Coronavirus

Zuyd en het coronavirus

Op deze pagina vind je nieuws en informatie rondom het coronavirus en Zuyd Hogeschool.

  • Wij verzamelen de veelgestelde vragen in een overzicht. Bekijk de veelgestelde vragen.
  • De nieuwsberichten rondom corona van de afgelopen maanden verzamelen we op de pagina coronanieuws.
  • Studenten en medewerkers vinden de meest actuele informatie op Zuydnet (niet voor externen toegankelijk). Check ook de Facebookpagina's van Zuyd.
  • Toch nog een vraag na het lezen van deze pagina en de FAQ's? Onderaan deze pagina vind je een overzicht met contactgegevens. 

For the English version of this page, consult our English website

Laatste nieuws

COVID-19 besmettingen | 18 januari
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 6 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Corona-update: verlenging lockdown geen nieuwe gevolgen voor hoger onderwijs | 13 januari

Premier Rutte heeft in zijn persconferentie van dinsdag 12 januari bekendgemaakt dat de lockdown in Nederland met drie weken verlengd. Voor het hoger onderwijs betekent dat tot maandag 8 februari. Deze verlenging heeft geen nieuwe gevolgen voor het hoger onderwijs, en dus ook voor Zuyd Hogeschool niet. Dit betekent dat de toetsen die op locatie gepland staan gewoon doorgaan. Hetzelfde geldt voor het praktijkonderwijs, uiteraard met inachtneming van alle regels en afspraken betreffende mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand. Ook kwetsbare studenten kunnen in overleg met de opleiding en/of de decaan gebruik blijven maken van bepaalde studiefaciliteiten. Het theorieonderwijs blijft online verzorgd worden.

Medewerkers en studenten die niet op locatie hoeven te zijn voor het geven of volgen van praktijkonderwijs of andere noodzakelijke activiteiten werken en studeren thuis. Als je naar Zuyd moet komen voor een toets of praktijkonderwijs, hou dan de regels in acht: blijf thuis bij klachten en laat je direct testen, hou anderhalve meter afstand, draag een mondkapje, nies in je ellebogen en was je handen stuk.

Zuyd gaat er, mede met het oog op de continuïteit van het onderwijs, van uit dat de huidige maatregelen in het hoger onderwijs voorlopig van kracht blijven. Mocht de situatie veranderen dan wordt dat uiteraard z.s.m. bekendgemaakt. De informatie zal z.s.m. geüpdatet worden. Alleen als we met ons allen de richtlijnen volgen, kunnen we hopelijk snel terug naar de normale situatie.

COVID-19 besmettingen | 11 januari
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 2 studenten positief getest zijn op COVID-19. Dit is een verdere daling ten opzichte van de weken ervoor, waarin respectievelijk 5, 9 en 37 studenten positief getest waren. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Corona-update: impact lockdown op Zuyd beperkt | 15 december
Premier Rutte heeft in zijn toespraak op maandagavond 14 december een lockdown afgekondigd. Deze lockdown duurt tot minstens 19 januari. Voor het hoger onderwijs en dus ook voor Zuyd Hogeschool, hebben de besluiten met name gevolgen voor het theorieonderwijs. In feite wordt de situatie hetzelfde als die op 15 juni, toen de toetsen en het praktijkonderwijs weer op locatie werden opgestart.

Zo zullen de toetsen die op locatie gepland staan gewoon doorgaan. Hetzelfde geldt voor het praktijkonderwijs, uiteraard met inachtneming van alle regels en afspraken betreffende mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand. 

Het theorieonderwijs wordt daarentegen met ingang van woensdag 16 december weer online verzorgd. Studenten en medewerkers worden verzocht de informatie van de eigen opleiding in de gaten te houden, via de opleidingsinformatie op Zuydnet (het intranet van Zuyd, alleen toegankelijk voor studenten en medewerkers) of via mail.

Noodzakelijke reisbewegingen om het onderwijs te bereiken blijven geoorloofd. Dit betekent dat studenten en medewerkers die over de grens wonen en naar Zuyd (en terug) moeten voor praktijkonderwijs of een toets, heen en weer kunnen blijven reizen met inachtneming van de overheidsregels die nu ook al gelden. Voor buitenlandse stages ligt de situatie genuanceerder: de Rijksoverheid raadt reizen naar landen met een code oranje of rood dringend af. Ook Zuyd raadt reizen naar deze landen ten zeerste af. Bovendien erkent Zuyd, gelet op de ernst van de situatie, een buitenlandse stage in een oranje of rood gebied niet als onderwijsactiviteit. Neem voor meer informatie contact op met je opleiding.

De restaurants van Zuyd die open zijn, blijven ook na 15 december geopend tijdens de openingstijden van de gebouwen. Net zoals nu fungeren ze als uitgiftepunt. Dit betekent dat bestellingen alleen kunnen worden meegenomen en niet geconsumeerd mogen in het zitgedeelte.

Alle bibliotheken blijven tijdens de lockdown gesloten. Bibliotheek Ligne in Sittard is vanaf dinsdag 15 december alleen ‘afhaalbibliotheek’. Kijk voor nadere informatie op https://bibliotheek.zuyd.nl/. Alleen kwetsbare studenten kunnen van de studiefaciliteiten gebruik maken. Studenten wordt geadviseerd dit te bespreken met de opleiding. 

Met ingang van 16 december is het niet meer mogelijk om op een Zuyd- of externe locatie een diploma-uitreiking te organiseren. Ook andere samenkomsten en evenementen die niet gerelateerd zijn aan het praktijkonderwijs, zoals kerstbijeenkomsten, kunnen geen doorgang vinden. Noch binnen noch buiten Zuyd.

Studenten en medewerkers die niet op locatie hoeven te zijn voor het volgen of geven van praktijkonderwijs of andere noodzakelijke activiteiten studeren en werken thuis. Als je naar Zuyd moet komen voor een toets of praktijkonderwijs, hou dan de regels in acht: blijf thuis bij klachten en laat je direct testen, hou anderhalve meter afstand, draag een mondkapje, nies in je ellebogen en was je handen stuk.  

Ga voor meer informatie naar de coronapagina, de locatiepagina en de Veelgestelde vragen op Zuydnet (alleen toegankelijk voor studenten en medewerkers). De informatie zal z.s.m. geüpdatet worden. Alleen als we met ons allen de richtlijnen volgen, kunnen we hopelijk snel weer terug naar de normale situatie. Of zoals Bart Storcken zingt: #HoueenBeppieafstand.

COVID-19 besmettingen | 14 december
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 20 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Onthulling: ‘Hou een Beppie afstand’ | 9 december
Op speciaal verzoek van Zuyd Hogeschool heeft Bart Storcken een coronanummer gemaakt met Beppie Kraft in de hoofdrol: ‘Hou een Beppie afstand’. De winnaar van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2019 zingt ‘een Beppie afstand’ omdat de koningin van het Limburgse lied zelf krap anderhalve meter lang is. “Ik ben eigenlijk nog iets kleiner: 1,48 meter”, biecht ze lachend op.

COVID-19 besmettingen | 07 december
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 14 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Tweede editie carrière-event was weer een succes | 30 november
Aan het tweede carrière-event van Zuyd Hogeschool begin november hebben 145 studenten meegedaan en 76 bedrijven. Dit heeft in totaal tot 414 unieke gesprekken geleid. Tijdens de eerste editie in mei deden 410 studenten mee. De lichte stijging van het aantal studenten leidde ook tot iets meer gesprekken. Het aantal bedrijven is hetzelfde gebleven.

COVID-19 besmettingen | 30 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 13 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Nina (21): Tweedejaars en al een eigen bedrijf! | 28 november
Hoe is het nou om bij Zuyd te studeren? In de nieuwe rubriek, 'In de huid van Zuyd', volgen we telkens een student van Zuyd Hogeschool. We gaan mee naar school en kruipen zo letterlijk en figuurlijk voor één dag in de huid van Zuyd. In aflevering 1 volgen we Nina Stroucken (21) tweedejaars student Commerciële Economie.

COVID-19 besmettingen | 26 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 11 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

COVID-19 besmettingen | 16 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 10 studenten positief getest zijn op COVID-19. Daarmee is het aantal nieuwe besmettingen wederom lager dan de weken ervoor. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Online Open Dagen Zuyd | 11 november
Via een virtuele rondleiding en live chats kun je als toekomstige student ondanks corona tijdens de Open Dagen toch een goede indruk krijgen van Zuyd Hogeschool. Vooraf kun je als studiekiezer via een inschrijving je eigen programma voor die dag samenstellen. Op 14 november is de Open Dag in Maastricht. Heerlen en Sittard volgen op 21 en 28 november. 

Corona-ridder Sander bewaakt de 1,5 meter | 10 november         
Het hoger onderwijs mag niet weer dicht! Dus die anderhalve meter is heilig. De corona-ridder van Zuyd Hogeschool, Sander, inspecteert of er geen sprake is van heiligschennis. Zijn inspectieronde is gefilmd.

COVID-19 besmettingen | 10 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 12 studenten positief getest zijn op COVID-19. Daarmee is het aantal nieuwe besmettingen, evenals de landelijke trend, fors lager dan de weken ervoor. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Corona Lab voor juridische hulp bij Covid19 | 10 november 
Studenten van de opleiding HBO-Rechten van Zuyd Hogeschool gaan mkb-bedrijven en particulieren helpen bij hun juridische vragen die (zijn) ontstaan door de coronamaatregelen. Zij kunnen daarvoor terecht bij het Corona Lab van Zuyd. Mede omdat het Covid-19 virus de samenleving hard raakt, is de dienstverlening kosteloos. Bedrijven en particulieren krijgen zo op een laagdrempelige manier ondersteuning bij deze niet alledaagse materie. Tegelijkertijd kunnen rechtenstudenten hun kennis in praktijk brengen onder begeleiding van docenten en professionals.

Stageplek vinden tijdens corona | 9 november                                 
Een stageplek of stagiaires vinden. Covid19 maakt het er niet makkelijker op. Daarom houdt Zuyd Hogeschool van 9 tot en met 13 november voor de tweede keer het online Carrière Event ‘Ontmoet je toekomst’. Al speeddatend kunnen studenten en bedrijven elkaar op een tijd en dag naar keuze digitaal ‘besnuffelen’.

COVID-19 besmettingen | 2 november
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 16 studenten positief getest zijn op COVID-19. In de week van 19 t/m 25 oktober waren 29 studenten positief getest. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Buttons up en Zuyd-mondkapjes | 27 oktober
Zwarte mondkapjes met het rode Zuyd-logo erop en maar liefst twaalf verschillende (humoristische) buttons. Ze liggen klaar voor studenten, docenten en medewerkers op elke vestiging van Zuyd Hogeschool. Lees meer in het nieuwsbericht

Studenten in thuisisolatie | 22 oktober
Bij 23 eerstejaarsstudenten van Hotel Management School Maastricht (Hotelschool) is een besmetting met COVID-19 vastgesteld.

De eerstejaarsstudenten wonen in studentenwoningen nabij de hotelschool op de campus, die geëxploiteerd worden door vastgoedbeheerder Holland2Stay. Zij verblijven in thuisisolatie op hun kamer totdat er geen sprake meer is van besmettelijkheid. De studenten vertonen milde tot geen klachten.

De GGD is een bron- en contactonderzoek gestart. Momenteel zijn de meeste studenten op hun huisadres elders en verblijft slechts een beperkt deel van de eerstejaars studenten in de studentenwoningen. Voor zover bekend vertoont geen van hen symptomen.

De Hotelschool heeft besloten het onderwijs na de herfstvakantie voorlopig volledig online aan te bieden voor betreffende studenten (die in september zijn gestart).

Voor studenten en medewerkers die niet persoonlijk door de GGD benaderd worden, is het op dit moment niet nodig om aanvullende maatregelen te nemen. Wel moeten zij alert blijven op symptomen. Twijfelt men of krijg krijgt men coronagerelateerde gezondheidsklachten, dan wordt men gevraagd om voor een gratis coronatest contact op te nemen met GGD Zuid-Limburg: 088-8805005.

De Hotelschool en Holland2Stay hebben nogmaals alle studenten en medewerkers gevraagd zich aan de richtlijnen te houden en ook eigen verantwoordelijkheid te nemen om 1,5 meter afstand te houden.

COVID-19 besmettingen | 21 oktober
De GGD Zuid-Limburg heeft Zuyd Hogeschool geïnformeerd dat de afgelopen week 12 studenten positief getest zijn op COVID-19. De GGD Zuid-Limburg verstrekt helaas geen informatie over het aantal studenten dat inmiddels genezen is.

Overig coronanieuws

Bekijk de pagina 'Coronanieuws' voor alle (overige) berichtgeving rondom het coronavirus en Zuyd Hogeschool. 

Klik hier voor de pagina 'Coronanieuws'

Contact met Zuyd

  • Bezoekers/relaties/ouders: stuur je vraag naar corona@zuyd.nl.
  • Studenten: neem contact op met je opleiding of mail naar corona@zuyd.nl (vermeld je opleiding!).
  • Medewerkers: neem contact op met je leidinggevende of mail naar corona@zuyd.nl.
  • Leidinggevenden: kijk op Zuydnet voor de relevante contactpersonen en -gegevens.
  • Journalisten: neem contact op met Rolf van Stenus op 06 2375 7221 of via rolf.vanstenus@zuyd.nl.

Overig contact en relevante websites

Zuyd volgt de richtlijnen van de overheid, het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken (reisadviezen) en de Vereniging Hogescholen.