Projecten
Lectoraat Sociale Integratie

De Keerzijde

De Keerzijde is een programma in Limburg waarin studenten en beroepskrachten meer inzicht krijgen in wat het voor iemand betekent om te leven in armoede

Betrokken onderzoekers
Cindy Caanen (projectleider)
Joost Weling

Samenwerkingspartners
De Keerzijde wordt ontwikkeld door betrokken ervaringsdelers, de Werkplaats Sociaal Domein van Zuyd Hogeschool, Doors2Open en Burgerkracht Limburg en wordt financieel mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Provincie Limburg.

Omschrijving
De Keerzijde is een programma in Limburg waarin studenten en beroepskrachten meer inzicht krijgen in wat het voor iemand betekent om te leven in armoede. Door ervaringsverhalen te delen proberen wij ‘de mens’ achter het verhaal een gezicht te geven. 
Het unieke aan de Keerzijde is dat het niet alleen ervaringsverhalen zijn. Professionals worden uitgenodigd te reflecteren op hoe zij in hun werk aan (kunnen) sluiten bij de leefwereld van mensen die leven in bestaansonzekerheid. Tijdens dit proces denken ervaringsdelers mee, omdat zij kunnen benoemen wat daarin voor hen belangrijk is. De Keerzijde is gestart in januari 2024 en zal drie jaar duren.

Doel en werkwijze
Beroepskrachten nemen deel aan een serie bijeenkomsten. In de eerste bijeenkomst worden deelnemers door middel van een korte film uitgenodigd zich te verplaatsen in wat het betekent om te leven in bestaansonzekerheid, gevolgd door een interactief gesprek tussen de deelnemers en ervaringsdelers. Hierna volgt een bijeenkomst waarin deelnemers een plan formuleren om de opgedane inzichten te vertalen naar hun dagelijkse werkpraktijk. Wat ga je doen met deze inzichten? Tot slot worden de opgedane ervaringen met elkaar gedeeld en in de slotbijeenkomst kort nabesproken met elkaar. De geleerde lessen en de ‘impact’ van de bijeenkomsten worden gemonitord.

Inbedding in het programma van het lectoraat Sociale Integratie
In dit project brengen we de ervaringskennis van mensen die met weinig financiële middelen rond moeten komen, actief over naar professionele beroepspraktijken. Dit alles maakt dat het onderzoek met name informatie en kennis oplevert voor programmalijn 1 (over leven). Daarnaast is er een stevige verbinding met het leeratelier ‘Overleven in armoede’ van de Werkplaats Sociaal Domein Zuyd.