Verpleegkunde
Verpleegkunde

Verpleegkunde opleiding

Zorg voor je patiënt, daar draait het om bij onze opleiding Verpleegkunde. En dat is veel meer dan medicijnen geven of wonden verzorgen. Als hbo-verpleegkundige ben jij de spin in het web. Jij weet precies wat jouw patiënt nodig heeft en regelt dat. 

  • Locatie Heerlen
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands
Over de opleiding

Wat leer je bij de Verpleegkunde opleiding?

In onze opleiding hbo Verpleegkunde leren we je te kijken naar de zorg die je patiënt nodig heeft en daar je aanpak op af te stemmen. In onze lessen gaan we uit van een praktijkgeval. In groepjes van zo’n 12 studenten bespreken we een casus: welke zorg heeft de patiënt nodig en wie kan deze zorg geven? 

Daarnaast zorgen we voor theoriecolleges en praktijklessen. Een paar voorbeelden: 

  • Anatomie en fysiologie: we bestuderen de bouw en werking van het lichaam 
  • Pathologie: we kijken naar veranderingen in het lichaam door ziekte
  • Verpleegkundig rekenen: we leren je hoe je bijvoorbeeld een dosis medicatie berekent 

Tijdens de opleiding Verpleegkunde trainen we medisch-verpleegkundige vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je wonden verzorgt of injecties geeft. Ook oefenen we communicatieve vaardigheden. Denk aan het schrijven van patiëntverslagen of het trainen van gesprekstechnieken. We besteden ook veel aandacht aan samenwerken, want als verpleegkundige werk je veel samen met andere zorgprofessionals. 

Altijd hulp

Zeker in het eerste jaar van je Verpleegkunde opleiding is het misschien nog even wennen. Lukt het even niet, dan helpen wij je graag. Samen met een persoonlijke coach bespreek je hoe het gaat met jou en met je studie.

Ervaren hoe het echt is...

Wil je ook nog even zelf vóelen hoe het is om hbo Verpleegkunde te studeren? Kom dan een dagje proefstuderen! Wij hebben hele leuke opdrachten voor je klaarliggen. En je kunt ook al even rondsnuffelen in onze lokalen en studenten en docenten ontmoeten. Dus hopelijk tot snel in Heerlen!

Sneller of studeren naast je baan

De studie Verpleegkunde duurt 4 jaar, maar in sommige gevallen kun je sneller klaar zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om te studeren naast je werk!  
 
Sneller klaar 
Met een vwo- of mbo-v-diploma kun je de opleiding Verpleegkunde in 3 jaar afronden. 

Operatieassistent of anesthesiemedewerker worden 
Deze opleiding doe je na of naast de opleiding tot verpleegkundige. Je studeert en werkt tijdens de opleiding in een ziekenhuis. Deze opleiding duurt 2, 3 of 4 jaar. Lees meer over hoe je operatieassistent of anesthesiemedewerker wordt.

Werken en leren tegelijk 
Heb je al 2 jaar gewerkt als mbo-verpleegkundige? Dan is de combinatie van werken en leren misschien wel wat voor jou. Lees meer over onze deeltijdopleiding op de website van Zuyd Professional.

Duaal studeren
Vanaf jaar 2 kun je overstappen naar de duaal variant van de opleiding. Je combineert dan werken en leren in de klinische zorg of de ouderenzorg. De laatste 2 jaar van je opleiding ben je in dienst van een zorginstelling en werk je als verpleegkundige in opleiding. Om de week heb je 2 dagen les. Je solliciteert bij 1 van onze partners en krijgt een leerarbeidsovereenkomst. De instelling betaalt je leerlingsalaris en vergoedt je opleidingskosten. Mail voor meer info  met secretariaat.verpleegkunde@zuyd.nl, of met de coördinator duaal klinische zorg: colette.vanneer@zuyd.nl of de coördinator duaal ouderenzorg: sebastiaan.vandenhoek@zuyd.nl.

 

  • Onderwijs- en examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over Verpleegkunde opleiding, je begeleiding en hoe je wordt getoetst. 

    • Bekijk de actuele OER.
  • Collegegeld en overige kosten

    Tijdens je opleiding tot verpleegkundige betaal je voor elk studiejaarcollegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal. 

  • Hoe beoordelen studenten de opleiding Verpleegkunde?

    En wat zijn je kansen op een baan na je hbo-verpleegkundige opleiding? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk onze opleiding Verpleegkunde met het landelijk gemiddelde. 

    Bekijk de beoordeling van de Verpleegkunde opleiding.

studieopbouw

Studieopbouw

  • Jaar 1: ziektes en zorg

    Het eerste jaar van je studie Verpleegkunde bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Elk blok bestuderen we een ander onderwerp. 

    Blok 1: wat is gezondheid? 
    We duiken in de vraag wat gezondheid eigenlijk is. Welk gedrag hoort daarbij? En hoe beïnvloed je gezondheid? Natuurlijk kijken we daarbij ook naar jouw rol als verpleegkundige. 

    Blok 2: zorg in de wijk 
    We bestuderen zorg en ondersteuning in de wijk. Stel, iemand herstelt thuis na een operatie en heeft zorg nodig. Partner, familie, buren of de fysiotherapeut in de wijk kunnen helpen. We leren je hoe je dat in kaart brengt en regelt. 

