracht voor het praktijkonderwijs en kwetsbare studenten en medewerkers; zij konden al gebruik maken van bepaalde faciliteiten en dat blijft zo.

Op 13 april meer duidelijkheid over mogelijke opstart onderwijs

Het kabinet heeft aangegeven dat er op 13 april een volgende persconferentie is waarin zal worden aangegeven of op 26 april studenten weer één dag per week fysiek onderwijs mogen volgen en welke maatregelen daarbij van kracht zijn.

Via de opleiding krijgen studenten relevantie informatie als daar aanleiding voor is. Medewerkers blijven zoveel mogelijk thuis werken. Uiteraard werken medewerkers op locatie als dit noodzakelijk is vanwege onderwijs of ondersteuning.

Zodra er meer bekend wordt over een gedeeltelijke herstart zullen wij dit zo spoedig mogelijk met studenten en medewerkers delen. We zijn blij dat er weer wat meer perspectief lijkt te komen en kijken uit naar het moment dat het Kabinet weer meer mogelijk maakt!

Corona-update: versoepelingen weer een stapje dichterbij | 9 maart 
Maandag 8 maart jl. heeft het kabinet weer een persconferentie gegeven over de stand van zaken rond het coronavirus. Het kabinet gaf aan dat de lockdown wordt verlengd, maar dat tegelijkertijd enkele correcties en kleine aanpassingen doorgevoerd worden.

Ook ten aanzien van het hoger onderwijs is inmiddels duidelijk geworden dat het kabinet vanaf 29 maart a.s. enige versoepelingen mogelijk maakt, mits de coronasituatie dit toestaat. Zoals het er nu naar uitziet, zou dit betekenen dat studenten in het hoger onderwijs vanaf maandag 29 maart 2021 één dag per week naar de campus kunnen komen voor fysiek onderwijs. Het kabinet neemt hierover op maandag 23 maart 2021 een definitief besluit. De uitzonderingssituatie voor praktijkonderwijs en kwetsbare studenten en medewerkers blijft bestaan: zij konden al gebruik maken van bepaalde faciliteiten en dat blijft zo.

Onze opleidingen zijn zich samen met de betrokken diensten aan het voorbereiden om vanaf het moment dat we daar toestemming voor hebben, op een veilige manier meer fysiek onderwijs aan te bieden. Zodra daar vanuit de overheid en de Vereniging Hogescholen meer bekend over is, zullen we jullie uiteraard zo spoedig mogelijk informeren over wat dit voor Zuyd betekent.

Lees meer Lees minder

Februari 2021

Corona-update: goede hoop op enige versoepelingen | 24 februari
Dinsdag 23 februari heeft het kabinet weer een persconferentie gegeven over de stand van zaken rond het coronavirus. Gelukkig worden de eerste voorzichtige stappen gezet naar enige mate van versoepeling van de regels. Wij hebben goede hoop dat over niet al te lange tijd ook voor het hoger onderwijs en daarmee Zuyd Hogeschool meer mogelijk zal zijn.

Zodra daar meer bekend over is vanuit de overheid en de Vereniging Hogescholen zullen we jullie uiteraard zo spoedig mogelijk informeren wat dit voor Zuyd betekent.
Wat we verder nogmaals onder de aandacht te brengen is dat Zuyd verschillende faciliteiten en mogelijkheden heeft voor kwetsbare studenten en medewerkers. Dit is belangrijk want de huidige situatie is voor sommigen van ons een flinke opgave. Maak daarom gebruik van de mogelijkheden die er zijn en neem daarvoor contact op met je decaan, opleiding of leidinggevende.

COVID-19 besmettingen | 1 februari
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 0 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.
Let wel: de GGD hanteert sinds 25 januari een landelijk COVID-besmettingsregistratiebeleid. Dit houdt onder meer in dat studenten (en medewerkers) vanaf de 25e enkel nog aan de locatie gekoppeld zijn, wanneer zij in de besmettelijke periode of bronperiode langer dan 15 min aanwezig waren op locatie.

Lees meer Lees minder

Januari 2021

COVID-19 besmettingen | 27 januari
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 5 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Reizen van en naar België aangescherpt | 26 januari
Vanaf woensdag 27 januari gelden strengere regels voor het reizen van en naar België. Je mag alleen nog reizen om een essentiële reden, zoals voor studie en werk. Als gevolg van de nieuwe maatregelen moeten studenten en medewerkers die in België wonen een ‘verklaring van eer’ kunnen overleggen als ze naar Zuyd willen reizen.

Download de verklaring of vul de online verklaring in.

De regel geldt in ieder geval tot 1 maart. Voor wie na een verblijf van langer dan 48 uur in Nederland (of een ander land) terug naar België reist gelden aanvullende regels, net als voor Nederlanders of andere nationaliteiten die voor meer dan 48 uur naar België reizen. Lees alle informatie over reizen van en naar het België op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/ en lees de informatie op de pagina Veelgestelde vragen op Zuydnet.

Onderwijs in tijden van corona | 25 januari
Corona vraagt het uiterste van zorgpersoneel. Maar onderwijs in tijden van corona vergt net zo goed een pittige krachtsinspanning, ook bij Zuyd Hogeschool. Om te laten zien hoe pittig, nemen drie docenten en vier studenten van verschillende opleidingen ons mee naar het digitale klaslokaal.

Geen toetsen en praktijkonderwijs 's avonds | 22 januari
Het kabinet heeft definitief een avondklok ingesteld. De avondklok gaat in op zaterdag 23 januari en loopt van 21.00 - 04.30 uur.

Vooruitlopend op het definitieve besluit van het kabinet had Zuyd Hogeschool de toetsen die later in de avonduren gepland stonden al verschoven naar andere dagdelen en dagen. Ondanks het feit dat toetsen en examens een uitzondering kunnen vormen, maken wij van deze mogelijkheid geen gebruik. Met de nieuwe roosters wordt er nu getoetst tot 19.30 uur. Hierdoor is iedereen ruim op tijd thuis en hoeven er geen toestemmingsformulieren aangevraagd te worden.

Ook voor het praktijkonderwijs dat in de avonden gepland stond, wordt uitgeweken naar andere momenten. Studenten en medewerkers krijgen hierover nadere roosterinformatie. De invoering van de avondklok betekent ook dat inzage in de toetsen goed afgestemd moet worden.

Kwetsbare studenten kunnen in overleg met de opleiding en/of de decaan overdag gebruik blijven maken van bepaalde studiefaciliteiten. Medewerkers die vanuit hun functie naar locatie moeten komen in het geval van een calamiteit, kunnen gebruik maken van een speciaal formulier. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met hun leidinggevende, die dit kortsluit met de HR-adviseur. Voor de stabiliteit in de roosters kiest Zuyd ervoor om deze roostermaatregelen in werking te houden tot aan de carnavalsvakantie die op 15 februari ingaat. Daarna wordt bekeken wat de dan geldende overheidsmaatregelen voor het hoger onderwijs zijn.
Ga voor meer informatie over corona naar de coronapagina, de locatiepagina en de Veelgestelde vragen op Zuydnet. Of ga naar de website van de overheid.

