Fysiotherapie
Fysiotherapie

Fysiotherapie

Bij onze opleiding Fysiotherapie leren we je mensen met lichamelijke klachten behandelen. Denk aan mensen met een sportblessure, maar ook ouderen en chronisch zieken die bijvoorbeeld weinig kunnen bewegen. We gaan aan de slag met theorie en praktijkvaardigheden. Zo leer je alles wat nodig is om jouw patiënten weer zo goed mogelijk te laten bewegen.

Topopleiding
Kies je voor opleiding Fysiotherapie bij Zuyd, dan studeer je bij een topopleiding. Wij krijgen hoge cijfers van onze studenten in de Keuzegids Hbo 2024

 

 

  • Locatie Heerlen
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands

Hbo Fysiotherapie in beeld

Over de opleiding

Wat leer je bij de opleiding Fysiotherapie?

Tijdens onze Fysiotherapie opleiding besteed je 35 tot 40 uur per week aan je studie. Veel daarvan doe je met een groepje medestudenten. Jullie bespreken samen de theorie en oefenen vaardigheden. Thuis of in de bieb zelf studeren hoort er natuurlijk ook bij. Daarmee trainen we je zelfstandigheid en bereiden we je goed voor op de praktijk. Verder volg je hoorcolleges, onderwijsgroepbijeenkomsten en praktijklessen.

We hebben maar 12 uur les en rest van de uren is voor zelfstudie en begeleid oefenen. In het begin is het even wennen om alles zelf uit te zoeken. Maar ik vind het wel een hele goede manier van leren. Je wordt stukken zelfstandiger. Later is er ook niemand die het je voorkauwt als je iets niet weet.

Floor Steerneman
Studente

Praktijk voorop

Tijdens onze fysio opleiding leer je alles over fysiotherapie aan de hand van een praktijkcasus. Denk bijvoorbeeld aan een sporter met een verzwikte enkel. We leren je hoe de anatomie van de voet eruitziet, hoe de verzwikte enkel herstelt en welke processen in het lichaam dit herstel bevorderen. In de vaardigheidslessen gaan we aan de slag met het onderzoeken en behandelen van de enkel. Aanvullend op de praktijklessen geven we hoorcolleges. Daarin onderbouwen of verdiepen we de theorie.

Naast onderzoek en behandeling hebben we tijdens de fysio opleiding veel aandacht voor communicatievaardigheden. We leren je bijvoorbeeld hoe je een goed gesprek voert met een patiënt, hoe je de juiste verdiepende vragen stelt en hoe je dit vertaalt naar praktisch onderzoek.

Leer- en werkvormen opleiding Fysiotherapie

Kleine groepen

Onze onderwijsgroepen bestaan uit zo'n 12 studenten, vaardigheden trainen we met ongeveer 25 mensen. En om je tijdens je fysio opleiding zo goed mogelijk te ondersteunen, heb je een eigen studieloopbaanbegeleider.

Samenwerken

Als fysiotherapeut is samenwerken heel belangrijk. Met de patiënt, maar ook met collega’s en andere hulpverleners. Tijdens je Fysiotherapie opleiding bereiden we je hierop voor via gezamenlijke opdrachten met studenten van Ergotherapie, Logopedie, Biometrie of Verpleegkunde. Samen stellen jullie de problematiek van een patiënt vast. Vervolgens bekijk je vanuit je specialisme hoe je de patiënt kunt helpen.

Community

Onze opleiding Fysiotherapie is best een bijzondere! Het is echt een community. Samen ondernemen jullie allerlei activiteiten die niet alleen leerzaam maar ook inspirerend zijn. Zo ondersteunt een groep van 30 fysiotherapiestudenten ieder jaar het medische team van Alpe d'HuZes. Onze studenten zeggen daarover het volgende:

  • “Ik heb geleerd dat luisteren naar de mensen erg belangrijk is”.
  • "Ik kan nu beter een vertrouwensband opbouwen."
  • "Ik heb veel ingrijpende verhalen gehoord. Daardoor is het makkelijker om mijn gevoel te tonen."
  • "Mijn contact met medestudenten en meereizende docenten is intensiever geworden."
  • "Hoe vermoeiend ook, ik wil volgend jaar weer mee."
  • "Technisch heb ik beter leren masseren."

Onderzoeksvaardigheden

Onze bachelor Fysiotherapie heeft een bijzonder keurmerk voor onderzoek. Al vanaf het begin van hbo Fysiotherapie leren we je hoe je wetenschappelijke artikelen leest en interpreteert. Ook leren we je hoe je onderzoeksvragen opstelt. Dat helpt enorm bij het uitvoeren van een behandeling. Handig!

