Coronavirus

Zuyd en het coronavirus

Op deze pagina vind je nieuws en informatie rondom het coronavirus en Zuyd Hogeschool.

 • Wij verzamelen de veelgestelde vragen in een overzicht. Bekijk de veelgestelde vragen.
 • De nieuwsberichten rondom corona van de afgelopen maanden verzamelen we op de pagina coronanieuws.
 • Studenten en medewerkers vinden de meest actuele informatie op Zuydnet (niet voor externen toegankelijk). Check ook de Facebookpagina's van Zuyd.
 • Toch nog een vraag na het lezen van deze pagina en de FAQ's? Onderaan deze pagina vind je een overzicht met contactgegevens. 

For the English version of this page, consult our English website

Laatste nieuws

 • Zelftesten vanaf 5 mei gratis te bestellen op portaal | 04-05-2021
  De Vereniging Hogescholen heeft geregeld dat vanaf 5 mei zelftesten besteld kunnen worden. Via de website www.zelftestonderwijs.nl kunnen studenten en medewerkers zich registreren en de zelftesten bestellen. De zelftesten worden kosteloos geleverd op het adres dat de aanvrager op het portaal invult.

  Vrijwillig maar belangrijk
  Het zelftesten is op vrijwillige basis, maar erg belangrijk. Als je twee keer per week een zelftest doet help je mee om coronabesmettingen snel op te sporen en een veilige omgeving te creëren op de hogeschool en daarbuiten. Lees meer over de zelftesten.

  Coronamaatregelen blijven van kracht
  Zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Om de versoepelingen te kunnen doorvoeren is het belangrijk dat iedereen ook de geldende coronamaatregelen blijft volgen. Dit betekent onder meer dat we nog steeds 1,5 meter afstand houden, dat mondkapjes verplicht blijven en je bij een positieve zelftest niet naar locatie komt. Heb je klachten of is de uitslag van je zelftest positief, laat je dan testen door de GGD.

 • Corona-update: vanaf 26 april gemiddeld één keer per week weer terug op locatie | 20 april
  Op dinsdag 20 april heeft het Kabinet tijdens een persconferentie over de coronasituatie bekendgemaakt dat hogescholen studenten met ingang van maandag 26 april weer gemiddeld één keer per week op locatie kunnen ontvangen. Zuyd Hogeschool is blij met dit besluit en met de duidelijkheid die er nu is over de datum waarop deze versoepeling ingaat. Alle opleidingen zetten zich in om dit mogelijk te maken.

  Zelftesten
  Vanaf begin mei biedt de overheid aan alle studenten en medewerkers in het hoger onderwijs gratis zelftesten aan. De zelftesten zijn op vrijwillige basis, maar erg belangrijk. Wanneer studenten en medewerkers twee keer per week een zelftest doen helpen ze mee om coronabesmettingen snel op te sporen en een veilige omgeving te creëren op de hogeschool. De zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Om de versoepelingen te kunnen doorvoeren blijven de reeds bestaande coronamaatregelen van kracht. Dit betekent dat we waar mogelijk 1,5 meter afstand houden, dat mondkapjes verplicht blijven en dat studenten en medewerkers alleen naar een Zuyd-locatie komen als de uitkomst van de zelftest negatief is. Bij klachten of een positieve testuitslag laten zij zich testen door de GGD.

  Praktijkonderwijs en kwetsbare studenten
  Voor praktijkonderwijs blijft de uitzonderingssituatie van kracht; dit vindt altijd plaats op locatie. Dit geldt ook voor kwetsbare studenten; zij konden al gebruik maken van bepaalde faciliteiten op locatie en dat blijft zo.

  Medewerkers
  Medewerkers blijven zoveel mogelijk thuis werken. Zij werken alleen op locatie als dit noodzakelijk is vanwege onderwijs of ondersteuning en doen dan ook een zelftest.

 • Corona-update: vooralsnog geen verandering hoger onderwijs | 15 april
  Dinsdagavond 14 april heeft het Kabinet weer een persconferentie over de coronasituatie gegeven. Het Kabinet heeft vanwege het aanhoudende aantal besmettingen nog geen besluit genomen over de ingangsdatum van de gedeeltelijke herstart van het hoger onderwijs op locatie. Het definitieve besluit hierover wordt nu verwacht op 20 april. Als het kabinet positief zou beslissen, betekent dit dat vermoedelijk vanaf 26 april – dit is de start van blok 4 − weer beperkt les op locatie mogelijk is.

  Voor nu betekent dit dat de huidige maatregelen vooralsnog van kracht blijven. Voor het hoger onderwijs en dus ook Zuyd Hogeschool geldt: onderwijs wordt online verzorgd en thuiswerken blijft de norm. Uiteraard blijft de uitzonderingssituatie van kracht voor het praktijkonderwijs en kwetsbare studenten en medewerkers; zij konden al gebruik maken van bepaalde faciliteiten en dat blijft zo.

  Zodra er meer bekend wordt over de gedeeltelijke herstart zullen wij dit zo spoedig mogelijk met studenten en medewerkers delen.
   

 • Duitsland verscherpt inreismaatregelen | 8 april
  Vanaf 6 april gelden strengere maatregelen voor wie vanuit Nederland de Duitse grens wil oversteken. Zo geldt er een registratieplicht en moet een negatief testresultaat getoond kunnen worden dat niet ouder is dan 48 uur. Voor ‘grenspendelaars’, waaronder studenten en medewerkers die in Duitsland wonen en bij Zuyd studeren of werken, gelden uitzonderingen.

  Grenspendelaars moeten bij het terugreizen vanuit Nederland naar Duitsland een actueel negatief testresultaat op zak hebben dat niet ouder is dan 72 uur (in plaats van 48 uur). Dit betekent in de praktijk ca. twee testen per werkweek. Wanneer je een Duitse ziektekostenverzekering hebt of ingeschreven staat bij de Duitse Krankenkasse, dan kun je je (gratis) laten testen in een van de Duitse testcentra. Een registratieplicht geldt niet voor ‘grenspendelaars’. Duitsland zal geen grenscontroles instellen, maar in de grensregio steekproefsgewijs controleren of je een testbewijs in je bezit hebt.

Overig coronanieuws

Bekijk de pagina 'Coronanieuws' voor alle (overige) berichtgeving rondom het coronavirus en Zuyd Hogeschool. 

Klik hier voor de pagina 'Coronanieuws'

Contact met Zuyd

 • Bezoekers/relaties/ouders: stuur je vraag naar corona@zuyd.nl.
 • Studenten: neem contact op met je opleiding of mail naar corona@zuyd.nl (vermeld je opleiding!).
 • Medewerkers: neem contact op met je leidinggevende of mail naar corona@zuyd.nl.
 • Leidinggevenden: kijk op Zuydnet voor de relevante contactpersonen en -gegevens.
 • Journalisten: neem contact op met Rolf van Stenus op 06 2375 7221 of via rolf.vanstenus@zuyd.nl.

Overig contact en relevante websites

Zuyd volgt de richtlijnen van de overheid, het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken (reisadviezen) en de Vereniging Hogescholen.