COVID-19 besmettingen | 18 januari
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 6 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

ZuydSwitch: voor omscholen in coronatijd | 15 januari
Zuyd Hogeschool gaat omscholen naar ander werk extra begeleiden. Aanleiding voor omscholingstraject ZuydSwitch is dat door de coronacrisis veel sectoren nu mogelijk voorgoed krimpen, terwijl in andere sectoren veel vacatures openstaan. ZuydSwitch wil hierbij de verbinding leggen en richt zich op drie omscholingsrichtingen waar zowel nu als in de toekomst veel vraag naar gekwalificeerd personeel is: de zorg, ICT en techniek. 

Corona-update: verlenging lockdown geen nieuwe gevolgen voor hoger onderwijs | 13 januari
Premier Rutte heeft in zijn persconferentie van dinsdag 12 januari bekendgemaakt dat de lockdown in Nederland met drie weken verlengd. Voor het hoger onderwijs betekent dat tot maandag 8 februari. Deze verlenging heeft geen nieuwe gevolgen voor het hoger onderwijs, en dus ook voor Zuyd Hogeschool niet. Dit betekent dat de toetsen die op locatie gepland staan gewoon doorgaan. Hetzelfde geldt voor het praktijkonderwijs, uiteraard met inachtneming van alle regels en afspraken betreffende mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand. Ook kwetsbare studenten kunnen in overleg met de opleiding en/of de decaan gebruik blijven maken van bepaalde studiefaciliteiten. Het theorieonderwijs blijft online verzorgd worden.

Medewerkers en studenten die niet op locatie hoeven te zijn voor het geven of volgen van praktijkonderwijs of andere noodzakelijke activiteiten werken en studeren thuis. Als je naar Zuyd moet komen voor een toets of praktijkonderwijs, hou dan de regels in acht: blijf thuis bij klachten en laat je direct testen, hou anderhalve meter afstand, draag een mondkapje, nies in je ellebogen en was je handen stuk.

Zuyd gaat er, mede met het oog op de continuïteit van het onderwijs, van uit dat de huidige maatregelen in het hoger onderwijs voorlopig van kracht blijven. Mocht de situatie veranderen dan wordt dat uiteraard z.s.m. bekendgemaakt. De informatie zal z.s.m. geüpdatet worden. Alleen als we met ons allen de richtlijnen volgen, kunnen we hopelijk snel terug naar de normale situatie.

COVID-19 besmettingen | 11 januari
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 2 studenten positief getest zijn op COVID-19. Dit is een verdere daling ten opzichte van de weken ervoor, waarin respectievelijk 5, 9 en 37 studenten positief getest waren. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Lees meer Lees minder

December 2020

Corona-update: impact lockdown op Zuyd beperkt | 15 december
Premier Rutte heeft in zijn toespraak op maandagavond 14 december een lockdown afgekondigd. Deze lockdown duurt tot minstens 19 januari. Voor het hoger onderwijs en dus ook voor Zuyd Hogeschool, hebben de besluiten met name gevolgen voor het theorieonderwijs. In feite wordt de situatie hetzelfde als die op 15 juni, toen de toetsen en het praktijkonderwijs weer op locatie werden opgestart.

Zo zullen de toetsen die op locatie gepland staan gewoon doorgaan. Hetzelfde geldt voor het praktijkonderwijs, uiteraard met inachtneming van alle regels en afspraken betreffende mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand. 

Het theorieonderwijs wordt daarentegen met ingang van woensdag 16 december weer online verzorgd. Studenten en medewerkers worden verzocht de informatie van de eigen opleiding in de gaten te houden, via de opleidingsinformatie op Zuydnet (het intranet van Zuyd, alleen toegankelijk voor studenten en medewerkers) of via mail.

Noodzakelijke reisbewegingen om het onderwijs te bereiken blijven geoorloofd. Dit betekent dat studenten en medewerkers die over de grens wonen en naar Zuyd (en terug) moeten voor praktijkonderwijs of een toets, heen en weer kunnen blijven reizen met inachtneming van de overheidsregels die nu ook al gelden. Voor buitenlandse stages ligt de situatie genuanceerder: de Rijksoverheid raadt reizen naar landen met een code oranje of rood dringend af. Ook Zuyd raadt reizen naar deze landen ten zeerste af. Bovendien erkent Zuyd, gelet op de ernst van de situatie, een buitenlandse stage in een oranje of rood gebied niet als onderwijsactiviteit. Neem voor meer informatie contact op met je opleiding.

De restaurants van Zuyd die open zijn, blijven ook na 15 december geopend tijdens de openingstijden van de gebouwen. Net zoals nu fungeren ze als uitgiftepunt. Dit betekent dat bestellingen alleen kunnen worden meegenomen en niet geconsumeerd mogen in het zitgedeelte.

Alle bibliotheken blijven tijdens de lockdown gesloten. Bibliotheek Ligne in Sittard is vanaf dinsdag 15 december alleen ‘afhaalbibliotheek’. Kijk voor nadere informatie op https://bibliotheek.zuyd.nl/. Alleen kwetsbare studenten kunnen van de studiefaciliteiten gebruik maken. Studenten wordt geadviseerd dit te bespreken met de opleiding. 

Met ingang van 16 december is het niet meer mogelijk om op een Zuyd- of externe locatie een diploma-uitreiking te organiseren. Ook andere samenkomsten en evenementen die niet gerelateerd zijn aan het praktijkonderwijs, zoals kerstbijeenkomsten, kunnen geen doorgang vinden. Noch binnen noch buiten Zuyd.

Studenten en medewerkers die niet op locatie hoeven te zijn voor het volgen of geven van praktijkonderwijs of andere noodzakelijke activiteiten studeren en werken thuis. Als je naar Zuyd moet komen voor een toets of praktijkonderwijs, hou dan de regels in acht: blijf thuis bij klachten en laat je direct testen, hou anderhalve meter afstand, draag een mondkapje, nies in je ellebogen en was je handen stuk.  

Ga voor meer informatie naar de coronapagina, de locatiepagina en de Veelgestelde vragen op Zuydnet (alleen toegankelijk voor studenten en medewerkers). De informatie zal z.s.m. geüpdatet worden. Alleen als we met ons allen de richtlijnen volgen, kunnen we hopelijk snel weer terug naar de normale situatie. Of zoals Bart Storcken zingt: #HoueenBeppieafstand.

COVID-19 besmettingen | 14 december
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 20 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Onthulling: ‘Hou een Beppie afstand’ | 9 december
Op speciaal verzoek van Zuyd Hogeschool heeft Bart Storcken een coronanummer gemaakt met Beppie Kraft in de hoofdrol: ‘Hou een Beppie afstand’. De winnaar van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2019 zingt ‘een Beppie afstand’ omdat de koningin van het Limburgse lied zelf krap anderhalve meter lang is. “Ik ben eigenlijk nog iets kleiner: 1,48 meter”, biecht ze lachend op.

COVID-19 besmettingen | 07 december
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 14 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Lees meer Lees minder

November 2020

Tweede editie carrière-event was weer een succes | 30 november
Aan het tweede carrière-event van Zuyd Hogeschool begin november hebben 145 studenten meegedaan en 76 bedrijven. Dit heeft in totaal tot 414 unieke gesprekken geleid. Tijdens de eerste editie in mei deden 410 studenten mee. De lichte stijging van het aantal studenten leidde ook tot iets meer gesprekken. Het aantal bedrijven is hetzelfde gebleven. Lees meer in het nieuwsbericht.

COVID-19 besmettingen | 30 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 13 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Nina (21): Tweedejaars en al een eigen bedrijf! | 28 november
Hoe is het nou om bij Zuyd te studeren? In de nieuwe rubriek, 'In de huid van Zuyd', volgen we telkens een student van Zuyd Hogeschool. We gaan mee naar school en kruipen zo letterlijk en figuurlijk voor één dag in de huid van Zuyd. In aflevering 1 volgen we Nina Stroucken (21) tweedejaars student Commerciële Economie.

COVID-19 besmettingen | 26 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 11 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

COVID-19 besmettingen | 16 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 10 studenten positief getest zijn op COVID-19. Daarmee is het aantal nieuwe besmettingen wederom lager dan de weken ervoor. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Online Open Dagen Zuyd | 11 november
Via een virtuele rondleiding en live chats kun je als toekomstige student ondanks corona tijdens de Open Dagen toch een goede indruk krijgen van Zuyd Hogeschool. Vooraf kun je als studiekiezer via een inschrijving je eigen programma voor die dag samenstellen. Op 14 november is de Open Dag in Maastricht. Heerlen en Sittard volgen op 21 en 28 november. 

Corona-ridder Sander bewaakt de 1,5 meter | 10 november         
Het hoger onderwijs mag niet weer dicht! Dus die anderhalve meter is heilig. De corona-ridder van Zuyd Hogeschool, Sander, inspecteert of er geen sprake is van heiligschennis. Zijn inspectieronde is gefilmd.

COVID-19 besmettingen | 10 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 12 studenten positief getest zijn op COVID-19. Daarmee is het aantal nieuwe besmettingen, evenals de landelijke trend, fors lager dan de weken ervoor. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Corona Lab voor juridische hulp bij Covid19 | 10 november
Studenten van de opleiding HBO-Rechten van Zuyd Hogeschool gaan mkb-bedrijven en particulieren helpen bij hun juridische vragen die (zijn) ontstaan door de coronamaatregelen. Zij kunnen daarvoor terecht bij het Corona Lab van Zuyd. Mede omdat het Covid-19 virus de samenleving hard raakt, is de dienstverlening kosteloos. Bedrijven en particulieren krijgen zo op een laagdrempelige manier ondersteuning bij deze niet alledaagse materie. Tegelijkertijd kunnen rechtenstudenten hun kennis in praktijk brengen onder begeleiding van docenten en professionals.

Stageplek vinden tijdens corona | 9 november                           
Een stageplek of stagiaires vinden. Covid19 maakt het er niet makkelijker op. Daarom houdt Zuyd Hogeschool van 9 tot en met 13 november voor de tweede keer het online Carrière Event ‘Ontmoet je toekomst’. Al speeddatend kunnen studenten en bedrijven elkaar op een tijd en dag naar keuze digitaal ‘besnuffelen’.

COVID-19 besmettingen | 2 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 16 studenten positief getest zijn op COVID-19. In de week van 19 t/m 25 oktober waren 29 studenten positief getest. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Lees meer Lees minder

Oktober 2020

Buttons up en Zuyd-mondkapjes | 27 oktober
Zwarte mondkapjes met het rode Zuyd-logo erop en maar liefst twaalf verschillende (humoristische) buttons. Ze liggen klaar voor studenten, docenten en medewerkers op elke vestiging van Zuyd Hogeschool. Lees meer in het nieuwsbericht

Studenten in thuisisolatie | 22 oktober
Bij 23 eerstejaarsstudenten van Hotel Management School Maastricht (Hotelschool) is een besmetting met COVID-19 vastgesteld.

De eerstejaarsstudenten wonen in studentenwoningen nabij de hotelschool op de campus, die geëxploiteerd worden door vastgoedbeheerder Holland2Stay. Zij verblijven in thuisisolatie op hun kamer totdat er geen sprake meer is van besmettelijkheid. De studenten vertonen milde tot geen klachten.

De GGD is een bron- en contactonderzoek gestart. Momenteel zijn de meeste studenten op hun huisadres elders en verblijft slechts een beperkt deel van de eerstejaars studenten in de studentenwoningen. Voor zover bekend vertoont geen van hen symptomen.

De Hotelschool heeft besloten het onderwijs na de herfstvakantie voorlopig volledig online aan te bieden voor betreffende studenten (die in september zijn gestart).

Voor studenten en medewerkers die niet persoonlijk door de GGD benaderd worden, is het op dit moment niet nodig om aanvullende maatregelen te nemen. Wel moeten zij alert blijven op symptomen. Twijfelt men of krijg krijgt men coronagerelateerde gezondheidsklachten, dan wordt men gevraagd om voor een gratis coronatest contact op te nemen met GGD Zuid-Limburg: 088-8805005.

De Hotelschool en Holland2Stay hebben nogmaals alle studenten en medewerkers gevraagd zich aan de richtlijnen te houden en ook eigen verantwoordelijkheid te nemen om 1,5 meter afstand te houden.

COVID-19 besmettingen | 21 oktober
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 12 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Corona-update persconferentie premier Rutte | 14 oktober
Premier Rutte en minister De Jonge hebben tijdens een persconferentie op 13 oktober een aanscherping van de landelijke coronamaatregelen bekendgemaakt. De nieuwe maatregelen hebben geen directe impact op het hoger onderwijs, dus voor Zuyd Hogeschool blijft de situatie in feite onveranderd. 

Als gevolg van de nieuwe maatregelen zijn er per direct wel enkele zaken gewijzigd:

Restaurants 
De restaurants in de gebouwen van Zuyd fungeren, voor zover geopend, tot nader order alleen als afgiftepunt. Bestellingen die zijn gedaan, kunnen alleen meegenomen worden.

Douches
De douches in de gebouwen zijn vanwege veiligheidsredenen tot nader order gesloten.

