Nieuws
Nieuws

Ranomi tegen studenten: ‘zeg elke dag dat je sterk bent’

“Ik zou graag van Ranomi willen weten hoe ze met tegenslagen omgaat”, vertelt student Verpleegkunde Lisanne Kalders (27). Dat komt goed uit, want vandaag is Ranomi Kromowidjojo op bezoek bij Zuyd in Sittard voor Zuyd Talks, een College Tour-achtig interview. De drievoudig Olympisch zwemkampioen vertelt over haar zwemcarrière, haar weg naar de top.

Terwijl iedereen een plekje zoekt in de collegezaal vertelt Lisanne over corona. “Ik heb toen naast mijn studie ook in het ziekenhuis geholpen. Een hele hectische tijd. Je moest maar doorgaan en dat wilde ik ook”, vertelt de derdejaars student. “Maar daardoor heb ik te laat naar mezelf geluisterd. Pas toen alles alweer een halfjaar ‘normaal’ was, kreeg ik een burn-out.” Dat is nu voorbij. Maar ze zou graag van Ranomi willen weten hoe zij met tegenslagen omgaat.

Dan komt Ranomi binnen. Ze vertelt dat de combinatie studie en topsport niet ideaal was waardoor ze een punt zette achter haar opleiding Communicatie in Eindhoven. Zo haalde ze in plaats van een diploma drie gouden plakken op de Spelen. Ook werd ze meervoudig Europees en wereldkampioen.

Gelukkig zijn

“Ik zie het leven eigenlijk als een grote opleiding”, zegt ze tegen de studenten en medewerkers van Zuyd. Een van de lessen die ze uit de topsport meeneemt, is “dat je dingen moet laten als je iets wilt bereiken.” Van haar ouders leerde ze dat je moet doen wat je gelukkig maakt in het leven. “Daarom deed ik aan topsport en zat mijn broer op de Popacademie. Misschien een beetje vage opleidingen. Maar we zijn wel allebei gelukkig”, lacht ze.

Laatste wedstrijd

Toch heeft de medaille ook een keerzijde. Opdringerige journalisten bijvoorbeeld. “Hoe ging je daarmee om”, vraagt iemand uit het publiek. Ranomi lacht: “Ik wist voor mijn laatste wedstrijd al dat dit de laatste zou zijn. Maar heb ik bewust niets gezegd om niet afgeleid te worden door allerlei meningen.  Ook had ik me aangeleerd om niet meteen na een wedstrijd naar de journalisten te gaan, maar eerst even een momentje voor mezelf te pakken. Ik stelde mezelf dan de vraag: hoe sta ik erin en hoe voel ik me?” Capuchon en koptelefoon op en niemand aankijken is ook een tactiek waarmee ze de media op afstand wist te houden.

Mentaal welzijn

Toen maar ook nu is Ranomi erg geïnteresseerd  in mentaal welzijn, vertelt ze. Dat is de cue voor Lisanne. Ze steekt haar hand op: “Hoe ga je met tegenslagen om? Heb je mentale tips?” Ranomi knikt: “Een foefje is dat ik voor een wedstrijd altijd tegen mezelf zei: ‘het maakt niet uit hoe ik me voel. Of ik goed gegeten en geslapen heb of niet? Ik kan onder alle omstandigheden presteren.’ Als je dat maar vaak genoeg voor jezelf herhaalt, ga je erin geloven. Omgekeerd werkt dat natuurlijk ook. Als je steeds zegt: ‘ik ben moe, ik heb pijn, ik kan het niet’, dan lukt het ook niet.”

Twee tegenslagen

Ze vertelt over twee grote tegenslagen in haar leven: een hersenvliesontsteking in 2010 en een mentale klap in 2014 waarbij ze niet meer wist wat ze nou eigenlijk wilde. “In 2010 was ik van de ene op de andere dag doodziek. Ik heb daarvan geleerd dat zoiets gewoon kan gebeuren.” Geduld en loslaten. Accepteren dat dit iets is waar je geen invloed op hebt, waren haar oplossingen. En in 2014 heeft ze veel aan haar mentor Jeroen gehad. “Ik gun iedereen iemand in het leven die misschien net wat ouder is en  je tips kan geven.”

Propjes maken

Op de vraag of ze nog meer foefjes met het publiek wilt delen, vertelt ze dat ze vervelende gebeurtenissen of opmerkingen van anderen op een papiertje schrijft. “Daar maak ik een propje van en dat ga ik letterlijk wegblazen. Ook stress blaas ik weg met ademhalingsoefeningen.”

Challengeboekje

Verder schrijft Ranomi maandelijks een challenge voor zichzelf op in een zwart boekje. Bijvoorbeeld dat ze die maand koffie, chocolade of alcohol moet laten staan. “Of dat ik elke dag een kwartier buikspieroefeningen moet doen. Zo blijf ik mezelf uitdagen. Dat voelt goed.”

Peptalk

En tot slot is de peptalk die ze zichzelf dagelijks geeft: “Rechtop staan in de badkamer of op de wc en zeg tegen jezelf: ‘ik kan het. Ik geloof in mezelf. Ik voel me goed, ik voel me sterk.’ Dit herhaal je net tot elke vezel in je lijf het gelooft.” Lisanne gaat na afloop nog even met Ranomi op de foto en straalt. “Ze gaf hele fijne tips. Daar heb ik wat aan”, zegt ze terwijl ze naar huis gaat.

 

Na afloop van Zuyd Talks wil iedereen met Ranomi op de foto. Ook Lisanne (in oranje).