Internationaal

Heb jij misschien zin om na de bachelor Fysiotherapie aan de slag te gaan in het buitenland? Wij stomen je ervoor klaar. Zo heeft elke onderwijsmodule internationale aspecten. Ons team bestaat uit buitenlandse docenten en we hebben volop mogelijkheden om in het buitenland stage te lopen. Met zo’n buitenlandstage leer je veel nieuwe mensen én een nieuwe cultuur kennen. En dat maakt zeker weten een onuitwisbare indruk.

Topsportregeling 

Bewegen zit in ons DNA en er zitten best wat topsporters op onze Fysiotherapie opleiding. Daarom houden we naast de normale topsportregeling nog eens extra rekening met jou als topsporter. Bijvoorbeeld doordat we bij groepsindelingen kijken naar je trainingsschema. Ook mag je af en toe vanwege toernooien of trainingsweken afwezig zijn. En in overleg kun je ook parttime stage lopen. Neem via studentservices@zuyd.nl contact op met onze studentendecanen om de topsportstatus te bespreken en je wensen en de mogelijkheden af te stemmen. Vermeld in het onderwerp 'Topsporter Fysiotherapie'.

Traject voor vwo'ers

Heb je een vwo-diploma? Dan kun je in 4 jaar je hbo Fysiotherapie diploma van Zuyd én je masterdiploma van Maastricht University halen. In de eerste 2 jaar volg je naast het reguliere programma extra vakken: Methodologie en Statistiek. Hierdoor ben je 12 tot 15 uur extra bezig met je Fysiotherapie opleiding, naast de normale 40 uur per week. In het laatste jaar combineer je de stage en afstudeerscriptie. Is het programma te zwaar? Dan schakel je zonder vertraging weer naar het reguliere programma.

Lees de factsheet voor meer informatie. 

  • Collegegeld

    Voor elk studiejaar betaal je collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.

    Meer informatie over collegegeld

  • Onderwijs- en examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over Fysiotherapie studeren, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.

    Bekijk de actuele OER

  • Hoe beoordelen studenten Fysiotherapie?

    En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk Fysiotherapie met het landelijk gemiddelde.

    Bekijk de beoordeling van Fysiotherapie

Kom meelopen

Wil je écht ervaren hoe het is om de opleiding hbo Fysiotherapie te volgen? Loop dan een dagje mee! Bekijk het programma en meld je aan.

Een door de studenten zelf gemaakte video over de opleiding Fysiotherapie
studieopbouw

Studieopbouw

Onderwijsgroepen zijn een belangrijk onderdeel van onze opleiding Fysiotherapie. Samen met medestudenten analyseer je een situatie en beredeneer je welke kennis je nodig hebt om met deze patiënt aan de slag te gaan. En geen zorgen, een docent begeleidt je hierbij.

We besteden veel tijd aan het oefenen van vaardigheden. Ondersteunende colleges, weblectures, projecten en presentaties van patiënten en bezoek aan verschillende instellingen maken onze Fysiotherapie opleiding afwisselend. Veel colleges zetten we ook online. Zo kun je jouw lessen terugkijken wanneer jij wil.

  • Jaar 1: oriënteren en leren

    Jaar 1 van onze Fysiotherapie opleiding bestaat uit 4 periodes van 10 weken. We werken aan de volgende onderwerpen.

    Blok 1: rollen van de fysiotherapeut
    Het eerste blok van je fysio opleiding staat in het teken van alle verschillende rollen die je als fysiotherapeut hebt. Zo geven we je een goed beeld van jouw toekomstige beroep waarin je behandelaar, onderzoeker en coach bent. Aan de hand van praktijksituaties leren we je verschillende ziektebeelden herkennen, onderzoeken en behandelen. En je ontdekt wat het voor iemand betekent om ziek of geblesseerd te zijn en hoe je met patiënten communiceert.

    Blok 2: onderzoeken en diagnose stellen
    Door praktijkvoorbeelden leren we je een patiënt onderzoeken om de juiste diagnose te stellen. Soms zijn dat chronische aandoeningen zoals diabetes of COPD, maar ook sportblessures of acute aandoeningen zoals een herseninfarct.

    Blok 3: coachen en behandelen
    In blok 3 van je Fysiotherapie studie leren we je een behandelplan opstellen en een patiënt coachen in diens eigen verantwoordelijkheid om beter te worden. Een andere belangrijke taak die je hebt als fysiotherapeut, is het voorkomen van blessures en aandoeningen. Ook leren we je hoe je patiënten beïnvloedt en zelf regie geeft over hun herstelproces. En we bestuderen de rol van de fysiotherapeut als hulpverlener in de gezondheidszorg en leren je samenwerken met andere zorgverleners. 