Mondkapjes
Mondkapjes gaan alleen af tijdens de lessen en toetsen, tenzij deze vanuit bepaalde praktijklessen vereist zijn. Ook in alle andere situaties geldt de regel dat mondkapjes gedragen worden.

Iedere student en medewerker van Zuyd wordt geacht een eigen mondkapje mee te nemen. Zuyd heeft niettemin voor iedere student en medewerker een wasbare Zuyd-mondkapje besteld. Deze zullen binnen enkele dagen op alle locaties op centrale plekken beschikbaar zijn. 

Samenkomsten
In het geval van onderwijsactiviteiten blijft het mogelijk dat meer dan 30 mensen zich in één ruimte bevinden, mits de anderhalvemeterregel gehanteerd en er voldoende geventileerd wordt. Niet-onderwijsgerelateerde samenkomsten buiten de gebouwen van Zuyd worden heroverwogen. Er worden geen nieuwe samenkomsten gepland. 

Inreizen vanuit België en Duitsland voor studie of werk
België en Duitsland hebben Zuid-Limburg aangemerkt als ‘code rood’-gebied, respectievelijk ‘Risikogebiet’. Dit betekent dat de autoriteiten niet-essentiële reizen naar Nederland ten zeerste afraden. Gelukkig mogen inwoners van deze landen wel afreizen naar Zuid-Limburg voor studie en werk. Er gelden wel enkele richtlijnen. Wat dit precies betekent, vind je terug bij ‘Veelgestelde vragen’ op de coronapagina (‘Ik woon in België. Kan ik voor mijn studie of werk naar Nederland reizen?’ en ‘Ik woon in Duitsland. Kan ik voor mijn studie of werk naar Nederland reizen?’)

Thuiswerken
Medewerkers die moeten thuiswerken kunnen, indien nodig, een beroep doen op enkele thuiswerkfaciliteiten. Hierover is in de laatste HR-nieuwsbrief gecommuniceerd. De medewerker kan hiertoe contact opnemen met de leidinggevende.

En dan nog even dit…
We realiseren ons allemaal dat de stijging van het aantal besmettingen alleen gekeerd kan worden als iedereen zich aan de richtlijnen van de overheid houdt. Bijvoorbeeld de anderhalvemeterregel. Iedereen weet ook dat het in praktijk niet altijd meevalt om je hier continu strikt aan te houden. Niets menselijks is ons vreemd. Om die reden zijn we een campagne gestart om op een ludieke en luchtige manier aandacht te vragen voor deze anderhalvemeterregel en andere maatregelen. Dat ‘luchtig’ soms een haast letterlijke betekenis heeft, blijkt uit het advies van onze buren ten aanzien van mondkapjes. Wij vonden dit zo ‘bijzonder’ dat we dit gedeeld hebben op onze Facebook-pagina. En wat te denken van de vraag hoe groot anderhalve meter eigenlijk is. Check voor een impressie dit Zuyd-filmpje met enkele, wel heel bijzondere voorbeelden.

Samen sterk tegen corona
Veilig studeren en werken in coronatijd kunnen we alleen sámen doen. Heb begrip voor elkaar en vraag je medestudenten en collega’s de regels te respecteren. Laten we vooral proberen vol te houden!

Coronaregels vertaald in pizza's en schoenen | 13 oktober
Als extra geheugensteuntje om anderhalve meter afstand te houden, heeft Zuyd een speciaal filmpje gemaakt. Zo weet iedereen precies hoeveel mondkapjes of pizza's op rij anderhalve meter vormen. Een ander meetinstrument zijn de schoenen van minister Hugo de Jong. 

COVID-19 besmettingen | 13 oktober
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 4 studenten positief getest zijn op COVID-19. Daarmee zijn in totaal 34 studenten van Zuyd besmet of besmet geweest met COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

COVID-19 besmettingen | 7 oktober
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 10 studenten positief getest zijn op COVID-19. Daarmee zijn in totaal 30 studenten van Zuyd besmet of besmet geweest met COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Studenten en medewerkers Built Environment doen mee met Jerusalema Dance Challenge | 5 oktober
Dat studenten en medewerkers van de opleiding Built Environment alles weten van bouwen, is logisch. Dat zij ook goed kunnen swingen, is minder bekend. En toch is dat wat zij aantonen met hun ‘Jerusalema Dance Challenge’. Bekijk de challenge in het nieuwsbericht

COVID-19 besmettingen | 1 oktober
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week zes studenten positief getest zijn op COVID-19. Daarmee zijn in totaal 20 studenten van Zuyd besmet of besmet geweest met COVID-19. GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Lees meer Lees minder

September 2020

Persconferentie 28 september | 29 september
Premier Rutte heeft maandagavond 28 september bekendgemaakt dat de landelijke corona-maatregelen verder aangescherpt worden. Voor het onderwijs van Zuyd Hogeschool hebben deze aanscherpingen geen directe gevolgen; het onderwijs gaat gewoon door zoals het sinds begin dit studiejaar georganiseerd is. Met inachtneming van de spelregels uiteraard en volgens de geldende branchecodes. Lees meer in het nieuwsbericht.

COVID-19 besmettingen | 22 september
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen dagen 1 student positief getest is op COVID-19. Daarmee zijn in totaal 14 studenten van Zuyd besmet of besmet geweest met COVID-19. GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

COVID-19 besmettingen | 18 september
De GGD Zuid-Limburg heeft ons geïnformeerd dat na 14 september er geen nieuwe besmettingen geconstateerd zijn bij medewerkers en studenten van Zuyd Hogeschool. GGD Zuid-Limburg verstrekt geen informatie over het aantal studenten of medewerkers dat inmiddels genezen is.

L1 volgt eerstejaarsstudenten in coronatijd | 17 september
L1 volgt de komende maanden drie eerstejaarsstudenten om te zien hoe studeren in coronatijd bevalt. Hun verhalen zijn te zien in 'Limburg Centraal'. Lees meer in het nieuwsbericht

COVID-19 besmettingen | 16 september
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat per 14 september 13 studenten positief getest zijn op COVID-19. Bij de update van 10 september waren 9 studenten positief getest. Dit is gelijk aan het aantal studenten uit de update van 7 september. GGD Zuid-Limburg verstrekt geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Elkaar leren kennen op 1,5 meter | 10 september
Oké je gaat studeren. De lesstof, is natuurlijk belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is de vraag: wie zijn je studiegenoten en docenten? Hoe bevalt je opleiding en hoe leer je elkaar nou goed kennen in tijden van corona? Lees meer in het nieuwsbericht

ZZP'ers van blijvend belang na coronacrisis | 9 september
ZZP'ers en flexwerkers zijn ook na corona nodig om Nederland uit de crisis te trekken. Dat schrijft lector Employability van Zuyd Jol Stoffers in het boek 'Kansrijk uit de coronacrisis'. Lees meer in het nieuwsbericht.

Vijf studenten positief getest op coronavirus | 1 september
De GGD Zuid Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat vijf studenten van Zuyd positief zijn getest op het COVID-19 virus. Het gaat om studenten van verschillende opleidingen en locaties. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat voor zover nu bekend de besmettingen in alle gevallen hebben plaatsgevonden in de privésfeer en niet op een van de Zuyd-locaties. Lees meer in het nieuwsbericht

Lees meer Lees minder

Augustus 2020

Groen licht voor opleidingsintroducties Zuyd Hogeschool | 26 augustus
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft – nadat zij positieve adviezen heeft ontvangen van de GGD Zuid-Limburg en de gemeenten Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen – groen licht gegeven voor de plannen van Zuyd Hogeschool voor de opleidingsintroducties voor nieuwe studenten. Vanwege de coronamaatregelen zijn de opleidingsintroducties kleinschalig en gericht op studie en/of sport. Met de goedkeuring kunnen de opleidingsintroducties, die gepland staan rond het begin van het nieuwe studiejaar, van start gaan. Lees meer in het nieuwsbericht

Zo studeren en werken we veilig in het nieuwe studiejaar  | 19 augustus
Studiejaar 2020-2021 staat voor de deur en als Zuyd Hogeschool zijn we blij onze studenten en medewerkers weer te kunnen begroeten, online én op locatie. Want hoewel de lessen vanwege het coronavirus deels nog online worden gegeven, mogen we vanaf het nieuwe studiejaar gelukkig ook weer onderwijs op locatie aanbieden. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is en zich veilig voelt, hebben we tal van maatregelen genomen en gelden er een aantal spelregels. Lees meer in het nieuwsbericht

Inkom Maastricht van start | 17 augustus
Vandaag zijn ruim 3.000 studenten van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool begonnen aan hun introductieweek in Maastricht. “Het wordt een andere INKOM dan anders”, aldus voorzitter Milou Berdenis van Berlekom, voorzitter van de Werkgroep INKOM. Lees meer in het nieuwsbericht.

Studentenintroducties Zuyd Hogeschool ‘corona-proof’ | 07 augustus
Donderdagavond heeft het kabinet de hogescholen en universiteiten opgeroepen om fysieke bijeenkomsten tijdens de introductieweken voor eerstejaarsstudenten te beperken tot informatieve bijeenkomsten voor kleine groepen. Dit om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Lees meer in het nieuwsbericht.

Lees meer Lees minder

Juli 2020

Diploma-uitreikingen bij Zuyd Hogeschool in vele smaken | 17 juli
Er was veel ‘niet normaal’ in de afgelopen periode, maar wat onveranderd bleef: studenten studeerden af. En dat is en blijft natuurlijk een feestelijke gelegenheid! Maar in coronatijden zijn reguliere diploma-uitreikingen geen vanzelfsprekendheid, en dus moesten de opleidingen buiten de gebaande paden treden om hun afstudeerders in het zonnetje te zetten. In vogelvlucht gaan we langs een aantal initiatieven die de opleidingen ontplooiden. Gefeliciteerd aan alle geslaagden! Lees meer in het nieuwsbericht

(Terug)reizen naar en vanuit Nederland | 14 juli
Helaas heerst het coronavirus nog steeds alom. Daarom wil Zuyd, met de zomervakantie voor de deur, toch nog de richtlijnen voor reizen onder de aandacht brengen. Voor reizigers die in Nederland arriveren vanuit landen en regio’s die volgens de Nederlandse rijksoverheid code oranje of rood hebben, adviseert de overheid dringend om na aankomst in Nederland 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Raadpleeg − ook vlak voor vertrek naar Nederland − de pagina van de Rijskoverheid voor de meest actuele lijst van landen en regio’s waarvoor dit dringende advies geldt

Code groen of geel
Reis je vanuit een land of regio die volgens de Nederlandse rijksoverheid code groen of geel heeft, dan geldt dit dringende advies niet en volg je (weer) de voor deze categorie geldende richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse en lokale overheid.

Studie, stage of werk
Studenten en medewerkers van Zuyd die naar het buitenland willen reizen voor studie, stage of werk worden gevraagd om eerst goed de tekst onder de vraag ‘Ik wil binnenkort naar het buitenland reizen voor studie of werk, kan ik gaan?’ te lezen in de sectie Veelgestelde vragen op de coronapagina op Zuyd.nl.

Lees meer Lees minder

Juni 2020

Zuyd Hogeschool blij met nieuwe maatregelen hoger onderwijs | 25 juni
Zuyd Hogeschool is blij met de versoepelingen die het kabinet tijdens de persconferentie van 24 juni heeft aangekondigd. De versoepelde maatregelen betreffen onder meer een verruiming van het gebruik van het openbaar vervoer. Lees meer in het nieuwsbericht.

Toetsen op locatie, zo ziet dat er uit | 9 juni
Nog een week en dan gaan de locaties van Zuyd weer beperkt open voor het afnemen van toetsen en voor praktijkoefeningen. Om dat voor studenten en medewerkers zo veilig mogelijk te organiseren, zijn er op alle locaties maatregelen genomen en gelden er voorschriften. In de video hieronder laat student Sander zien hoe toetsen op de locaties van Zuyd er tijdens de coronacrisis uitziet.

Sssst... Even luisteren naar deze prachtige uitvoering | 5 juni
De afstand weerhoudt onze studenten niet om samen muziek te maken. Meer dan veertig studenten van Conservatorium Maastricht bundelen hun krachten in deze uitvoering van de prachtige compositie The Seal Lullaby van Eric Whitacre. Ook in moeilijke tijden is het ons doel om positiviteit en vreugde in de wereld te brengen. Samen werken we keihard om een veilige leeromgeving voor onze studenten te creëren. Stap voor stap maken we onze gebouwen en faciliteiten veilig om onze studenten zo snel en zo veilig mogelijk weer te verwelkomen… Lees meer in het nieuwsbericht

Aanmelden voor een opleiding bij Zuyd Hogeschool ook na 1 juni mogelijk | 4 juni
Studiekiezers kunnen zich ook na 1 juni nog aanmelden voor een opleiding bij Zuyd Hogeschool. Belangrijk is wel dat studiekiezers dit zo spoedig mogelijk doen. Uitzondering hierop zijn opleidingen die een selectieprocedure hanteren: hiervoor is de aanmeldtermijn reeds gesloten. Lees meer in het nieuwsbericht

Lees meer Lees minder

Mei 2020

Afstudeerders Toneelacademie organiseren online festival State of the (He)Arts | 28 mei
Afstuderende studenten van de Toneelacademie presenteren zichzelf en hun werk tijdens het online festival 'State of the (He)Arts'. Een digitaal alternatief voor het jaarlijks terugkerende Festival Gemaakt, waar de studenten normaliter hun afstudeerwerk tonen, maar dat dit jaar werd afgelast vanwege de coronamaatregelen. Lees meer in het nieuwsbericht

Vanaf 15 juni beperkte herstart: maatregelen en voorschriften toetsen op locatie | 28-05-2020
Zuyd Hogeschool is blij dat, in lijn met het coronabeleid van het kabinet, haar locaties vanaf 15 juni weer beperkt open gaan voor het afnemen van toetsen en, in beperkte mate, voor praktijkoefeningen. Deze activiteiten op locatie vinden plaats in de periode van 15 juni tot 18 juli.