    We gaan ook in de praktijk aan de slag. Je doet namelijk een halve dag per week vrijwilligerswerk in je eigen buurt. In het buurtcentrum, op de zorgboerderij of bij een asielzoekerscentrum leer je mensen kennen met verschillende achtergronden en problemen. 

    Blok 3: zorg 
    Het derde blok van je Hbo verpleegkundige opleiding bestuderen we ziekten en natuurlijk de zorg die jij als verpleegkundige daarbij geeft. We focussen op ziekten waarbij weinig complicaties optreden, bijvoorbeeld suikerziekte. 

    Daarnaast leren we je hoe je gegevens verzamelt via gesprekken of onderzoeken. Hoe je een diagnose stelt en een rapportage schrijft. Ook trainen we eenvoudige verpleegkundige handelingen zoals wondzorg. 

    Blok 4: zorg en korte stages 
    We gaan een stapje verder en focussen op ziektes met grotere risico’s en een ingewikkelder behandeling. Bijvoorbeeld blaasontsteking waarbij de patiënt zo ziek kan worden dat hij ernstig verward raakt. We oefenen nog meer verpleegkundige vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je een blaascatheter inbrengt. Ook trainen we communicatieve vaardigheden. Goed luisteren en de juiste vragen stellen, informatie geven en verslagen schrijven. Zo weet je wie nodig is om de juiste zorg te geven: familie, artsen of andere zorgverleners. 

    We nemen een kijkje in de praktijk. Je loopt een paar keer stage in de ouderenzorg, thuiszorg of in een ziekenhuis. Je loopt met iemand mee en leert door te kijken en mee te helpen. Zo zie je hoe ervaren verpleegkundigen de dingen doen die jij net hebt geleerd. Tijd voor het echte werk dus, inclusief vroege of heel late diensten! 

  • Jaar 2 en eerste helft jaar 3: verdieping en stages

    We duiken dieper in de onderwerpen. We geven colleges en vaardigheidstrainingen en je werkt in groepen aan opdrachten. Soms ook met studenten van andere zorgopleidingen, zoals Ergotherapie of Fysiotherapie. 

    Je gaat 3 keer op stage, telkens op een andere plek. Je loopt mee en mag nu ook met patiënten werken! Nu wordt het echt. Je krijgt opdrachten die je op je stageplek uitwerkt. En je maakt bijvoorbeeld een verpleegplan: je verzamelt gegevens over een patiënt en stelt de verpleegkundige diagnose. Ook beschrijf je de verwachte resultaten en de verpleegkundige behandeling. 

  • Tweede helft jaar 3 en jaar 4: keuzevakken en afstuderen

    Het zit er bijna op. Je volgt een half jaar keuzevakken binnen of buiten Zuyd of je gaat een half jaar naar het buitenland. Het kan allemaal. Ook ga je 2 keer een half jaar op stage. Daarin laat je zien dat jij een goede verpleegkundige bent. En in de andere stage schrijf je een advies, bijvoorbeeld over hoe je de zorg verbetert door technologie toe te passen.

    Afstudeertitel opleiding Verpleegkunde 
    Na je afstuderen is je titel Bachelor of Nursing. 

Toelatingseisen

Toelatingseisen Hbo Verpleegkunde

  • Havo

    Je wordt met elk profiel toegelaten.

    • Natuur & Techniek
    • Natuur & Gezondheid
    • Economie & Maatschappij
    • Cultuur & Maatschappij
  • Vwo

    Je wordt met elk profiel toegelaten.

    • Natuur & Techniek
    • Natuur & Gezondheid
    • Economie & Maatschappij
    • Cultuur & Maatschappij
  • Mbo

    Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een mbo-4-diploma hebt. Als je mbo-v gedaan hebt kun je de opleiding sneller afronden.

  • 21+

    Als je niet het juiste diploma hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je toelatingstoets doen. Je maakt een schriftelijke toets en voert een toelatingsgesprek. De medewerkers van ons secretariaat vertellen je graag over de toets en de kosten: secretariaat.verpleegkunde@zuyd.nl of bel +31 (0)45 400 63 94.

  • Buitenlandse studenten

    Je kunt bij ons studeren als je een gelijkwaardig diploma hebt en het Nederlands voldoende beheerst. Vóór aanmelding heb je daarom het certificaat staatsexamen Nt2-II op zak, de cursus Nederlands voor anderstaligen. Een vergelijkbaar certificaat is ook goed. Neem gerust contact op met onze studentendecanen als je vragen hebt:

    marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 380 732 84
    monique.smeets@zuyd.nl, T +31(0)6 418 290 16 

    Meer info over het staatsexamen vind je hier.

Beroep

Beroep

Nadat jij je Hbo verpleegkundige opleiding hebt afgerond kun jij overal aan de slag. Een paar voorbeelden: 

  • in de thuiszorg, een verpleeghuis, de jeugdgezondheidszorg of in een huisartsenpraktijk 
  • in een ziekenhuis of ouderenzorg 
  • in een psychiatrisch centrum, in de verslavings- of verstandelijk gehandicaptenzorg 

Doorstuderen na Hbo verpleegkunde

Heb je de smaak te pakken? Specialiseer je bijvoorbeeld als kinder- of ambulanceverpleegkundige. Of je doet een master, denk aan Gezondheidsinnovatie of Advanced Nursing Practice. 

Secretariaat Verpleegkunde
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen