Projecten
Lectoraat Sociale Integratie

Werken aan plekken van verbinding

In deze studie onderzoeken we welke fysieke plekken bijdragen aan sociale interactie en ontmoeting.

Betrokken onderzoekers
Chantal van Lieshout (projectleider)
Joost Weling
Sarah Willard

Samenwerkingspartners

Het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit (HAN) is penvoerder van dit project, dat gefinancierd wordt met een RAAK publiek subsidie en dat samen met Lectoraat Sociale Integratie (Zuyd) wordt uitgevoerd. Ander consortiumpartners zijn:

  • Bindkracht 10
  • Gemeente Nijmegen
  • Stichting Welzijn Lingewaard
  • Woonstichting Gendt
  • Punt Welzijn
  • Wonen Limburg
  • Gemeente Weert
  • Burgerkracht Limburg
  • Movisie
  • Krachtproef
  • BPSW
  • Hogeschool van Amsterdam en Universiteit Gent (denktank)

Omschrijving
Een sterke sociale infrastructuur (Klinenberg, 2018) in een wijk is voorwaardelijk voor het ontstaan van sociale interacties en is steunend om eenzaamheid tegen te gaan. Publieke ontmoeting is wezenlijk voor een inclusieve samenleving waar inwoners met elkaar samenleven. Echter, de publieke ruimte staat steeds meer onder druk. Ontmoeting in de publieke ruimte moet gefaciliteerd worden door de inrichting van de publieke ruimte en door sociaal werkers. Sociaal werkers geven aan behoefte te hebben aan handvatten om de kwaliteit van de sociale infrastructuur in wijken en dorpen te versterken. In deze studie, die loopt van september 2024 tot september 2026, onderzoeken we welke fysieke plekken bijdragen aan sociale interactie en ontmoeting. We verbinden daar ook kwaliteitsvoorwaarden aan, want niet iedere plek is per definitie betekenisvol en toegankelijk voor iedereen. Daarnaast ontwikkelen en testen we strategieën in de praktijk om zo het handelingsrepertoire van sociaal werkers te vergroten om samen met stakeholders, zoals de gemeente en inwoners, de sociale infrastructuur in wijken en dorpen te versterken.

Doel en werkwijze
De volgende onderzoeksvraag staat hierbij centraal: ‘Hoe kunnen sociaal werkers in samenwerking met bewoners en andere partners de kwaliteit van sociale infrastructuur in wijken versterken?’
In drie contexten (Nijmegen, Lingewaard en Weert) verzamelen sociaal werkers met onderzoekers, studenten en lokale stakeholders in een participatief actieonderzoek data over de kwaliteit van de sociale infrastructuur (werkpakket 2). Dit levert een beeld op van de kwaliteit van de sociale infrastructuur en de randvoorwaarden daarvoor. In werkpakket 3 worden strategieën ontwikkeld op basis van kennisdeelsessies met experts en gesprekken en observaties in de wijk/dorp. Deze strategieën worden in de praktijk uitgeprobeerd en in werkpakket 4 geëvalueerd. De handelingskennis en de daarbij behorende tools worden beschreven in een handreiking bedoeld voor sociaal werkers, andere professionals, en het onderwijs (werkpakket 5).

Inbedding in het programma van het lectoraat Sociale Integratie
Dit project is met name gericht op het versterken van sociale samenhang en past daarmee in programmalijn 2 (samen leven). Daarnaast is er een stevige verbinding met het leeratelier ‘Gemeenschappen’ van de Werkplaats Sociaal Domein Zuyd.