Om voor haar studenten en medewerkers een zo veilig mogelijke omgeving te creëren, heeft Zuyd op alle locaties diverse hygiëne- en logistieke maatregelen genomen die voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en het ‘Herstart protocol hbo’ van de Vereniging Hogescholen. Te denken valt aan extra schoonmaak, het beschikbaar stellen van desinfecterende handzeep en handgel, gescheiden ingangen en looproutes, eenrichtingsverkeer, voorrangsregels op smalle trappen en het beschikbaar stellen van extra beschermingsmiddelen voor studenten en medewerkers tijdens praktijkonderwijs waar de 1,5 meter afstand moeilijk te handhaven is. Ook heeft overleg plaatsgevonden met onder andere het openbaar vervoer, betrokken gemeentes en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Studenten en medewerkers mogen alleen naar de locatie komen wanneer (en voor de tijd dat) zij een ingeroosterde activiteit hebben en moeten de locatie daarna meteen verlaten. Zuyd vraagt hen bij voorkeur met de fiets, te voet of met de auto te komen en openbaar vervoer te vermijden. Verder geldt nog altijd als uitgangspunt dat Zuyd het reguliere onderwijs online invult en medewerkers thuis werken.

Meer informatie is te vinden bij de Veelgestelde vragen op de coronapagina van deze website. Studenten en medewerkers vinden alle informatie over de maatregelen en voorschriften op de locaties op het intranet van Zuyd: Zuydnet (niet toegankelijk voor externen).

Zuyd wenst alle studenten en medewerkers die de komende weken voor een toets of praktijkoefening naar Zuyd komen veel succes met de voorbereiding!

Vanaf 15 juni toetsing op locatie | 20 mei
Zuyd Hogeschool is blij met de duidelijkheid van het kabinet tijdens de persconferentie van 19 mei over de startdatum van de herstart van onderwijsactiviteiten. In lijn met het beleid van het kabinet om vanaf 15 juni onderwijsactiviteiten op locatie weer beperkt mogelijk te maken, heeft Zuyd beslist om de toetsen en, in beperkte mate, praktijkonderwijs plaats te laten vinden in de periode van 15 juni tot 18 juli.

De eerder voorgenomen, beperkte herstart van de toetsen op 2 juni komt te vervallen. Dit, mede omdat er minder ruimte is ontstaan voor regionale invulling, bijvoorbeeld ten aanzien van reistijden in het openbaar vervoer. Studenten en medewerkers worden uiterlijk 29 mei geïnformeerd over het nieuwe (toets)rooster.

Bij dit alles hanteert Zuyd, met instemming van de Centrale Medezeggenschapsraad, het ‘Herstart Protocol hbo’ van de Vereniging Hogescholen. Zuyd handelt hierbij in overleg met regionale partners als het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, de betrokken gemeentes en het openbaar vervoer.

De studenten en medewerkers die vanaf 15 juni weer op locatie zijn voor toetsen of praktijkonderwijs, worden verzocht om zo veel mogelijk met eigen vervoer te komen en de voorschriften in de gebouwen en van het RIVM te volgen. Zij ontvangen binnenkort aanvullende informatie over de maatregelen en de voorschriften op de locaties.

Online hulp bij de juiste studiekeuze | 20 mei
De twijfelaars onder de studiekiezers hebben het dit jaar extra lastig doordat ze niet meer terecht kunnen op de locaties, bijvoorbeeld om te proefstuderen. Juist voor die groep biedt Zuyd Hogeschool een aantal extra mogelijkheden om te helpen bij het maken van de juiste keuze. Lees meer in het nieuwsbericht

Toetsafname | 13 mei
In lijn met landelijke en regionale richtlijnen is Zuyd Hogeschool voornemens om per 2 juni, daar waar geen alternatieven voorhanden zijn om onnodige vertraging bij studenten te voorkomen, in zeer beperkte mate toetsen af te gaan nemen. Dit, onder centrale regie om de aanwezigheid in gebouwen en het openbaar vervoer zeer beperkt te laten zijn en ook bij de uitvoering de RIVM- richtlijnen te volgen. Concrete roosters zullen via de individuele academies (en opleidingen) op zo kort mogelijke termijn naar studenten gecommuniceerd worden.

Zuyd Hogeschool organiseert online speeddate voor bedrijven en studenten | 12 mei
Door het coronavirus zal voor velen thuis werken en online studeren de komende tijd de norm blijven. Dit maakt het voor bedrijven en studenten lastiger om elkaar te vinden, bijvoorbeeld als het gaat om afstudeer- en onderzoeksopdrachten, stages en (tijdelijke) vacatures. Om bedrijven en studenten het makkelijker te maken met elkaar in contact te komen organiseert Zuyd Hogeschool van 25 t/m 29 mei een online speeddate-event. Lees meer in het nieuwsbericht op Zuyd.nl.

Promotie Suzanne Thompson Academie Verloskunde Maastricht |12 mei
Suzanne Thompson heeft met succes haar proefschrift ‘Increasing self-efficacy in student midwives for physiological childbirth’ verdedigd. Bijzonder detail was dat haar promotie online plaatsvond en dat geïnteresseerden deze vanachter de computer konden volgen. Lees meer in het nieuwsbericht op Zuyd.nl. 

Update coronavirus en Zuyd Hogeschool | 7 mei
De persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen in Nederland heeft gisteren nog geen duidelijkheid opgeleverd over de situatie voor het hoger onderwijs. Hierover vindt nog overleg op verschillende niveaus plaats – bijvoorbeeld tussen het ministerie van OCW en de Vereniging Hogescholen. In ieder geval zal de komende periode het online onderwijs bij Zuyd gewoon worden voortgezet. Ondertussen werken we er hard aan om bepaalde toetsen en praktijkonderwijs op de fysieke locaties van Zuyd Hogeschool weer mogelijk te maken, uiteraard met inachtneming van de voorschriften van het RIVM. Dit betreft tentamens en praktische oefeningen die niet online kunnen plaatsvinden. We hebben het scenario uitgewerkt om per 1 juni te kunnen starten met toetsen en praktijkonderwijs. Of dit gezien de landelijke berichtgeving mogelijk wordt, is nog niet duidelijk. Zodra we meer zicht hebben op een startdatum zullen de roosters voor toetsen en praktijkoefeningen op locatie worden gepubliceerd. Dit alles dus in afwachting van de besluitvorming van het kabinet. Mocht de situatie veranderen, dan zullen wij hierover zo snel mogelijk communiceren.