    Blok 4: beslissen
    We leren je beoordelen of jij als fysiotherapeut een patiënt kunt behandelen of dat ook andere zorg nodig is. Hiervoor vergroot je je kennis over allerlei ziektebeelden. Ook leer je vaststellen of er een verhoogd risico is op blessures of een bepaalde aandoening.

    Zelf richting geven aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dat kan! Kies zelf activiteiten, zoals het oefenen van presentatievaardigheden of het geven van sporttrainingen.

  • Jaar 2: verdiepen en toepassen

    Jaar 2 van onze Fysiotherapie opleiding bestaat uit 4 periodes van 10 weken. Dit jaar werk je aan de volgende onderwerpen:

    Blok 5: verdieping methodisch handelen
    We herhalen en verdiepen de theorie en vaardigheden uit jaar 1 van de Fysiotherapie studie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan uitgebreidere sportblessures, maar ook aan een hersenbloeding.

    Blok 6: de start van simpel naar complex
    In dit blok leren we je meer over aandoeningen van het hart en vaatstelsel. Bijvoorbeeld hoe je iemand onderzoekt en behandelt na een hartinfarct. Of met een aandoening in de bloedvaten in de benen.

    Blok 7: van speen naar scootmobiel
    In dit blok passeert de mens van jong tot oud de revue. We leren je meer over lichamelijke en geestelijke beperkingen, Soms zijn deze beperkingen aangeboren. Ook leren we je over gedragsstoornissen, ethische aspecten en wettelijke kaders. Denk aan de ontwikkeling van kinderen, ziekten als Parkinson, MS en dementie. We gaan daarbij ook in op valrisico en hoe je patiënten hierin ondersteunt.

    Blok 8: kwartiermaker in de beweegzorg
    Tijd om toe te passen wat je tot nu toe hebt geleerd. We leren je wat jouw rol is bij patiënten met meerdere problemen. Maar ook welke taak een fysiotherapeut heeft en welke taken andere zorgverleners. Als voorbeeld kijk je naar een patiënt met kanker. We leren je onder andere welke onderzoeken en behandelingen je doet, welke problemen kankerpatiënten ervaren en ook met welke andere beroepen je samenwerkt. Denk hier aan een ergotherapeut, sociaal werker, verpleegkundige en vaktherapeut.

    Je kiest je eigen route in jouw persoonlijke ontwikkeling. Kies zelf activiteiten die je wilt oefenen, zoals presentatievaardigheden of het geven van sporttrainingen.

  • Jaar 3 en 4: de praktijk in en afstuderen

    Voor 2 periodes van 10 weken kies je vakken die passen bij jouw ambities en talenten. Verdiep je bijvoorbeeld in de wervelkolom of het brein. Of verbreed je kennis in leefstijlen of ouderenzorg.

    Stage
    Tijdens je fysio opleiding loop je 4 stages van 10 weken. Waar je stageloopt? Dat bepaal je helemaal zelf. Je kunt stage lopen bij verschillende instellingen en werkvelden. Lijkt een revalidatiekliniek je wel wat? Of ga je liever naar een praktijk of het ziekenhuis? Loop stage in Nederland of in het buitenland, zoals Australië, Zuid-Afrika, Portugal, Zweden of Italië. Op je stageplek gaat je ontwikkeling in een stroomversnelling. Alles wat je geleerd hebt pas je toe in de praktijk. Dat is waarvoor je het doet!

    Afstuderen
    Tijdens de stage start je met je afstudeeropdracht. Het einde van je Fysiotherapie studie is in zicht. Samen met 2 medestudenten voer je een onderzoek uit. Met je afstudeeropdracht laat je zien dat je in het vak fysiotherapie verder kunt ontwikkelen, projectmatig kunt werken en kunt samenwerken.

    Afstudeertitel
    Na je afstuderen is je titel ‘Bachelor of Science’.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • Havo

    Met een havodiploma word je toegelaten bij onze Fysiotherapie opleiding. We hebben geen aanvullende eisen, maar we adviseren het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Biologie is namelijk een belangrijk vak bij Fysiotherapie. Heb je geen biologie gehad of kun je wat extra hulp gebruiken? Dan bieden we je een kort inhaalprogramma in het eerste studiejaar.

  • Vwo

    Met een vwo-diploma word je toegelaten bij onze Fysiotherapie opleiding. We hebben geen aanvullende eisen, maar we adviseren wel het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek.