Lees meer Lees minder

April 2020

Update coronavirus na persconferentie Kabinet | 24 april
Dinsdag 21 april heeft het kabinet een persconferentie gegeven over de maatregelen in Nederland ten aanzien van het coronavirus. Het hoger onderwijs is hierin niet specifiek aan bod gekomen. Studenten en medewerkers van Zuyd zijn deze week geïnformeerd over de verdere situatie bij onze hogeschool. De rode draad: hoewel er nog op verschillende niveaus overlegd wordt − bijvoorbeeld tussen het ministerie van OCW en de Vereniging Hogescholen – wordt ook de komende periode het online onderwijs bij Zuyd voortgezet en er wordt hard gewerkt om vanaf 1 juni bepaalde toetsen op locatie mogelijk te maken. Uiteraard met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. Mocht de situatie wijzigen dan worden studenten en medewerkers zo spoedig mogelijk geüpdatet.

Geen grootschalige studentenintroducties in augustus/september | 15 april
Zuyd Hogeschool zal vanwege de coronacrisis in september geen grootschalige studentenintroducties organiseren. Dat geldt zowel voor de opleidingsintroducties als de stedelijke introducties in Maastricht (INKOM), Sittard en Heerlen. Het besluit is genomen met het oog op de veiligheid en gezondheid van alle studenten en het tijdelijke verbod op grootschalige evenementen, dat vermoedelijk ook na 1 juni nog zal gelden. Alle betrokkenen, waaronder de Zuyd-opleidingen en de Universiteit Maastricht, zullen op zoek gaan naar alternatieven om nieuwe studenten toch op een leuke en creatieve manier welkom te heten en te laten kennismaken met Zuyd, de opleiding en de stad waar zij gaan studeren, zoals kleinschaligere of digitale introducties.

Studenten creëren eigen 3D online onderwijs- en social hotspot | 10 april
Dat studenten die zich toeleggen op communicatie en multimedia design bovengemiddeld beschikken over creativiteit en vaardigheden op deze gebieden, is niet zo verwonderlijk. Maar dat deze vaardigheden in deze coronatijd met onderwijs op afstand en social distancing, zo van pas en tot hun recht zouden komen, had eigenlijk niemand kunnen voorzien. Lees meer in het nieuwsbericht op Zuyd.nl.

Student Toneelacademie: binnen een week onderzoeksproject online | 8 april
De maatregelen om het coronavirus in te dammen raakt iedereen. De kunstsector wordt extra hard getroffen door het annuleren van praktisch alle voorstellingen. Afstudeerder David Westera van de Toneelacademie kreeg ook te maken met tegenslag door de coronamaatregelen. Hij ging echter niet bij de pakken neer zitten, maar gebruikte zijn inventiviteit om dit nadeel in een voordeel om te buigen. Lees meer in het nieuwsbericht op Zuyd.nl.

Gedichten van troost door studenten Toneelacademie op NPO Radio4 | 3 april
Het afgelasten van alle culturele voorstellingen zorgt voor hoofdbrekens in de cultuursector. Het is tevens een groot gemis voor de studenten van de Toneelacademie, die toch vooral worden klaargestoomd om op de planken te staan. De lessen vinden nu online plaats en hoewel dit best een ingewikkelde situatie is, maken ze er het beste van bij de Toneelacademie Maastricht. Lees meer in het nieuwsbericht op Zuyd.nl.

In 72 uur naar 300 nieuwe beschermingsmaskers voor Zuyderland | 3 april
Door de coronacrisis is er een tekort aan beschermingsmaskers voor medisch personeel. Om ook de komende tijd coronapatiënten veilig te kunnen blijven helpen, heeft Zuyderland Medisch Centrum het verzoek uitgezet om “zo snel mogelijk” 200 verbindingsstukken te 3D-printen. Binnen 72 uur had Django Goffin van de opleiding Engineering van Zuyd Hogeschool samen met enkele partners ruim 300 adapters geprint. Lees meer in het nieuwsbericht op Zuyd.nl.

Onderwijs verhuist van klaslokaal naar woonkamer | 1 april
Het thuisstuderen lijkt al bijna gewoonte. Afgelopen week werd al duidelijk dat de lessen in elk geval tot 1 juni online worden verzorgd. Hoe werkt dat nu, die online lessen? Dat is nog niet zo eenvoudig uit te leggen, want de grote diversiteit aan opleidingen zorgt ook voor een groot verschil in vorm en inhoud van de online lessen. Een selectie uit de online activiteiten. Lees meer in het nieuwsbericht op Zuyd.nl.

Lees meer Lees minder

Maart 2020

Docenten en studenten Verpleegkunde ingezet bij coronabestrijding | 30 maart
Docenten en studenten van de opleiding Verpleegkunde van Zuyd Hogeschool worden intensiever ingezet bij de verpleging van coronapatiënten. Met de inzet wil Zuyd de druk op de medische sector als gevolg van de toename van het aantal coronapatiënten helpen verminderen. Lees meer in het nieuwsbericht op Zuyd.nl

Nieuwe vragen toegevoegd over het coronavirus en financiële gevolgen | 27 maart
Zie onder 'Veelgestelde Vragen' het kopje 'Financieel'. 

Sluiting gebouwen vanaf maandag 30 maart | 26 maart
Om optimaal te kunnen bijdragen aan het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus en om de gezondheid van medewerkers zo goed mogelijk te kunnen beschermen, sluit Zuyd Hogeschool vanaf maandag 30 maart alle gebouwen, met uitzondering van de locatie Nieuw Eyckholt in Heerlen. Conservatorium Maastricht blijft onder strikte voorwaarden open voor een beperkt aantal studenten.

Online onderwijs tot 1 juni | 25 maart
Zuyd Hogeschool heeft vandaag, samen met veel andere hogescholen en universiteiten, besloten om tot 1 juni door te gaan met het geven van online onderwijs. De verlenging is een gevolg van het besluit van het  kabinet van afgelopen maandag dat evenementen en samenkomsten tot 1 juni verboden zijn. Lees meer in het nieuwsbericht op Zuyd.nl.

Geslaagden voortgezet onderwijs onverminderd welkom bij Zuyd; extra begeleiding reeds gepland | 24 maart
Minister Slob van onderwijs heeft vandaag bekendgemaakt dat de centrale examens in het voortgezet onderwijs dit schooljaar niet doorgaan. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar. De minister heeft er meermaals gewezen op gewezen dat dit diploma een volwaardig diploma zal zijn. Geslaagden in het voortgezet onderwijs blijven onverminderd welkom bij Zuyd Hogeschool.

De minister heeft het besluit genomen samen met de onderwijsorganisaties. Scholen krijgen door dit besluit meer tijd om de schoolexamens af te ronden. In het overleg met de ministers van onderwijs, is door de Vereniging Hogescholen (VH) aangegeven dat de hogescholen het besluit volgen. Net als Zuyd, is de VH van mening dat er aandacht moet zijn voor begeleiding van de aankomende studenten en, meer in het algemeen, de zorg voor een goede overgang tussen voortgezet onderwijs en het hbo.

De aandacht voor begeleiding van aankomende studenten stond bij Zuyd juist al hoog op de agenda. Voortvloeiend uit het programma Succesvol Studeren en als onderdeel van de Kwaliteitsafspraken, krijgen nieuwe studenten bij Zuyd in het komende studiejaar sowieso al extra begeleiding. Juist tijdens de eerste honderd dagen van hun studie om de overgang van voortgezet onderwijs naar hbo, of van mbo naar hbo beter te laten verlopen. Dit sluit ook aan bij de strategie van Zuyd waarin de ontwikkeling van de student centraal staat.

Lees hier het persbericht van het ministerie van OCW.

Regeling bijzondere bijstand buitenland | 23 maart
Studenten en medewerkers die in het buitenland zitten en niet in staat zijn zelf hun terugkeer te regelen via een reisorganisatie of luchtvaarmaatschappij, kunnen een beroep doen op de regeling bijzondere bijstand buiteland en zich registreren op de website bijzonderebijstandbuitenland.nl. Kijk voor meer informatie ook bij de Veelgestelde vragen hieronder.

Bindend Studieadvies (BSA) | 19 maart
De Vereniging Hogescholen heeft vandaag overlegd met de minister van OCW over landelijk beleid. Het ministerie heeft hogescholen gevraagd het bindend studieadvies (BSA) uit te stellen tot het volgend studiejaar. Hogescholen stellen het geven van een BSA in principe uit tot het einde van het tweede studiejaar (collegejaar 2020-2021). We gaan de impact van de maatregelen verkennen en informeren betrokkenen op korte termijn over de gevolgen van deze maatregelen voor de studenten en de opleidingen van Zuyd Hogeschool.

Reisadvies aangescherpt | 18 maart
Ook als het gaat om reizen naar of verblijf in het buitenland, volgt Zuyd de richtlijnen van de Nederlandse regering. Op 17 maart heeft de regering haar standpunt ten aanzien van mensen die in het buitenland verblijven of naar het buitenland willen reizen aangescherpt. Zuyd adviseert studenten en medewerkers die op dit moment nog in het buitenland zijn om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Veel landen nemen maatregelen die gevolgen kunnen hebben voor vertrek uit dat land. Omdat landen voor langere tijd ‘op slot gaan’ is het goed te overwegen gebruik te maken van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn. Kijk bij de Veelgestelde vragen voor meer informatie over dit onderwerp.

Studiekeuzecheckgesprekken uitgesteld of online | 17 maart
Studiekiezers die uitgenodigd waren voor een studiekeuzecheckgesprek kunnen van de opleiding de mogelijkheid krijgen om het gesprek online te voeren. In het andere geval worden er nieuwe data ingepland.

Proefstuderen voor studiekiezers uitgesteld | 17 maart
Studiekiezers die zich hadden aangemeld voor een Proefstudeerdag tot en met 6 april, kunnen een nieuwe datum uitkiezen en zich hiervoor aanmelden via de link in de bevestigingsmail die ze hadden ontvangen. Sommige opleidingen hebben nog geen nieuwe datum vastgesteld, maar bieden de mogelijkheid om aan te melden voor een Proefstudeerdag zonder datum. De opleiding neemt dan contact op zodra er wel nieuwe data bekend zijn. 

Bij Zuyd mogen studiekiezers zich voor de meeste opleidingen na 1 mei aanmelden. Dat geldt nog steeds. Je bent dan als studiekiezer wel verplicht deel te nemen aan een studiekeuzecheckgesprek. Onze opleidingen zullen ervoor zorgen dat deze gesprekken door kunnen gaan, eventueel online.

Zuyd gesloten voor studenten | 16 maart

  • Vanaf 16 maart tot en met maandag 6 april zijn alle locaties van Zuyd, inclusief alle locaties van Zuyd Bibliotheek, gesloten voor studenten.
  • Opleidingen werken hard aan het opstarten van online onderwijs. Per opleiding zullen de oplossingen daarvoor verschillen. Opleidingen informeren studenten en medewerkers via Moodle, de Zuydnetgroep van de opleiding en/of mail. Ook op de speciale informatiepagina over corona op Zuydnet staat informatie van de opleidingen. Heb je vragen, stel ze dan aan je opleiding of via corona@zuyd.nl (vermeld je opleiding!).

Medewerkers werken thuis | 16 maart

  • Alle medewerkers moeten tot en met 6 april thuis werken. Alleen met toestemming van je leidinggevenden mag je op locatie werken.
  • Is je aanwezigheid bij Zuyd nodig, houd dan de voorzorgsmaatregelen in acht: schud geen handen en blijf op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.
  • De gebouwen zijn open van 8.00 tot 17.00 uur. Behalve: Conservatorium Maastricht: open van 8.00 tot 16.00 uur, Dependance gesloten. Academie Beeldende Kunsten Maastricht: 17-20 maart: alleen hoofdgebouw open van 9.00 tot 12.00 uur (voor MT-leden en 2 medewerkers Bureau Onderwijs) en 23 maart-6 april: gesloten.

Zuyd Bibliotheek gesloten | 16 maart
Alle locaties van Zuyd Bibliotheek zijn gesloten voor onderzoekers, docenten en medewerkers van Zuyd. Dienstverlening vindt online plaats. Voor medewerkers die hierdoor met hun onderzoek of onderwijs in problemen komen, is er op aanvraag offline dienstverlening beschikbaar. Maak een afspraak via corona@zuyd.nl o.v.v. Zuyd Bibliotheek. Check de website van Zuyd Bibliotheek voor updates over de dienstverlening.

Geen handen schudden, sociale contacten vermijden en afstand houden
We verzoeken alle studenten en medewerkers het advies van het RIVM op te volgen en geen handen te schudden, sociale contacten te vermijden en minimaal 1,5 afstand te houden (social distancing). Kijk voor de overige maatregelen die je voor jezelf en anderen kunt nemen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, onderaan deze pagina en op de website van het RIVM.

Reizen naar het buitenland
Veel landen nemen ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten, en de situatie kan snel veranderen. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alle Nederlanders om vanaf 17 maart niet meer naar het buitenland te reizen tenzij het noodzakelijk is. Studenten en medewerkers van Zuyd mogen alleen naar het buitenland afreizen na toestemming van het College van Bestuur.

Lees meer Lees minder