    Biologie is namelijk een belangrijk vak als je Fysiotherapie studeert. Heb je geen biologie gehad of kun je wat extra hulp gebruiken? Dan bieden we je een kort inhaalprogramma in het eerste studiejaar.

    Verkort traject voor vwo'ers

    Heb je een vwo-diploma? Dan kun je in 4 jaar je bachelor Fysiotherapie én je masterdiploma van Maastricht University halen. Hiervoor stellen we wel een extra toelatingseis. Dat komt omdat dit programma zwaarder is. Heb je een cijferlijst met een gemiddelde van een 7? Dan lig je goed op schema. Ben je gemotiveerd en kan je de extra studiebelasting aan? Denk er dan goed over na of dit verkorte traject iets voor jou kan zijn

    Geef bij je aanmelding in Studielink bij de vervolgvragen aan dat je in aanmerking wil komen voor het verkorte traject.

  • Mbo

    Met een mbo-diploma niveau 4 word je toegelaten. We hebben geen aanvullende eisen.

    Wel goed om te weten: biologie is een belangrijk vak in de opleiding Fysiotherapie. Heb je geen biologie gehad of kun je wat extra hulp gebruiken? Dan bieden we je een kort inhaalprogramma in het eerste studiejaar.

  • 21+

    Ben je ouder dan 21 jaar en voldoe je niet aan de toelatingseisen? Via een geschiktheidsonderzoek kun je misschien toch beginnen met de opleiding. Dit onderzoek bestaat uit een schriftelijke toets en een motivatiegesprek.

  • Buitenlands

    Als buitenlandse en anderstalige student kun je worden toegelaten tot de Fysiotherapie studie als je een gelijkwaardig diploma bezit en de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dit toon je aan met het staatsexamen Nt2-II, de cursus Nederlands voor anderstaligen of met een vergelijkbaar certificaat. Je moet dit examen behaald hebben vóór aanmelding bij de opleiding. 

    Neem contact op met onze studentendecanen voor meer informatie:

    marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 380 732 84
    monique.smeets@zuyd.nl, T +31(0)6 418 290 16 

    Of lees meer over het staatsexamen

Studiekeuzecheck

Is een Fysiotherapie opleiding de juist opleiding voor jou? We vinden het belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Daar helpen we je mee door een studiekeuzecheckgesprek na je aanmelding. Tijdens een studiekeuzecheck bespreek je met een docent waarom je fysiotherapeut wil worden, over de studiebelasting en wat je sterke en zwakkere eigenschappen zijn. Samen onderzoek je in dit gesprek of het vak en de opleiding bij jou passen. Ook kijken jullie of er nog aandachtspunten zijn waaraan je kan werken. Zo start je soepel aan de opleiding. De gesprekken vinden momenteel online plaats.

In de vaardigheidstraining onderzoeken we een gewricht en voeren we een aantal tests uit. Daarvoor moet je wel genoeg weten van de anatomie en biomechanica van een gewricht, dus een goede voorbereiding is belangrijk!”

Marnix Buquet
student en topsporter
Beroep

Beroep

Heb je de opleiding Fysiotherapie afgerond? Dan kun je aan de slag als fysiotherapeut op allerlei verschillende plekken. Start bijvoorbeeld een eigen praktijk of sluit je aan bij een groepspraktijk. Of ga werken in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, verpleeghuis of instelling voor mensen met een handicap. En ook bij fitnesscentra en sportclubs kun je terecht.

Baankans
Je kansen op de arbeidsmarkt zijn hartstikke goed! Na het afstuderen heeft 9 van de 10 studenten van de opleiding Fysiotherapie een passende baan, 95% heeft werk op niveau.

Startsalaris
Het startsalaris na je fysio opleiding hangt af van het soort bedrijf of organisatie waarin je terechtkomt en is ongeveer € 2.400.

Verder studeren

In Nederland zijn diverse masteropleidingen die je na je studie kunt volgen Je kunt kiezen uit een hbo-master of universitaire master.

Specialisatie via een hbo-master
Je kunt je specialiseren via een hbo-masteropleiding. Voorbeelden zijn:

  • manuele therapie
  • kinderfysiotherapie
  • sportfysiotherapie
  • geriatrische fysiotherapie (ouderen)
  • psychosomatische fysiotherapie
  • oncologische fysiotherapie
  • chronische ziekten/zorg
  • bekkenfysiotherapie

Universitaire master 
Je kunt ook kiezen voor een master aan de universiteit, bijvoorbeeld aan Maastricht University. Er is behoefte aan wetenschappelijk geschoolde fysiotherapeuten die bijdragen aan het aantonen en vergroten van de effectiviteit van het fysio­therapeutisch handelen. 

Secretariaat Fysiotherapie
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen